Pluimveehouderij

Nieuws

Kritiek op te zware kuikens in België

De concurrentiepositie van Belgische slachterijen komt in het geding doordat kuikens steeds zwaarder worden afgeleverd. Dat stellen de secretarissen van twee Belgische slachterijenorganisaties tegen het Vlaamse vakblad Pluimvee.

Bij de slachterijen worden kuikens aangeleverd met een gemiddeld slachtgewicht van 2,7 tot 2,9 kilo, met zelfs uitschieters van 3 kilo, terwijl het gewenste slachtgewicht tussen de 2,3 en 2,5 kilo ligt. Secretarissen Johan van Bosch van het Nationaal Verbond van Pluimveeslachthuizen en Vleesuitsnijderijen en Ann Truyen van de Vereniging van Industriële Pluimveeslachterijen zeggen de noodklok te luiden omdat de groeitrend door blijft zetten. Filets van de te zware kuikens zouden veel groter zijn dan de markt wenst, terwijl de helft van de in België geproduceerde filets wordt afgezet naar andere Europese lidstaten.

Evenwichtige planning

Van Bosch en Truyen waarschuwen voor de gevolgen voor de pluimveesector, als het niet lukt het aanbod op vraag vanuit de markt af te stemmen terwijl het pluimveevleesaanbod in Europa blijft groeien. Concurrentie van producenten uit landen als Polen en Oekraïne is groot. Het Oekraïense megapluimveebedrijf MHP slaagt er volgens de slachterijenorganisaties in de Belgische sector sterk te beconcurreren door samenwerking met een Nederlands vleesbedrijf.

De secretarissen pleiten voor een evenwichtigere planning in de pluimveevleesketen om te voorkomen dat België marktterrein verliest op de Europese markt. België exporteerde in 2014 416.735 ton kippenvlees volgens cijfers van het Vlaams centrum voor agro- en visserijmarketing, waarvan driekwart binnen de EU bleef. Frankrijk en Nederland waren gezamenlijk goed voor ruim de helft van deze afzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.