Rundveehouderij

Achtergrond 2712 x bekeken

Termijnmarkt weer interessanter voor melkkopers

Afdekken van het prijsrisico is voor de komende periode extra interessant voor kopers van ruwe melk en andere zuivel. De prijzen stijgen immers snel.

Handelsbeurzen als de EEX wijzen op het feit dat de prijzen op de termijnmarkt voor boter, weipoeder en rauwe melk rap omhoog gaan. Dan loont het voor handelaren om zich in te dekken tegen nog veel verdere prijsstijgingen. Voor mageremelkpoeder kan het ook, maar gezien de enorme interventievoorraden lijkt de prijs daarvan minder snel te gaan stijgen in de komende maanden.

Wanneer stapt zuivelverkoper in op termijnmarkt?

Voor verkopers van zuivel is het lastiger, want wanneer is instappen verstandig? De EEX meldt juist deze week dat het dit jaar verhandelde volume op de termijnmarkt nu de 50.000 ton heeft overschreden: bijna 30.000 ton mageremelkpoeder en ruim 20.000 ton boter.

Snelle stijging spotmelkprijs maakt kopers nerveus

Handelsplatform DTO heeft zich nog niet gemeld, maar ook kopers van rauwe melk moeten zenuwachtig worden van de snelle stijging van met name de spotmelkprijs. Vergeleken met juni zal de inschrijfprijs voor een contract nu behoorlijk hoger liggen. Destijds konden boeren inschrijven op een jaarcontract met een vaste prijs van €25,75 per 100 kilo. Wie daar toen op in is gegaan, heeft nu spijt als haren op zijn hoofd. Een jaar lang moet hij al het geld dat hij meer dan €25,75 ontvangt, afdragen aan DTO.

Afdekken prijsrisico loont ook

Ruim 2 maanden terug leek de markt echter nog lang laag te blijven en niemand garandeert dat de melkprijs eind dit jaar niet weer gaat dalen. Bovendien is het afdekken van het prijsrisico voor melk niet altijd verkeerd. Degenen die vorig jaar bij DTO de melkprijs voor een halfjaar hebben laten vastleggen, zijn spekkoper geweest. Zij zetten hun melkprijs vast op €29,50.

Prijsverloop melk komende maanden onzeker

Geen enkele Nederlandse melkfabriek heeft dat bedrag in de eerste helft van dit jaar uitbetaald. Sommige boeren, die hun melkprijs zagen meebewegen met de spotmarkt, ontvingen bij een aantal aftrekeningen zelfs minder dan €20,00 per 100 kilo.

Wat de melkprijs de komende maanden gaat doen, is onzeker. In Noord-Duitsland worden boeren tegen het einde van het jaar weer prijzen van €30,00 per 100 kilo in het vooruitzicht gesteld. Dat lijkt ook voor de meeste Nederlandse zuivelbedrijven geen onmogelijke opgave, maar het herstel van de zuivelmarkt is ondanks sterke prijsstijgen nog altijd broos en onevenwichtig. Afdekken van prijsrisico's is, zeker in de huidige markt, al een risico op zich.

Of registreer je om te kunnen reageren.