Pluimveehouderij

Foto & video 7 reactieslaatste update:25 sep 2014

Met helft minder dieren verder in scharrelsegment

Leon Kerremans hield tot voor kort 70.000 gangbare vleeskuikens in twee stallen. Door te kiezen voor scharrelvleeskuikens reduceert hij het aantal dieren op zijn bedrijf met de helft. Kerremans wil meer tijd vrijmaken voor zijn akkerbouwbedrijf, dat hij onlangs uitbreidde met 28 hectare.

Foto

 • Leon Kerremans (52) heeft in Dronten (Fl.) een akkerbouw- en pluimveebedrijf met 76 hectare en twee stallen. Het bouwplan bestaat uit graan, wortels, uien en bloembollen. Kerremans verhuurt een deel van de grond voor de teelt van pootgoed. Tot voor kort hield de pluimveehouder 70.000 gangbare vleeskuikens. Door te kiezen voor het scharrelsegment is het aantal kuikens met de helft gereduceerd.

  Leon Kerremans (52) heeft in Dronten (Fl.) een akkerbouw- en pluimveebedrijf met 76 hectare en twee stallen. Het bouwplan bestaat uit graan, wortels, uien en bloembollen. Kerremans verhuurt een deel van de grond voor de teelt van pootgoed. Tot voor kort hield de pluimveehouder 70.000 gangbare vleeskuikens. Door te kiezen voor het scharrelsegment is het aantal kuikens met de helft gereduceerd.

  Foto: Koos Groenewold
 • Kerremans startte in 1998 met de pluimveetak. In 2009 nam hij de tweede stal in gebruik. Lange tijd wilde Kerremans zijn pluimveetak verder uitbreiden. Vorig jaar veranderde hij van koers. Zijn buurman stopte en Kerremans nam 28 hectare landbouwgrond over. “Door te kiezen voor scharrelvleeskuikens maak ik tijd vrij voor de akkerbouwtak.”

  Kerremans startte in 1998 met de pluimveetak. In 2009 nam hij de tweede stal in gebruik. Lange tijd wilde Kerremans zijn pluimveetak verder uitbreiden. Vorig jaar veranderde hij van koers. Zijn buurman stopte en Kerremans nam 28 hectare landbouwgrond over. “Door te kiezen voor scharrelvleeskuikens maak ik tijd vrij voor de akkerbouwtak.”

  Foto: Koos Groenewold
 • Dit jaar heeft Kerremans de linker dakhelling van zijn bewaarschuur vol laten leggen met zonnepanelen. De akkerbouwer/pluimveehouder is kleinverbruiker. Hij levert niet terug aan het net. Kerremans gebruikt de opgewekte zonne-energie voor de productbewaring en de kippenstallen. Hij ontving geen subsidie voor de zonnepanelen.

  Dit jaar heeft Kerremans de linker dakhelling van zijn bewaarschuur vol laten leggen met zonnepanelen. De akkerbouwer/pluimveehouder is kleinverbruiker. Hij levert niet terug aan het net. Kerremans gebruikt de opgewekte zonne-energie voor de productbewaring en de kippenstallen. Hij ontving geen subsidie voor de zonnepanelen.

  Foto: Koos Groenewold
 • De ouders van Kerremans verhuisden in de jaren zestig vanuit de omgeving van de Biesbosch naar Dronten. “Ik was toen 2 jaar”, aldus de ondernemer. Het opschrift op de voorgevel van de bewaarschuur verwijst naar de geboortegrond van Kerremans.

  De ouders van Kerremans verhuisden in de jaren zestig vanuit de omgeving van de Biesbosch naar Dronten. “Ik was toen 2 jaar”, aldus de ondernemer. Het opschrift op de voorgevel van de bewaarschuur verwijst naar de geboortegrond van Kerremans.

  Foto: Koos Groenewold
 • Toen Kerremans in 2009 zijn tweede stal neerzette, liet hij ook twee indrukwekkende graansilo’s plaatsen. Die hebben beide een opslagcapaciteit van 250 ton. Kerremans verbouwt 30 hectare tarwe. Toen hij nog gangbare kuikens had, voerde hij iedere ronde 70 ton tarwe bij. Kerremans was niet zelfvoorzienend. Hij kocht ieder jaar 200 ton tarwe bij. Nu hij scharrelvleeskuikens houdt, hoeft dat niet meer. Kerremans gaat van 7,5 rondes terug naar 5,5 rondes per jaar. Omdat ook het aantal dieren fors is gedaald, verbruikt hij per ronde nog maar 25 ton tarwe.

  Toen Kerremans in 2009 zijn tweede stal neerzette, liet hij ook twee indrukwekkende graansilo’s plaatsen. Die hebben beide een opslagcapaciteit van 250 ton. Kerremans verbouwt 30 hectare tarwe. Toen hij nog gangbare kuikens had, voerde hij iedere ronde 70 ton tarwe bij. Kerremans was niet zelfvoorzienend. Hij kocht ieder jaar 200 ton tarwe bij. Nu hij scharrelvleeskuikens houdt, hoeft dat niet meer. Kerremans gaat van 7,5 rondes terug naar 5,5 rondes per jaar. Omdat ook het aantal dieren fors is gedaald, verbruikt hij per ronde nog maar 25 ton tarwe.

