Pluimveehouderij

Nieuws 5 reacties

Vogelgriep op pluimveebedrijf in Groningen

In het Groningse Oldekerk is zondag 25 februari vogelgriep vastgesteld.

Het gaat om een hoogpathogene variant van het type H5, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarop duiden de klinische verschijnselen. Maandagmiddag werd bekend dat het om virustype H5N6 gaat, hetzelfde type dat in december 2017 voor een besmetting zorgde op een eendenbedrijf in Biddinghuizen.
Tekst gaat verder onder de foto's

Medewerkers van de NVWA inspecteren de pluimveehouderij in het Groningse Oldekerk waar zondag vogelgriep is vastgesteld. Het bedrijf wordt geruimd. - Foto: ANP
Medewerkers van de NVWA inspecteren de pluimveehouderij in het Groningse Oldekerk waar zondag vogelgriep is vastgesteld. Het bedrijf wordt geruimd. - Foto: ANP

Inspectiedienst NVWA is maandag direct begonnen met de voorbereidingen voor het vergassen en ruimen van de 36.000 vleeskuikenouderdieren, nadat zondagavond de AI-besmetting bekend werd. Maandagmiddag zijn de dieren vergast. Direct daarna is halverwege de middag begonnen met het ruimen.

Maandagavond zou de laatste vrachtwagen met dode dieren vertrekken naar Rendac in Son. Daarna worden de drie stallen ontsmet en gaan ze volgens het vogelgriepprotocol voor twee weken op slot.

Maandag is begonnen met de afvoer van vergaste dieren naar Rendac in Son. - Foto: De Vries Media
Maandag is begonnen met de afvoer van vergaste dieren naar Rendac in Son. - Foto: De Vries Media

Pluimveeslachterij van 2 Sisters Storteboom

In een gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen nog twee pluimveebedrijven. Deze worden gescreend op AI. In het 10 kilometer-gebied rondom het besmette bedrijf liggen 14 pluimveebedrijven en een pluimveeslachterij van 2 Sisters Storteboom. Die slachterij mag wegens de ingestelde maatregelen niet slachten.

Dinsdagochtend wordt de uitslag van de screening van de twee pluimveebedrijven in het 3-kilometergebied verwacht. Die uitslag is medebepalend voor het instellen van een corridor naar de pluimveeslachterij van 2 Sisters Storteboom in Kornhorn, net aan de grens van het 10-kilometergebied, waar de slachterij om heeft verzocht.

Kuikens ook naar collega-slachterijen

Wegens de ingestelde vervoersverboden ligt de aanvoer van slachtrijpe kuikens naar deze slachterij stil. 2 Sisters Storteboom probeert oplossingen te vinden voor de kuikens die deze week in de planning staan om te worden geslacht in deze slachterij. Omdat dit niet helemaal lukt binnen het eigen bedrijf, aldus een woordvoerster, zullen ook kuikens bij collega-slachterijen worden geslacht.

In het 10-km-gebied liggen behalve het besmette bedrijf 16 pluimveebedrijven: 2 met opfokleghennen, 5 met leghennen, 8 met vleeskuikens en 1 met vleeskuikenouderdieren. Twee van die bedrijven zijn van de eigenaar van het besmette bedrijf.

Vervoersverbod

Minister Schouten van Landbouw heeft een vervoersverbod afgekondigd voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel in een gebied van 10 kilometer rond het besmette bedrijf. De landelijke ophokplicht is en blijft gehandhaafd.

Branche-organisatie Avined roept op om waakzaam te blijven op verschijnselen van vogelgriep en alle noodzakelijks maatregelen in acht te nemen.

Laatste reacties

 • kuiken007

  zal de man met vogelgriepverstand(armin elbers) wel weer een verhaal maken van een zieke vogel die op de rand van de dakgoot heeft gezeten
  hij sluit namelijk het risico via de lucht uit!!!!

 • Almagro

  Met deze buiten temperaturen, overdag ook vriezend weer, kun je niets uitsluiten. Het virus is nu zeer bestendig en blijft dus langer actief . Oppassen geblazen dus!

 • consument

  waakzaamheid ??? hoorde ik vandaag
  oppassen ??? lees ik nu
  HELP al diegenen die nu denken : hoe doe ik dat
  VERTEL aan de betroffen plv houder dan ook dat hij dus niet opgepast heeft
  SORRY

 • oeleboele

  niet opgepast heeft??? Hij was heel erg secuur op hygiene! Hij heeft goed opgepast!
  maar ongedierte en lucht wordt hier buiten beschouwing gelaten.
  Ongedierte mag momenteel nog maar minimaal bestreden worden. Ik bedoel, dat dat zo aan banden is gelegd, dat het ongedierte eerst in de stal moet zijn, en dan pas mag je ze vangen of vergif voeren, nou, dan ben je toch al te laat?? Dan is het kwaad al geschied. Stomme regels!! idioot gewoon. En maar zeuren op de boer, die beter op moet letten. amahoelah! buromensen die dit bedenken, of de meest gestudeerde mensen, die ook niet meer met beide benen op de grond staan!!

 • consument

  met jou eens oeleboele en zo was mijn opmerking ook bedoeld

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.