Pluimveehouderij

Nieuws 13 reacties

Klant Albert Heijn kijkt mee tot in de kippenstal

Van boeren wordt gevraagd dat zij transparant en consumentgericht produceren. Supermarktketen Albert Heijn maakt daar werk van met 1 ster Beter Leven-eieren.

Supermarktketen Albert Heijn laat klanten voortaan zien welke route hun 1 ster Beter Leven-eieren hebben afgelegd en hoe vers deze zijn. Met deze vorm van openheid wil de supermarktketen haar klanten tonen wat de keten doet op gebied van milieu en dierenwelzijn.

Op de eieren komen 2 codes te staan. Daarmee kunnen klanten de route volgen die het ei heeft afgelegd, van boerderij tot in het winkelschap. Ook zien de klanten wanneer de eieren zijn gelegd. De hele keten van de 1 ster Beter Leven-eieren van stal tot winkelschap is transparant gemaakt voor de consument.

Transparant samenwerken met pluimveehouders

Albert Heijn schrijft in een persbericht dat zij samen met 40 pluimveehouders werkt aan kwaliteit, duurzaamheid, dierenwelzijn en innovatie. Volgens de supermarktketen is het van belang dat de klanten zien hoe er wordt gewerkt in de productieketen. Om transparant te zijn en alles onberispelijk vast te leggen, wordt gebruikt gemaakt van blockchaintechniek.

Albert Heijn past deze ketentechniek al toe bij producten als zuivel en sinaasappelen van het huismerk. Voor zuivel werkt AH daarbij samen met Royal A-ware en een groep melkveehouders in Noord-Nederland.

Albert Heijn heeft vorig jaar herfst de basis gelegd voor de transparante eierketen. Sinds oktober 2018 hebben alle eieren in het Albert Heijn-winkelschap minimaal het stempel 1 ster Beter Leven van de Dierenbescherming.

Partners in de productieketen Albert Heijn-eieren

Twee belangrijke partners in de productieketen van de Albert Heijn-eieren zijn Gebr. Van Beek in Wehl en Interovo Egg Group in Ochten. Pluimveehouders Linda en Anne van Lith in De Heen (N.-Br.) leveren exclusief eieren aan Albert Heijn. Zij hopen met dit initiatief eraan bij te dragen dat de kloof tussen consument en boer een stukje kleiner wordt, vertellen zij in het persbericht.

Laatste reacties

 • klein boertje

  het begin van het einde.!!!!!

 • oeleboele

  transparant zonder enige tegemoetkoming?
  straks een dagtaak aan rondleidingen!

 • Gerd

  Lidl heeft weidemelk voor dezelfde prijs als conventionele melk. Albert Hein heeft de eieren dan duurder in de winkel ??

 • Maas1

  De blockchaintechniek moet dan wel een eerlijke marge verdeling bewerkstellen in de keten,gerelateerd aan de investeringskosten en een fatsoenlijke belegde boterham als het dat doet is er veel mogelijk,toch..

 • kraats

  Welke slaaf doet hier aan mee ?

 • p.stroo1

  Wij willen een eerlijke prijs voor de GNK vleeskuikens wij worden nu onder betaald en leveren wat Albert Hein wil. Het verschil tussen regulier en Goed nest kip kip is nu € 62500,- per 100.000 kippen dat verschil is te groot en dan moeten we ook mee werken om in de stal te kijken? Betaal eerst maar een eerlijke prijs aan de producent.

 • Maas1

  @p.stroo1 Hoe moet ik dit zien? Ben je hier financiëel blind ingestapt,of heeft AH zoveel mogelijk GNK binnen geharkt en in het verloop daarvan de duimschroeven aangedraaid waardoor jou marge onder druk staat en jou verdien model is verdwenen?

 • p.stroo1

  In het begin hebben ze een vergelijkbare prijs gegeven als de resultaten van de regulieren kuikens later zijn ze minder gaan betalen en de laatste twee jaar zitten ze ver onder de reguliere inkomens van mesters ze zeggen het gaat makelijker. Wij vinden het verschil te groot.

 • Maas1

  @p.stroo1 Bedankt voor je reactie dat geeft te denken! vanuit AH kan ik het mij wel voorstellen alleen het gaat hier niet over het verhandelen van een meubelstuk maar over voedsel stromen die een bepaald deel wenst,of deze werkwijze maatschappelijk verantwoord is dat is de vraag.We hebben toch allemaal belang bij een robuuste sector waarin continuïteit gewaarborgd is! " Ze zeggen het gaat makelijker," Ja dat geloof ik ook daar hoef je geen hogere wiskundige voor te zijn!

 • Tuig

  Worden veel wintergartens gebouwd, prijs zal dan ook te laag blijven.

 • Maas1

  Ja,en als je bezetting naar beneden wordt bij gesteld ( of een gevolg van ) moet je eens kijken hoe je kostprijs uit de klauwen loopt!

 • Eierboer Zuid

  We zeuren te veel. De wereld verandert. Consumentgericht produceren is de toekomst. De handel begrijpt dit en laat de boer ervoor opdraaien. Beter ware het indien de boeren er zelf werk van maakten en de marge voor zichzelf hielden.

 • Maas1

  Zo is het niet klagen maar dragen,welterusten!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.