  Foto: Koos Groenewold
 • Kerremans draait drie ronden proef met scharrelvleeskuikens. Kerremans heeft één ronde achter de rug en is bezig aan zijn tweede proefronde. De foto’s zijn gemaakt op vrijdag 8 augustus. De kuikens waren toen 4,5 weken oud. Het werken met scharrelvleeskuikens bevalt hem prima, al heeft hij ook niks tegen op de gangbare vleeskuikenhouderij. “Niet voor niets wilde ik aanvankelijk opschalen.”

  Kerremans draait drie ronden proef met scharrelvleeskuikens. Kerremans heeft één ronde achter de rug en is bezig aan zijn tweede proefronde. De foto’s zijn gemaakt op vrijdag 8 augustus. De kuikens waren toen 4,5 weken oud. Het werken met scharrelvleeskuikens bevalt hem prima, al heeft hij ook niks tegen op de gangbare vleeskuikenhouderij. “Niet voor niets wilde ik aanvankelijk opschalen.”

  Foto: Koos Groenewold
 • Voorheen zette Kerremans 21 kuikens per vierkante meter op. Nu begint hij met gemiddeld 10,5 kuikens per vierkante meter. Nu hij met fors minder dieren werkt, heeft Kerremans de helft van het aantal voerpannen weggehaald. De gaten in de voerbuizen zijn dichtgemaakt, zoals op deze foto is te zien. Kerremans betrekt het voer van De Hoop, dat voor het scharrelsegment het groeiprogramma Groei Pure aanbiedt. De eerste 14 dagen krijgen de kuikens startvoer. Vervolgens krijgen ze tot 42 dagen groeivoer. De laatste twee weken krijgen ze afmestvoer in de pannen. Met gangbare kuikens verbruikte Kerremans 250 ton voer per ronde. Nu is dat nog maar 153 ton. Het aantal transportbewegingen op het erf is fors gedaald. Voorheen deed de kuikenhouder aan tussentijds uitladen. Ook dat is weggevallen.

  Voorheen zette Kerremans 21 kuikens per vierkante meter op. Nu begint hij met gemiddeld 10,5 kuikens per vierkante meter. Nu hij met fors minder dieren werkt, heeft Kerremans de helft van het aantal voerpannen weggehaald. De gaten in de voerbuizen zijn dichtgemaakt, zoals op deze foto is te zien. Kerremans betrekt het voer van De Hoop, dat voor het scharrelsegment het groeiprogramma Groei Pure aanbiedt. De eerste 14 dagen krijgen de kuikens startvoer. Vervolgens krijgen ze tot 42 dagen groeivoer. De laatste twee weken krijgen ze afmestvoer in de pannen. Met gangbare kuikens verbruikte Kerremans 250 ton voer per ronde. Nu is dat nog maar 153 ton. Het aantal transportbewegingen op het erf is fors gedaald. Voorheen deed de kuikenhouder aan tussentijds uitladen. Ook dat is weggevallen.

  Foto: Koos Groenewold
 • De overbodige voerpannen zijn opgeslagen in de werktuigenloods. De dozen waarin de zonnepanelen zaten, komen daarvoor goed van pas. Kerremans acht de kans reëel dat hij ook na de drie proefronden verder gaat met scharrelvleeskuikens. Voordat hij zijn definitieve keuze maakt, wil hij de voerpannen graag nog even achter de hand houden.

  De overbodige voerpannen zijn opgeslagen in de werktuigenloods. De dozen waarin de zonnepanelen zaten, komen daarvoor goed van pas. Kerremans acht de kans reëel dat hij ook na de drie proefronden verder gaat met scharrelvleeskuikens. Voordat hij zijn definitieve keuze maakt, wil hij de voerpannen graag nog even achter de hand houden.

  Foto: Koos Groenewold
 • Stropakken dienen als afleidingsmateriaal. De kuikens worden geslacht door Storteboom. Na 56 dagen moeten de kuikens tussen 2.300 en 2.400 gram wegen. Het gemiddelde aflevergewicht na de eerste ronde was 2.350 gram. Kerremans mag niet meer dan 25 kilo vlees per vierkante meter produceren. In de eerste ronde kwam hij tot 23,5 kilo. “Je moet speling houden. Als je boven die 25 kilo uitkomt, wordt het vlees als gangbaar vlees bestempeld. Toch denk ik dat ik ook met 11 kuikens per vierkante meter nog uit de voeten kan.”

  Stropakken dienen als afleidingsmateriaal. De kuikens worden geslacht door Storteboom. Na 56 dagen moeten de kuikens tussen 2.300 en 2.400 gram wegen. Het gemiddelde aflevergewicht na de eerste ronde was 2.350 gram. Kerremans mag niet meer dan 25 kilo vlees per vierkante meter produceren. In de eerste ronde kwam hij tot 23,5 kilo. “Je moet speling houden. Als je boven die 25 kilo uitkomt, wordt het vlees als gangbaar vlees bestempeld. Toch denk ik dat ik ook met 11 kuikens per vierkante meter nog uit de voeten kan.”

