Pluimveehouderij

Nieuws 4292 x bekeken 6 reacties

Bezwaarmakers tegen pluimveebedrijf in gelijk gesteld

Zwolle - Omwonenden die bezwaar maken tegen een geplande pluimveestal in het Overijsselse Albergen, gemeente Tubbergen, hebben hun doel – voorlopig – bereikt. De rechtbank Overijssel heeft deze week de omgevingsvergunning die de gemeente Tubbergen heeft verleend, die de realisatie van een pluimveebedrijf voor 50.000 mestkuikens mogelijk maakt, vernietigd. Hiervoor heeft de rechtbank een andere reden gebruikt dan die welke de omwonenden aanvoerden.

De bezwaarmakers vrezen met name een toename van geur- en geluidsoverlast van het nieuwe bedrijf. Aan de beoordeling van de argumenten die de omwonenden daarvoor aanvoeren, is de rechtbank niet toegekomen.
De rechtbank constateerde dat het realiseren van een pluimveebedrijf op de geplande locatie alleen mogelijk is door het bestemmingsplan te wijzigen. Door de bouw van de pluimveestal zou een wijziging van de bestemming van gronden optreden. Volgens de rechtbank is dat in dit specifieke geval echter alleen mogelijk met een aanpassing van het bestemmingsplan. De rechtbank vernietigt daarom het door Tubbergen genomen besluit en draagt de gemeente op tot een nieuw besluit te komen met inachtneming van de argumentatie in de uitspraak van de rechtbank.

Laatste reacties

 • juur

  Op hoeveel  afstand  komt  die stal te staan vanaf woningen. 50 m  net als in de gemeente Hardenberg ? Daar kan alles. Naast wonenden worden gelijk gesteld met de dieren. De verantwoordelijken van dit gegeven  wonen er zelf niet naast.
   Wanneer treed de provincie op tegen deze uitspatingen van de gemeente. 

 • trijnie

  Ik denk dat ook boer-buren hier niet op staan te wachten.
  En ja, in Hardenberg kan veel maar de meeste gemeentes zijn zo. Zelfs de regels die zij zelf stellen, handhaven ze niet. Misschien vinden de ambtenaren zich te druk.

 • juur

  Trijnie  Wat in de gemeente Hardenberg  kan. Kan nergens in Overijssel Minimale afstand intensieve veehouderij van minimaal 200 m of meer is in overijssel gangbaar  En dan ook nog met 8 oudour norm.    En afstanden tot eigen woning minsten 50 m. Wat in Hardeberg gebeurt STal achter eigen woning  afbreken opruimen.STal weer  opbouwen 10 keer zo groot naast de buren. zonder alle voor zieningen op 60 m.  Dit is  geen verantwoordelijk beleid Ook  van LTO komt er geen reactie op.  Die gaan toch ook voor een leefbare omgeving voor iedereen.

 • veldzicht

  50.000 mestkuikens is toch geen grote stal,ik heb er niet veel verstand van  toch
  hier staan ze ook van die grote  maar dan als 2e tak. volgens mij kan je van 50.000 kuikens niet leven

 • Burnetti

  LTO interesseert zich totaal niet voor individuele gevallen. Dat is bij zo'n stalletje als deze al helemaal niet.
  in Berkelland is de wethouder na 10 jaar omgevallen omdat in individuele gevallen was 'vergeten' een verklaring van geen bedenkingen aan de Raad te vragen.
  Hier ging het om bouw van stallen voor dorpsgenoten van de wethouder.
  Ondertussen is de cultuur en samenwerking tussen B&W en Raad onderzocht.
  Het stinkt!
  ik begrijp werkelijk niet dat aangevraagde vergunningen niet voldoen aan bestemmingsplan regels. Soms lijkt dit een bewuste strategie voor het maken van jurisprudentie voor andere zaken.
  Goed dat rechters op alle niveaus dit doorzien.

 • trijnie

  Het zou beter zijn dat de steeds groter wordende stallen op een industriegebied worden geplaatst. Daar is de infrastructuur goed en er wonen over het algemeen geen mensen die hinder ondervinden van stank, stof en het vele verkeer dat dit met zich meebrengt.
  Maar gemeenten lappen alles aan hun laars, veranderen bestemmingsplannen als hun dit beter uitkomt enz. en handhaven kunnen de ambtenaren sowieso niet.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.