Rundveehouderij

Achtergrond

Zuivelmarkt ziet iets positiever sentiment

De zuivelmarkt begint het nieuwe jaar met een kleine opleving. De prijzen voor vloeibare producten en melkvet trekken licht aan en hier en daar lijkt zelfs de prijs voor mageremelkpoeder weer iets omhoog te gaan.

Het goede nieuws is vooral dat er weer een beetje vraag is naar zuivel, ook vanaf de wereldmarkt. Daar is de aanhoudende verzwakking van de euro ten opzichte van de dollar de helpende factor. Europese melkpoeder wordt steeds concurrerender.

Dat was ook te zien op de Fonterra-veiling eerder deze week. Mageremelkpoeder vanuit Europa kon voor de laagste prijzen worden verkocht. Eind vorig jaar bestond de vrees dat in januari grote hoeveelheden Amerikaans melkpoeder de markt zouden bederven voor het Europese product, maar de veranderde wisselkoersen hebben dit voorkomen.

Hiermee is nog niet direct gezegd dat de trend nu is gekeerd en dat we het dieptepunt in de markt hebben gezien. Voor zo'n conclusie is het veel te vroeg. De melkaanvoer blijft substantieel en zal de komende maanden verder groeien in Europa. Bovendien is nog niet duidelijk of de echt grote kopers van zuivel al weer terug zijn op de markt.

Toch is het sentiment voor dit ogenblik iets positiever. De spotmarkt voor rauwe melk is rap aangetrokken en is bijna iets overgewaardeerd, zo menen sommigen. De krappe beschikbaarheid van vrije melk maakt echter dat nu toch zo'n 30 cent franco fabriek wordt betaald. Ook de prijzen voor melkconcentraat en room trekken aan, evenals die voor boter.

Mageremelkpoeder lijkt ook iets positiever in de markt te liggen, maar hoe de notering hiervan zich voegt, moet verder blijken.

Prognose: licht hogere prijzen vloeibaar product en vet

Of registreer je om te kunnen reageren.