Pluimveehouderij

Nieuws 2257 x bekeken

Pluimveehouders verbeteren bedrijfshygiëne

Meer dan de helft van de pluimveehouders die een enquête invulden over de hygiënescan hebben hun bedrijfshygiëne in 2015 verbeterd.

Dat blijkt uit de resultaten van de enquête die sectororganisatie Avined heeft gehouden, met als doel de hygiënescan verder te optimaliseren.

De belangrijkste gebieden waarop de bedrijfshygiëne verbeterd is zijn hygiëne bedrijfsterrein buiten (48%) en hygiëne in stal en in de bedrijfsgebouwen (44%). Daarna volgen afscheiding bedrijfsterrein en hygiëne van voertuigen, materiaal en personeel.

Belang van hygiënescan

Driekwart van de geënquêteerde pluimveehouders geeft aan dat het invullen van de hygiënescan heeft geleid tot een hogere bewustzijn over de hygiënestatus op zijn of haar bedrijf, waarvoor de scan bedoeld is. Deelnemers onderschrijven bovendien het belang van de scan. Bijna 74% is het eens met de stelling dat het voor de hele sector van belang is dat iedereen de hygiënescan jaarlijks invult.

De enquête werd in januari 2016 verstuurd naar pluimveehouders die in het afgelopen jaar de hygiënescan invulden. 435 pluimveehouders deden mee. Zij deden ook suggesties om de scan verder te verbeteren, die onder andere gericht waren op het meer aandacht besteden aan erfbetreders en vrijeuitloopbedrijven.

Vogelgriep aanleiding voor ontwikkeling scan

Aanleiding voor het ontwikkelen van de scan waren de vogelgriepuitbraken in november 2014. IKB-deelnemers zijn vanaf augustus vorig jaar verplicht jaarlijks de hygiënescan in te vullen. Nadat bedrijven die meerdere keren hebben ingevuld, is het de bedoeling dat er benchmarkrapporten volgen om te zien waar over de hele linie voor de sector nog verbeterpunten liggen. Dit wordt nu al voor antibioticagebruik gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.