Pluimveehouderij

Nieuws 3775 x bekeken

Omgevingsvergunning pluimveebedrijf vernietigd

De rechtbank in Arnhem heeft de omgevingsvergunning van een pluimveebedrijf in het Achterhoekse Halle-Heide vernietigd. Tegen de nieuwvestiging van het pluimveebedrijf is van meet af aan veel verzet geweest.

In een tussenvonnis oordeelde de rechtbank dat de gemeente opnieuw moet beoordelen of het woon- en leefklimaat voor de omringende woningen aanvaardbaar is. Daarbij is de rechtbank van mening dat één specifieke woning als burgerwoning moet worden beschouwd.

Woon- en leefklimaat één woning niet aanvaardbaar

In de aangeleverde herbeoordeling van het woon- en leefklimaat verwijst de gemeente naar onderzoeken die zijn gedaan voor dat de rechtbank de tussenuitspraak deed. Daarvan zegt de rechtbank dat dat geen nieuwe beoordeling is. Daarnaast neemt de rechtbank geen genoegen met de onderbouwing dat het woon- en leefklimaat voor de meeste woningen aanvaardbaar is. Dat weegt volgens het oordeel van de rechtbank niet op tegen het feit dat het voor één woning mogelijk niet aanvaardbaar is.

De rechtbank oordeelt dat zij niet anders kan dan de vergunning vernietigen omdat een volledig nieuwe beoordeling, conform het tussenbesluit, ontbreekt. Daardoor is het niet mogelijk voor de rechtbank om zelf in de zaak te voorzien.

Wethouder reageert verbaasd

Wethouder Arno Spekschoor van de Gelderse gemeente Bronckhorst laat weten verbaasd te zijn over de uitspraak van de rechtbank. "Er is geen risico voor de volksgezondheid volgens een rapport van de GGD en de geurbelasting van het bedrijf valt keurig binnen de wettelijke normen", vertelt hij.

Het college van B&W stelt binnenkort voor om tegen het vonnis van de rechtbank in hoger beroep te gaan bij de Raad van State. De gemeente heeft 6 weken tijd om in hoger beroep te gaan tegen het vonnis. Als zij daarnaast een schorsingsverzoek van het vonnis indienen, kan het pluimveebedrijf voorlopig doorgaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.