Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Zorg over inteelt runderen, cijfers vallen mee

Inteelt houdt de gemoederen van veehouders flink bezig. Toch wijzen cijfers (nog) niet op een dramatische toename ervan.

Inteelt is weer vaker onderwerp van gesprek. Onlangs meldde marktonderzoeksbureau Geelen Consultancy dat 45 procent van de veehouders bezorgd is over inteelt. Terecht? Als we de cijfers van de inteeltcoëfficiënt in Nederland van 100 procent Holstein-dieren op langere termijn zien, werd – na een flinke stijging sinds eind jaren tachtig – in 2002 een niveau bereikt van 4,5 procent inteelt in de populatie.

Per generatie 0,5 tot 1,0 procentpunt stijging van inteelt is acceptabel, oftewel een toename van 0,1 tot 0,2 procentpunt per jaar, stelt Roel Veerkamp, onderzoeker fokkerij en genetica van Wageningen UR. Bij roodbont is er nog toename, bij zwartbont varieert de inteeltcoëfficiënt al tien jaar van 4,5 tot 4,7. Veerkamp: "Stabiel dus. 4,5 is een acceptabel niveau dat niet tot problemen leidt. Ook de stabiliteit van het niveau is gunstig, dus is er nu geen probleem op dat gebied."

Nauw verwante dieren niet laten paren

Toch is er onrust over inteelt. Veerkamp stelt dat de negatieve effecten van inteelt, zoals inteeltdepressie, pas zichtbaar worden als de inteeltgraad te snel oploopt. Dat wil zeggen als de veehouder nauw verwante dieren met elkaar laat paren. Dat betekent dat de veehouder inteelt zelf in de hand heeft. Lees daarover meer in Boerderij 32 van 6 mei.

Laatste reacties

 • BO(skabout)ER


  wat een onzin stuk zeg. De K.I. organisaties denken alleen maar aan goede stieren niet aan familie lijnen en vruchtbaarheid. Alle stieren zijn  bijna Oman en dan is er bijna geen inteelt..Er had vanuit de overheid/lto/melksector al lang geleden moeten worden ingegegrepen. Nu is het te laat. Tegenwoordig is 1,7 inseminaties al goed op een bedrijf van 10.000 liter. Eigenlijk is dat natuurlijk helemaal niet goed.

  Kruizen is voor mij overigens geen optie.

 • dedukeofhazzert

  Word geelen betaalt door de ki organisaties. Wie betaalt bepaalt en zorgen zij voor een postieve uitkomst. Is allemaal pure marketing en wij  boeren betalen de rekening. 

 • dedukeofhazzert

  Is alleen maar inteelt. Geen onderzoek voor nodig. Ki organisaties zijn leeghoofden en denken niet verder dan een dag vooruit en kijken constant wat hun collega's doen. Is momenteel nog makelijker geworden je kunt achter je laptopje zien welke het beste merkert en die moet iedereen dan hebben en probeert dat spul vervolgens aan ons te slijten. Is dit de toekomst!!!!! 

Of registreer je om te kunnen reageren.