Pluimveehouderij

Nieuws

Britse verzekering tegen vogelgriep

De Britse verzekeraar NFU Mutual heeft een verzekering tegen vogelgriep gelanceerd, die is ontwikkeld in samenwerking met de pluimveevakgroep van de National Farmers Union en verzekeraar Aegis. Dat meldt vakblad Poultry World.

Pluimveehouders uit Engeland, Schotland en Wales kunnen zich hiermee verzekeren tegen zowel de schade van het verlies aan inkomen naar een AI-uitbraak, als de kosten van het reinigen en ontsmetten.

Voor verlies aan inkomen kan worden verzekerd tot £3 miljoen (€3,9 miljoen) per bedrijfslocatie. Daarnaast kunnen de kosten van de tweede reiniging en ontsmetting worden verzekerd voor een bedrag van £100.000 (net geen €130.000) of £200.000 (bijna €260.000). De premie begint bij £400 (ruim €500) per jaar, en is gerelateerd aan omzet, het besmettingsrisico van het bedrijf en de nabijheid van open water.

Kosten dragelijk houden

De verzekering is een van de methoden waar de Britse pluimveesector mee bezig is, om de kosten bij een AI-uitbraak dragelijk te houden voor individuele pluimveehouders. Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheid om een fonds op te richten, specifiek voor de reiniging en ontsmetting na een uitbraak, maar dit lijkt vanwege weerstand uit de legsector niet van de grond te komen.

Dat de laatste reiniging en ontsmetting op een bedrijf snel wordt uitgevoerd is van enorm belang voor de hele pluimveesector, omdat een land pas daarna de AI-vrije status weer krijgt, die van belang is voor de export van pluimveeproducten.

Of registreer je om te kunnen reageren.