Pluimveehouderij

Nieuws 4328 x bekeken 16 reacties

Nepluvi wil zo snel mogelijk versoepeling

Barneveld - De pluimveevleessector dringt er bij de staatssecretaris op aan dat de huidige compartimenteringsmaatregelen voor de pluimveesector snel worden versoepeld.

Om de staatssecretaris tegemoet te komen heeft de Nepluvi voorgesteld als alternatief om de dieren voor het slachten te bemonsteren en snelle PCR-tests uit te laten voeren, waarmee aangetoond kan worden of er virus aanwezig is. "Zo kun je garantie bieden dat er geen virus is en ook dat de bedrijven vrij zijn", Dat zei Jan Odink, voorzitter van de Nepluvi, de organisatie van de pluimveeslachterijen tijdens de bestuursvergadering van het Productschap Pluimvee en Eieren.

De Nepluvi overweegt zelfs een kort geding om versoepeling van de maatregelen af te dwingen. Er loopt nog onderzoek op eendenbedrijven, maar de verwachting is dat ook daar geen virus wordt aangetroffen. Odink: "De situatie is onder controle. Er is geen versleping van het virus geweest en we hebben de monitoring wel zo goed voor elkaar dat, als er iets is we er vrijwel meteen bovenop zitten. Virus kan altijd uit de lucht vallen, maar daar helpen deze maatregelen ook niets aan."

Volgens Odink staat het water bij een aantal slachterijen tot aan de lippen. In deze periode van het jaar worden de afzetcontracten voor het komende jaar afgesloten. Door de huidige maatregelen kunnen slachterijen niet aan hun verplichtingen voldoen en zijn afnemers wantrouwend. De export van vlees naar derde landen ligt drie maanden stil. Slachterijen raken zo voor langere tijd afzet kwijt. Doordat vleeskuikenbedrijven geen nieuwe dieren mogen aanvoeren is er over enkele weken een gat inde productie te verwachten.

Het Nederlandse beleid wordt in het buitenland niet begrepen, zo stelt de Nepluvi-voorzitter. België wil niets uit Nederland hebben en ook in Polen hebben ze de indruk dat hier heel veel aan de hand is en nemen ze het zekere voor het onzekere. Het wreekt zich dat het ministerie nog geen in het Engels gestelde verklaring van de maatregelen ter beschikking heeft gepubliceerd. "Daar hebben wij vorige week al op aangedrongen. Tot nu toe heeft het ministerie daar niets mee gedaan, ondanks toezeggingen."

Voorzitter Eric Hubers van LTO/NOP is ook van mening dat de compartimenteringsmaatregelen kunnen worden versoepeld. Of een kort geding om zo'n versoepeling af te dwingen verstandig is betwijfelt hij echter. "Als er niets wordt gevonden bij de eendenbedrijven vinden wij dat er zo snel mogelijk een afweging moet worden gemaakt en wat ons betreft kunnen de maatregelen dan worden versoepeld. Het is een kwestie van afwegen. Veterinair is het misschien verstandig om de maatregelen nog een tijd in stand te houden. Het gaat wel ten koste van de sector en heel veel geld. Het LEI heeft de schade op 13 miljoen per week becijferd. Je moet een afweging maken wat verstandig is en er zit een omslagpunt in."

Voorzitter Gert-Jan Oplaat van de NVP heeft geen goed woord over voor het beleid van de staatssecretaris. "Ze is meer bezig met haar politieke zekerheid en positie dan met de veterinaire zekerheid." Wat de NVP-voorzitter betreft moeten de maatregelen zo snel mogelijk worden afgebouwd.

Laatste reacties

 • Spotvogel

  De NVP voorzitter moet even naar de Utrechtse universiteit bellen en het proefschrift over de vogelgriep opvragen dat eergister is verschenen. Hij is crimineel bezig en dient zich te realiseren dat volksgezondheid boven boereneigenbelang gaat. Zijn onbegrensde hufterigheid tegenover een voorbeeldig en adequaat handelende staatssecretaris is de limit. Hij is de eerste kip zonder kop die geruimd moet worden!

 • niek brabant

  spotvogel let een beetje op je woorden. volksgezondheid boven boerenbelang? dus kippen binnen houden?

