Pluimveehouderij

Nieuws 1713 x bekeken

Vliegende start export pluimveevlees EU

De export van pluimveevlees uit de Europese Unie is dit jaar met een flinke plus van start gegaan. In de eerste maand van 2016 exporteerde de Europese Unie 120.518 ton pluimveevlees naar derde landen, ruim 10% meer dan in diezelfde maand van 2015.

Dit terwijl de export eind 2015 nog daalde, voornamelijk doordat de export naar Benin na de zomer van 2015 terugliep. Hoewel in de afzet naar Benin nog altijd geen verbetering te zien is, steeg de export naar alle andere belangrijke afnemers van de EU.

Zuid-Afrika en Filipijnen

De uitvoer naar Zuid-Afrika, sinds 2013 de grootste afnemer van Europese kip, bedroeg in januari 14.356 ton, een derde meer dan in de eerste maand van 2015. Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat. Ook de Filipijnen, sinds vorig jaar gretig afnemer van Europees seperatorvlees, namen in januari meer pluimveevlees af dan in diezelfde maand van 2015. In januari 2016 ging er 13.142 ton pluimveevlees naar het land, 14% meer dan in januari 2015.

Opvallende export naar Oekraïne en Ghana

Opvallend is daarnaast de export naar Oekraïne en Ghana. Naar beide landen namen ruimen twee keer zoveel pluimveevlees af als in januari 2015. Oekraïne importeerde in de eerste maand van 2016 12.447 ton pluimveevlees, Ghana 9.579 ton.

Benin doorvoerland voor kip naar Nigeria

Alleen de export naar Benin lag in de eerste maand van 2016 fors lager dan in januari 2015. De EU-lidstaten exporteerden 8.339 ton pluimveevlees naar Benin in januari 2016, ruim een derde minder dan in 2015. Sinds mei vorig jaar heeft buurland Nigeria de grenscontroles aangescherpt en wordt er streng gecontroleerd op de invoer van pluimveevlees vanuit Benin, dat van oudsher een doorvoerland is voor kip richting Nigeria. Dit is terug te zien in de prijzen van slachtkippen, die al enkele maanden zwaar onder druk staan doordat de afzet naar West-Afrika is gestokt.

Of registreer je om te kunnen reageren.