Pluimveehouderij

Nieuws 2099 x bekeken

Virus in Tzummarum type H7N7

Lelystad – Het vogelgriepvirus dat afgelopen week een bedrijf in het Friese Tzummarum besmet bleek te hebben, is getypeerd als een H7N7-virus. Dat laat het Centraal Veterinair Instituut (CVI) weten.

Het betreft een milde en ongevaarlijke variant, aldus het CVI. In hoeverre het virus overeenkomsten vertoont met het H7N7-virus dat vorige maand in Barneveld werd aangetroffen, kan nog niet gezegd worden, zo zegt een woordvoerder van het CVI desgevraagd. Hier wordt nog nader onderzoek naar gedaan. De exacte typering van het virus heeft even op zich laten wachten omdat al bekend was dat het om een milde, laagpathogene variant ging, waar minder spoed achter gezet wordt als wanneer het (mogelijk) een hoogpathogeen virus betreft.

In de 1-kilometerzone rondom het getroffen bedrijf met 22.000 uitloophennen lag nog één ander vleeskuikenbedrijf. Al eerder werd bevestigd dat op dit bedrijf geen vogelgriep was aangetroffen. Binnen deze zone geldt nog een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Het vervoersverbod in Barneveld wordt donderdagmiddag om 14:30 opgeheven.

Of registreer je om te kunnen reageren.