Pluimveehouderij

Nieuws 617 x bekeken

NVP wil lager DGF-plafondbedrag

Heteren - De pluimveehouderijsector gaat geen DGF-convenant (Diergezondheidsfonds) met een plafond van €33 miljoen tekenen.

Dat heeft de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) bekend gemaakt. Er wordt door de vakbond gedacht aan €10 tot €12 miljoen voor AI en €2 miljoen voor NCD.

De sector heeft de afgelopen jaren veel hygiënemaatregelen getroffen en monitoringsprogramma's opgezet om LP AI vroegtijdig op te sporen. Een klein deel van de Nederlandse kippen wordt buiten gehouden. Het betreft 5 tot 7 procent van het totaal aan pluimvee. Dit kleine aandeel loopt echter 7,7 keer meer risico op AI dan kippen die binnen worden gehouden, aldus de NVP.

De vakbond stelt dat de pluimveesector nu een convenant heeft voorgelegd gekregen dat het grootste deel van de pluimveehouders fors in de portemonnee raakt. De NVP wil een risico-afhankelijke bijdrage. Dit was geregeld in een heffing van het Productschap pluimveehouderij en Eieren, maar door het verdwijnen van het productschap zal dat nu anders geregeld moeten worden.

De zaak komt vanavond aan de orde tijdens de extra ledenvergadering van de NVP in Heteren waar Hennie de Haan als nieuwe voorzitter van de NVP zal worden benoemd. Gert Jan Oplaat vertrekt als voorzitter en wordt voorzitter van de Nepluvi, de organisatie van de pluimveeslachterijen en verwerkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.