Pluimveehouderij

Nieuws 4026 x bekeken 19 reacties

Bedrijf preventief geruimd in Hazerswoude-Dorp

Den Haag - Een pluimveebedrijf binnen een kilometer afstand van het zondag besmet verklaarde legpluimveebedrijf in Zoeterwoude wordt preventief geruimd.

Het gaat om een vleeskuikenbedrijf in Hazerswoude-Dorp, dat naast het besmette bedrijf in Zoeterwoude ligt. Het ministerie van Economische Zaken heeft maandag besloten ook dit bedrijf te ruimen. Op het bedrijf zijn geen verschijnselen van vogelgriep vastgesteld, maar het ministerie wil niet het risico lopen dat daar wel sprake is van een besmetting.

Twee van de drie andere bedrijven binnen de 10-kilometerzone blijken leeg te staan.

Inmiddels is vastgesteld dat het virus op het bedrijf in Zoeterwoude hetzelfde is dat ook in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen is aangetoond: hoogpathogeen H5N8.

Het preventief te ruimen bedrijf in Hazerswoude-Dorp van de familie De Wit heeft 50.000 kippen en melkvee. De ruiming van het besmette bedrijf is zondag afgerond.

In een gesprek met Boerderij, vlak voordat bekend werd dat zijn bedrijf geruimd moest worden, zei Gijs de Wit dat hij hoopte dat de genomen maatregelen voldoende waren om de vogelgriepuitbraak in te dammen.

Laatste reacties

 • Spotvogel

  In 2003 hoorde ik Veerman zeggen dat het uitermate belangrijk was om per bedrijf geen vermenging van veesoorten te hebben ivm virale en bacteriebesmettingen. Dit is alweer een melkveehouderij met pluimvee! Alleen de varkensstal ontbreekt nog!

 • Jan Wijnen

  spotvogel, zeg dan niks in plaats van deze onzin.

 • Bloemestein

  Vier volkomen los van elkaar staande bedrijven waar hetzelfde virus toeslaat?????? Vreemd, temeer daar de kippen niet loslopen, ratten of iets dergelijks, dat is nog niet onderzocht.

 • Mozes

  Net een paar minuten geleden (1-12-2014 19:10 ) een bericht op NOS-app dat het virus is gevonden in uitwerpselen van wilde trekeenden. Deze uitwerpselen lagen in de buurt van de besmette boerderijen.

 • trijnie

  Treurig, dat ze gezonde dieren ruimen. En dat ook nog terwijl de bedrijven in de buurt leegstaan.

 • Bloemestein

  Die trekeenden zijn smienten, toen we nog een jachtwet hadden waren ze bejaagbaar en hadden we geen vogelgriep!

 • Spotvogel

  Jan Wijnen houd je mond als je niks begrijpt van veterinaire dreiging! We vonden verdomme bij controle een weegbrug voor veetransporten op een mega-kippenbedrijf. Tussen de stallen in! Daar reden de godganse dag wagens vol knoerissen, kalveren, pinken, kalkoenen, kippen en joost mag weten wat nog meer tussen die stallen met meer dan 120.0000 kippen. Wij vinden dat viraal-bacterieel misdadig!

 • alco1

  Daar heb je gelijk in, maar dat heeft niets te maken met veel beweringen die je hier ook plaatste over trekvogels.

 • Spotvogel

  Bloemestein: die jachtwet van jou dateert uit de tijd van Methuzalem en is 12 jaar geleden al vervangen door de FFW die door CDA en VVD in 2005/06 naar de kloten is geholpen. Momenteel pompen de jagers daardoor iedere eend en gans in ons land vol hagelkorrels en is de totale populatie zwaar verzwakt en dus erg bevattelijk. Net als al die gedegenereerde biokippen. Als boeren dan ook nog met hun bemodderde strontlaarzen eerst de wei en dan de stal in lopen dan mag jij zeggen wie de ziekte heeft verspreid. Roept u maar!!!!!. . .

 • kenmvdwind

  Nou, nou spotvogel kunt u u taalgebruik aanpassen?
  Met de hygiëne was het in orde op de bedrijven volgens de staatssecretaris. Vraag je je zelf ook nooit af hoe je aan ziekte in de stal komt? Deze mensen hebben het al zo zwaar, hoe kun je ze dan beschuldigen dat ze zelf het virus in de stal hebben gebracht via de laarzen?

 • SDR

  Spotvogel : je schrijf veel maar zeg niets (zinnigs).
  Dat blijk wel uit je taalgebruik het vloeken en met moddergooien.
  Beter als de redactie jou grove stukjes gaat weigeren te plaatsen.

 • JR.

  Helemaal mee eens

 • ndege1

  Niemand laat een traan om de dood van 40.000 kippen!!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=bZfUaw9OqK0

 • Burnetti

  Wanneer er maar een paar ingangen naar de binnenkant van een stal zijn is het verstandig dat de insleep systematisch wordt tegengegaan.

  Plaagdierbestrijding!
  Ventilatie-ingangen overkappen en
  hygienesluizen monitoren.

 • trijnie

  Een virus is zo minuscuul klein dat je dit nooit helemaal kunt tegenhouden. En ik geloof ook niet dat een boer ooit zo dom is om met modderlaarzen de stal in te gaan.
  Ik ben indertijd bij een vleeskuikenbedrijf geweest en we moesten een overal aan en laarzen van het bedrijf en door een barrière voordat we in de stal waren.
  Spotvogel, ik begrijp uw aversie tegen de megabioindustrie maar je kunt ook overdrijven. Het kan nu eenmaal niet meer zoals vroeger hoewel een matiging zeker op zijn plaats zou zijn, ook voor de pluimveehouders en varkenshouders zelf.

 • Spotvogel

  SDR als jij dit al vloeken noemt dan moet je eens bij die ruimingen gaan kijken en luisteren welk taalgebruik je dan te horen krijgt. Het is zoals ndege1 schrijft: niemand laat een traan om de zinloze gasdood van 40.000 kippen. Zo erg is onze samenleving al afgestompt dankzij de huichelachtige waarden en giftige normen van het CDA! Alles draait nog alleen om geld en LEVEN doet er niet meer toe! Daar worden geestelijk en moreel gezonde mensen doodziek van!

 • alco1

  @Spotvogel. Ben jij bij de ruimingen? Of ben je weer aan het suggereren!
  Het gaat ook juist om LEVEN en daarvoor moet er geld verdient worden.
  Armoede maakt juist gezonde mensen geestelijk en moreel doodziek.
  Maar by the way. Maak jij je nog sterk over het feit dat het virus niet bij overtrekkende vogels aanwezig is?

 • veldzicht

  spotvogel,en ik word geestelijk en moreel doodziek van dat domme geklets van jou.beter nu preventief 50.000 kippen doden als straks het hele land.

 • mazzel1

  Beste beheerder van deze forums,
  wordt het niet hoog tijd dat je een narcist als Spotvogel weert op deze site. Wij hebben met zijn allen wel ergere dingen aan ons hoofd op dit moment. De overdreven onzinnige verhalen van deze persoon roept in de sector veel irritatie en negativiteit op. We hebben het al moeilijk genoeg. Voor opbouwende kritiek gaan we niet uit de weg maar deze persoon weet daarnaast niet waarover hij het heeft. Ik nodig hem bij deze uit om als de crisis voorbij is eens op mijn bedrijf te komen kijken en ga dan graag de discussie met hem aan.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.