Rundveehouderij

Achtergrond

Veel melkcapaciteit voor 120 koeien

Maatschap Kalverboer-Slotboom koos in de nieuwe stal voor een 2×18 swingover en investeerde daarmee in werkgemak en -snelheid. 'Het melkt als een trein.'

"We zijn zeer tevreden over de melkstal. Door de hoge capaciteit besparen we tijd en arbeid. Het overzicht is bovendien prima." Aan het woord is Piet Kalverboer. Samen met zijn vrouw Paula en hun zonen Gerco en Jos nam hij in juni een nieuwe ligboxenstal met 118 plaatsen in gebruik. Het fraaie bouwwerk staat op 375 heipalen en kostte ruim € 6.000 per ligplaats.

Dag en nacht weiden

De melkveehouders boeren in de Monnickenmeerpolder. Het gebied werd in 1864 drooggelegd. "De grasopbrengst op deze veengrond is goed. Wie hier bouwt, moet wel heien", zegt Kalverboer. Hij weidt zijn dieren ’s zomers dag en nacht en wil dat blijven doen.

De nieuwe stal is ruim en licht en heeft een breed voerpad. De koeien lopen op de emissiearme HCI Welzijnsvloer W4. De boxen zijn bedekt met koematrassen. De 2×18 swingover-melkstal neemt een prominente plaats in.

Beweeg over het rode icoon voor meer bedrijfsinformatie.

Door achterpoten melken

Opvolger Gerco wilde aanvankelijk een carrousel. "Maar ik vond een carrousel te duur en was bang voor storingen. Alles wat draait kan kapot", zegt Kalverboer. Een swingover-melkstal was een goed alternatief, zo vond ook Gerco. Hij was al bekend met de swingover en kan ook in dit type melkstal door de achterpoten melken, iets wat hij graag wilde.

Melkveehouder Piet Kalverboer schuift het voer aan in zijn nieuwe stal in Monnickendam (N.-H.). Op de achtergrond is de voorgevel zichtbaar. Er zit geen deur in de achtergevel van de stal.
Melkveehouder Piet Kalverboer schuift het voer aan in zijn nieuwe stal in Monnickendam (N.-H.). Op de achtergrond is de voorgevel zichtbaar. Er zit geen deur in de achtergevel van de stal.

Capaciteit, snelheid en overzicht

De melkstal bevalt de melkveehouders opperbest. De capaciteit, snelheid en ook het overzicht zijn dé pluspunten, vindt Kalverboer. "De verlichting schijnt prachtig op de uiers." Dankzij de extra ventilatie in de zijwand van de stal is het op warme dagen goed uit te houden in de melkput.

De nieuwe stal is ruim en licht en telt 118 ligplaatsen. De melkstal neemt een prominente plaats in de stal in.
De nieuwe stal is ruim en licht en telt 118 ligplaatsen. De melkstal neemt een prominente plaats in de stal in.

Even wennen

Het is nog even afwachten of het er 
’s winters niet te koud wordt. "We gaan het beleven", aldus Kalverboer, die het melken in de swingover niet als heel zwaar ervaart. "Je maakt efficiënte meters. Voorheen had ik nog wel eens tijd om te zitten. Dat is nu niet meer het geval. Mijn onderstel is mijn zwakke plek. Maar ik voel me zeker niet gebroken na het melken."

De melkveehouder erkent dat hij wel even moest wennen in de nieuwe melkput. In de 
2×6 visgraat zag hij de dieren voorheen vanaf de zijkant, dat maakt een groot verschil. "Nu ik door de achterpoten melk, herken ik mijn dieren bijna niet meer", lacht Kalverboer, "maar het melkt als een trein."

Overzicht van de swingover-melkstal. Kalverboer ervaart de capaciteit, de melksnelheid evenals het overzicht als grote pluspunten.
Overzicht van de swingover-melkstal. Kalverboer ervaart de capaciteit, de melksnelheid evenals het overzicht als grote pluspunten.

Of registreer je om te kunnen reageren.