Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

‘Buitenopfok kalveren is trend’

Kalveren buiten huisvesten in groepen is het meest ideaal. Dat stelt Martin Westerbeek van Schrijver Stalinrichting.

Schrijver stalinrichting in Broekland (Ov.) is al 65 jaar actief in stalinrichting. Het bedrijf is gespecialiseerd in mobiele kalverhuisvesting en ontwikkelt voortdurend nieuwe systemen voor een optimale huisvesting van kalveren. Het arbeidsgemak voor de melkveehouder is daarbij aandachtspunt. “We zien een duidelijke trend naar buitenopfok van kalveren”, stelt directeur Martin Westerbeek.

Directeur Martin Westerbeek van Schrijver Stalinrichting ziet een duidelijke trend naar buitenopfok van kalveren. - Foto: Ronald Hissink
Directeur Martin Westerbeek van Schrijver Stalinrichting ziet een duidelijke trend naar buitenopfok van kalveren. - Foto: Ronald Hissink

Wat is daarvoor de aanjager?

“Frisse lucht is belangrijk en dat helpt om luchtwegproblemen te voorkomen. Je ziet bij binnen-huisvesting dat tocht vaak een probleem is. Buiten scoren groepshokken beter dan iglo’s. Het is socialer, je hebt meer controle en het stro blijft droog. In iglo’s loopt ’s zomers de temperatuur hoog op. Ook hebben wij gemeten dat de ammoniakconcentratie in iglo’s hoger is dan in groepshokken. Dat is minder gezond voor het kalf.”

Waarom moet je kalveren in groepen houden?

“Omdat het houden van kalveren in kleine groepen positief werkt op het dierenwelzijn. Runderen zijn groepsdieren en huisvesting in groepen stimuleert de voeropname. Daarom hebben wij hokken ontwikkeld met uitschuifbare wanden, waarmee je eenlingboxen gemakkelijk kunt ombouwen naar een groepshok. Want het is ook belangrijk om kalveren gedurende de eerste 3 tot 4 maanden niet te verplaatsen. Want elke verplaatsing van een kalf is een stressmoment en dat wil je zoveel mogelijk voorkomen.”

Waar let u op bij de ontwikkeling van huisvestingssystemen?

“We letten op hygiëne, voeding, dierenwelzijn, klimaat en arbeidsgemak. Dat is belangrijk voor een gezonde kalveropfok en uitgangspunt voor het ontwikkelen van nieuwe systemen. Hierin werken we ook graag samen met veehouders, dierenartsen, mengvoerindustrie en onderzoekers. En we houden rekening met ontwikkelingen in wet- en regelgeving. We testen alles eerst in de praktijk en voeren zo nodig verbeteringen door in de kalverhokken. Zo hebben we bijvoorbeeld opvangbakken voor gier onder de boxen vervangen door een giergoot of molgoot met betonplaten op afschot onder het kalverhok. Dat voorkomt overlast van maden, omdat de gier kan weglopen in een gierkelder of in een tankje in de grond. Het zorgt ook voor een droog ligbed, minder ammoniakuitstoot vlak boven het stro-dek en het voorkomt afloop van gier vanaf het erf.”

Wat is uw ideaalbeeld van jongveeopfok?

“Mijn ideaalbeeld is een kalverstraat of een ‘kälberdorf’ zoals dat in Duitsland gebruikelijk is. Dat betekent kalveren buiten op één plek houden, in elk geval tot een aantal weken nadat ze van de melk af zijn.”

Mijn ideaalbeeld is een kalverstraat of een ‘kälberdorf’ zoals dat in Duitsland gebruikelijk is

“Qua opstelling staan aan één kant eenlingboxsystemen, waarbij veehouders de tussenwanden weg kunnen halen. Daar tegenover staan groepshokken voor kalveren vanaf 4 tot 6 weken oud tot minimaal 12 weken oud. Een dergelijk systeem geeft de minste kans op ziekteoverdracht en kalveren hebben weinig stress, waardoor ze beter groeien. De verplaatsbare en eenvoudig te reinigen hokken zorgen voor arbeidsgemak.”

Waaraan werkt Schrijver nu?

“We werken aan systemen waarmee het mogelijk is om de groei, voer- en wateropname gedurende de gehele melkperiode te meten. Een systeem voor metingen in de eerste weken is er al, maar we willen automatische metingen ook integreren in onze bestaande groepshokken. Het doel is een gecertificeerd opfoksysteem, waarmee we aantoonbaar gegarandeerde groeicijfers kunnen genereren. De uier van een koe ontwikkelt zich in de eerste 40 levensdagen van het kalf. Daarna verandert het aantal cellen in het uierweefsel niet meer. Een kalf die hard groeit, ontwikkelt een beter uier en geeft later meer melk. Met onze automatische registraties is makkelijk te zien welke kalveren een goede groei hebben gehad. Het aanhouden van deze vaarsjes levert straks meer melk op en dat is extra rendement voor de veehouder.”

Laatste reacties

  • koestal

    goed verhaal

  • J. Beekman

    bedankt koestal

  • stocksterhorn1

    Eindelijk eens een ontwikkeling richting groepshuisvesting. Die iglo's zijn echt een schande. Een kalf kan zijn kont niet keren, staat vaak op de koude tocht, zonder enige afleiding, want volledig afgeschermd van zijn soortgenoten. Hoeveel moeite is het om die dieren in een dikke laag stro bij elkaar te laten lopen. Veehouders zeggen altijd goed voor hun dieren te zorgen, maar zolang er iglo's of andere eenlingboxen worden gebruikt schieten ze echt tekort. De kosten worden vaak als argument gebruikt, maar volgens mij wordt er tegenwoordig weer genoeg geld verdiend om verantwoordelijkheid te kunnen nemen. (En ja, ik ben echt boer).

Of registreer je om te kunnen reageren.