Pluimveehouderij

Nieuws 10 reacties

DEP heeft voldoende nieuwe mestcontracten

Coöperatie DEP heeft met nieuwe mestcontracten voldoende pluimveemest gecontracteerd om een tweede leven van mestverbrandingscentrale BMC in Moerdijk (2018-'30) veilig te stellen.

Dat berichtte de coöperatie donderdagmiddag 4 augustus aan de leden.

De leden hadden tot 1 augustus de gelegenheid in te schrijven op de nieuwe contractvoorwaarden die het bestuur half juni tijdens de ledenvergadering had gepresenteerd.

290.000 ton kwalitatief goede pluimveemest op jaarbasis

Met de nieuwe contracten heeft DEP de levering van 290.000 ton kwalitatief goede pluimveemest op jaarbasis vastgelegd. Dat is ruim meer dan de 215.000 ton die als ontbindende voorwaarde was opgenomen in het contract tussen DEP en BMC. Hiermee is dit contract definitief en onherroepelijk geworden, meldt DEP haar leden.

130.000 ton vleeskuikenmest en 70.000 ton van legbedrijf

Van de 290.000 gecontracteerde tonnen is 130.000 ton afkomstig van vleeskuikenbedrijven en 70.000 ton van legbedrijven. De overige 90.000 ton is evenredig verdeeld in kalkoenen-, opfok- en ouderdierenmest. Met name leden met nagedroogde legkippenmest van 80% droge stof, mest uit traditionele scharrelhuisvesting en van vrije-uitloopkippen en bedrijven die ver van Moerdijk liggen, hebben de nieuwe contractvoorstellen afgewezen.

Bij de nieuwe contracten gaat het in 96% om een 8- of een 12-jarig contract. Slecht 4% van de leden heeft voor een 4-jarig contract gekozen.

Laatste reacties

 • johanvanbeek1

  Zonde om zulk mooi spul te verbranden.

 • kalkar

  Johan, helemaal mee eens, kippemest is goud voor de grond. Ambtenaren maken alles kapot.

 • Jan Wijnen

  Zijn Johan en Kalkar geen pluimveehouders of snappen jullie er niks van?

 • koen.kerkhof1

  Goed gezien Jan, de hele agrarische sector heeft profijt van het verbranden van de pluimveemest bij BMC.

 • Jan-Zonderland

  Idd schandalig om dat spul te verbranden waardoor alle mineralen verloren gaan danwel onopneembaar voor planten. Men moet zich eens realiseren dat fosfaat en kali eindige delfstoffen zijn en er geen vervangers zijn voor deze voor plantengroei noodzkelijke mineralen.

 • Jan - Zonderland, lees a.u.b. vakbladen of ga naar <> Dan kun je zien dat JUIST het fosfaat en kali uit deze kippenmest wordt hergebruikt in de landbouw. Zelfs in de gebieden waar ze te weinig hebben voor een goede plantengroei.

 • Almagro

  @kalkar@zonderland@vanbeek, inderdaad : mooi en waardevol product is pluimveemest. Maar als DEP er niet was gekomen hadden alle pluimveehouders nu zeker 2x zoveel voor de afzet van hun waardevolle product moeten betalen. De reden dat DEP is opgericht is enkel omdat de sector dreigde te bezwijken onder de stijgende afzetkosten van mest. Naast de steun uit Brussel was (pluimvee)mest de grootste nevenopbrengst van de akkerbouw. Naast DEP zorgen export van korrels en bewerkte mest ervoor dat pluimveemest nagenoeg van de Nederlandse bodem is verdwenen. Anders gezegd : door de visie en inzet van de mensen van het eerste uur is veel geld in de sector gebleven en gebruikt om door te ontwikkelen.

 • Jan Wijnen

  Mooie opmerkingen van Zents beheer, bedankt.

 • landboer

  Ik zal er dan ook wel niks van snappen ,maar heb het ook altijd zonde van die prachtige mest gevonden om ze te verbranden, toen ik jaren geleden nog in de NOP werkte werd er nog flink betaald voor kippemest

 • pantass

  En dat er in de toekomst weer voor betaald gaat worden, is iets wat zeker is.... mestmarkt heeft de afgelopen jaren altijd met DEP kunnen concureren.
  Willen ze dat blijven doen, zal er in sommige gebieden betaald moeten worden.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.