 • red

  Universiteiten halen wel vaker rare streken uit om geld binnen te halen.
  Meestal schrijven ze de raporten die kant op waar het meeste geld vandaan komt.
  Waarom worden de draaiboeken die opgesteld zijn na de vorige uitbraak niet gevolgd ?????

 • Spotvogel

  Red, die vorige uitbraak werd vanuit LNV geregisseerd om de pluimveesector ijskoud te saneren. Ik volgde dat in 2003 van dag tot dag en kon voorspellen waar de volgende uitbraken en ruimingen zouden gebeuren, Dat kwam vrijwel naadloos uit!
  Niek, niet ik maar Oplaat had op zijn woorden moeten letten toen hij voor de Publieke Omroep stond te raaskallen. Industriekippen binnen inderdaad. En vrijloopkippen buiten! Dat lijkt een gezonde deal voor een vogelgriepvrije toekomst. .

 • bankivahoen

  # 4, iemand die wist waar de vogelpest zou uitbreken ??? Voor de dag er mee en snel , de Nobelprijs voor de geneeskunde licht vast en zeker op je te wachten !
  Ben ik benieuwd of je glazen bol nu ook weet waar het eerst volgende geval opduikt!

 • joannes

  @Spotvogel, ga je niet te ver met het beschuldigen van Criminele aktiviteiten? Nu 11 jaar na het Feit!

 • Kippenboerke

  Volgens mij is Spotvogel zijn pilletjes vergeten in te nemen de laatste tijd....

 • J@gertje

  Klachten en verschijnselen bij Narcisme * Overdreven gevoel van belangrijk, machtig en getalenteerd zijn. * Zoekt bewondering. * Staat onverschillig tegenover emoties en behoeften van anderen. * Kan afwijzing moeilijk verwerken. Narcisme is een term uit de psychologie. Het is een vorm van gedrag dat wordt gekenmerkt door een obsessie met de persoon.

  Daar zijn geen pilletjes voor.

 • Spotvogel

  Dat feit is nog lang niet verjaard Joannes en het betrof destijds honderden gezinnen wiens pluimvee volkomen ten onrechte werd geruimd louter als ijskouwe sanering. Ik ken een vrijloophouder die geruimd werd op verdenking, nooit een uitslag heeft gekregen en tot op de huidige dag geen cent vergoeding heeft ontvangen. Zo ging LNV toen met boeren om en dat mag niet onder het maaiveld blijven. Niet in mijn belang maar in dat van de slachtoffers. Daarom heb ik destijds alles van dag tot dag bijgehouden en dat vier jaar volgehouden van 2003 tot 2007.

 • joannes

  Nu wanneer je de feiten hebt, voor de dag ermee Spotvogel! Criminelen en Corruptie is het laatste wat we willen!

 • J@gertje

  @joannes, Op de feiten en onderbouwing van Leo kun je lang wachten.
  Het blijft bij oeverloos gezwets.
  Die man lijdt aan een ernstige vorm van narcisme en dat is eigenlijk best zielig, niet alleen voor hemzelf maar ook voor zijn omgeving.

 • alco1

  Het lijkt wel een beetje @politiek!

 • Burgerman9

  Narcisme? Al die boeren die op deze site , bij welk onderwerp en welke reactie dan ook, keer op keer beweren dat de politiek, Wageningen, Rivm etc zich nergens mee moeten bemoeien en alles aan de boeren moeten overlaten want die zijn de enigen die de waarheid in pacht hebben, dat is pas narcisme!

 • red

  Zat spotvogel vroeger niet met een lampje in de hand??????????????

 • Spotvogel

  Joannes dat HEB ik allemaal al jaren geleden gepubliceerd in DE PESTVOGELS VAN VEERMAN (ISBN 9051794355) en WACHTEN OP DE PANDEMIE (ISBN 9789051796056) maar ineens deed mijn uitgever niks meer en haalde die boeken uit de verkoop. En de media verdomden het ook om er aandacht aan te besteden. Een oud-collega van LNV liet me vorig jaar weten dat men vanuit de Bezuidenhoutseweg de verspreiding blokkeerde. Het is een enorme zwijnenbende en heeft te maken met ijskoude saneringen maar ik rol die boel nog weleens op. Sterker: daar ben ik al volop mee bezig!

 • niek brabant

  spotvogel vrijloopkippen zijn dan ook industriekippen. wel weten waar je over praat. dus als iemand staat raaskallen mag jij dat ook. vind ik niet slim.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.