001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 4 reacties

‘Bezoekersregeling pluimveebedrijven niet versoepelen’

De bezoekersregeling voor Nederlandse pluimveebedrijven – ingesteld vanwege vogelgriepuitbraken – moet niet worden versoepeld. Dat bepleiten belangenbehartigers van de pluimveesector.

“De dreiging blijft groot,” waarschuwt LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers, wijzend op besmettingen in andere landen. Vanuit erfbetreders zijn er geluiden om de bezoekersregeling te versoepelen, ook gezien het zomerse weer, wat normaal geassocieerd wordt met een laagrisicoperiode voor vogelgriep.

Vogelgriep woekert in België en Frankrijk

Eind mei werd voor het laatst hoogpathogeen virus gevonden op Nederlandse bodem. Dat was bij wilde ganzen in de gemeente Utrecht. Buiten Nederland is het virus echter nog niet uitgewoed. In België zijn sinds 1 juni nu 13 besmettingen met hoogpathogene vogelgriep gemeld in het hobbycircuit en ook in het noorden van Frankrijk werd deze week weer een besmetting gemeld.

Van de laatste besmetting in het Belgische Luik wordt bovendien vermoed dat deze op zichzelf staat en wilde vogels de bron van de besmetting zijn, meldt het Belgische Pluimvee.

‘Schijnveiligheid’

Andere jaren was in zomer sprake van een stabiele situatie, dat is nu niet aan de orde zegt Alex Spieker, beleidsmedewerker van koepelorganisatie Avined waarin LTO/NOP, NVP, Nepluvi, Anevei en COBK verenigd zijn. Hij spreekt van een gevoel van ‘schijnveiligheid’ in Nederland. “Jammer genoeg zijn er nog steeds signalen dat er bij wilde vogels nog HPAI zit. Dat maakt dat er brede steun is voor het in stand houden van de bezoekersregeling.”

Met name vanuit de (exporterende) pluimveevleestak, waar de export net weer op volle toeren komt en die zich bij een nieuwe uitbraak gelijk weer geconfronteerd zou zien met gesloten grenzen.

Praktische invulling regeling

De pluimveebelangenbehartigers en het ministerie kijken wel naar de praktische invulling van de regeling. Zo moet nu een bulkwagen-chauffeur die zijn auto van de ene naar de andere silo wil verplaatsen iedere keer bij het in- en uitstappen een wegwerpoverall en overschoenen uit- en aantrekken. Voor langere termijn moet de regeling met name meer doelgericht worden, vindt LTO/NOP-voorman Hubers, zodat deze nog effectiever is.

Laatste reacties

 • p.stroo1

  Moet de uit loop dan ook verboden worden?

 • new kids

  Redactie, is dit verhaal neergezet omdat wij een brief hebben gehad op 5 juli van NVWA betreffende het weer opstarten van officiële monitoring voor Salmonella wat NVWA wil laten doen door C-mark B.V. ?
  We worden in de brief er door NVWA op gewezen een douchegelegenheid ter beschikking te stellen in het bedrijfsgebouw of bij afwezigheid daarvan in het woongedeelte.
  Wat houdt deze salmonellamonitoring eigenlijk in? Kunt u dat uitzoeken en toelichten. [...]
  In de brief staat tevens dat gemaakte afspraken met C-mark B.V. niet mogen worden afgezegd!?!

  -------------------------------------------------------------------------
  Een deel van deze reactie is verwijderd, omdat het niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/spelregels.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • fietskip

  Dat is een verplichting van Europa.
  Ik vind trouwens wel dat de bezoekersregeling hiervoor ook geldt, dus in mijn ogen geen vreemden in mijn stal alleen hoognodig.
  Dit is een probleem van de overheid (NVWA), niet van mij.
  Ik zou zeggen afzeggen die afspraken, deze salmonellaregeling heeft geen meerwaarde voor de pluimveehouder.

 • Kirsten Graumans

  @new kids: Dat is het niet. Maar als je me een email zou willen sturen (kirsten.graumans(a)proagrica.com) met je contactgegevens en evt die brief, neem ik graag contact op, ben benieuwd daar wat meer over te horen.

Of registreer je om te kunnen reageren.