  Foto: Koos Groenewold
 • Kerremans moet voldoen aan de eisen die de Dierenbescherming stelt aan het houden van scharrelvleeskuikens. Daarom strooit hij dagelijks extra graan bij. Vleeskuikenhouders die overstappen op het houden van scharrelvleeskuikens moet een overdekte uitloop realiseren. Daarvoor geldt een overgangstermijn van twee jaar. De uitloop moet minimaal 20 procent en maximaal 30 procent van het staloppervlakte bedragen. Kerremans wil de ruimte tussen de stallen benutten voor de overdekte uitloop. De vierkante meters daarvan tellen mee, zodat Kerremans straks zo’n 7.000 extra scharrelvleeskuikens mag houden.

  Kerremans moet voldoen aan de eisen die de Dierenbescherming stelt aan het houden van scharrelvleeskuikens. Daarom strooit hij dagelijks extra graan bij. Vleeskuikenhouders die overstappen op het houden van scharrelvleeskuikens moet een overdekte uitloop realiseren. Daarvoor geldt een overgangstermijn van twee jaar. De uitloop moet minimaal 20 procent en maximaal 30 procent van het staloppervlakte bedragen. Kerremans wil de ruimte tussen de stallen benutten voor de overdekte uitloop. De vierkante meters daarvan tellen mee, zodat Kerremans straks zo’n 7.000 extra scharrelvleeskuikens mag houden.

  Foto: Koos Groenewold
 • “Mijn vrouw vindt het werken met scharrelvleeskuikens heel plezierig. De ziektedruk is laag en de uitval is nihil. Je hoeft niet meer met volle emmers de stal door”, aldus Kerremans. Vergeleken met gangbare vleeskuikens brengt het houden van scharrelvleeskuikens minder risico’s met zich mee. “De eerste weken moet je goed opletten. Daarna is de druk wel van de ketel. De scherpe randjes zijn er vanaf. Mijn vrouw en ik zijn onlangs tijdens de ronde een weekend weg geweest. Voorheen dacht je daar niet eens over na.”

  “Mijn vrouw vindt het werken met scharrelvleeskuikens heel plezierig. De ziektedruk is laag en de uitval is nihil. Je hoeft niet meer met volle emmers de stal door”, aldus Kerremans. Vergeleken met gangbare vleeskuikens brengt het houden van scharrelvleeskuikens minder risico’s met zich mee. “De eerste weken moet je goed opletten. Daarna is de druk wel van de ketel. De scherpe randjes zijn er vanaf. Mijn vrouw en ik zijn onlangs tijdens de ronde een weekend weg geweest. Voorheen dacht je daar niet eens over na.”

  Foto: Koos Groenewold
 • Voorafgaand aan het bedrijfsbezoek van Boerderij/Pluimveehouderij heeft Kerremans zijn 10 hectare uien behandeld tegen schimmel. “Ik werk veel samen met een collega-akkerbouwer. We maken gebruik van elkaars machines.” De 76 hectare grond ligt achter en naast Kerremans’ boerderij. Het gaat om lichte kleigrond (30 procent afslipbaar). De tarweoogst is achter de rug. De oogstomstandigheden waren ideaal, aldus Kerremans. Lees binnenkort meer over het bedrijf van Kerremans in de papieren Pluimveehouderij. Daarin gaat hij verder in op de voor- en nadelen van het houden van scharrelvleeskuikens

  Voorafgaand aan het bedrijfsbezoek van Boerderij/Pluimveehouderij heeft Kerremans zijn 10 hectare uien behandeld tegen schimmel. “Ik werk veel samen met een collega-akkerbouwer. We maken gebruik van elkaars machines.” De 76 hectare grond ligt achter en naast Kerremans’ boerderij. Het gaat om lichte kleigrond (30 procent afslipbaar). De tarweoogst is achter de rug. De oogstomstandigheden waren ideaal, aldus Kerremans. Lees binnenkort meer over het bedrijf van Kerremans in de papieren Pluimveehouderij. Daarin gaat hij verder in op de voor- en nadelen van het houden van scharrelvleeskuikens

  Foto: Koos Groenewold

Laatste reacties

 • jp.bierema

  Misschien wel een hele goeie beslissing. Vraag is alleen: komen we uit de kosten met dat scharrel gebeuren.
  Heb me al wel door collega's voor laten lichten dat oa de kip van morgen te slecht wordt betaald. Alleen bij een koude sanering kan het uit als u begrijpt wat ik bedoel.
  En dat is schandelijk heren slagers en voerboeren! U begint wat nieuws maar laat ons te laag instappen.

 • trijnie

  Moedig plan. Ik hoop dat het goed uitpakt.
  En u kunt zo toch ook uw eigen kippenvoer verbouwen?

 • bertes

  er is een club die het meeste geld vangt.:::: de dierenbescherming.
  met het sterrensysteem moet worden afgerekend door de slager en winkel

 • schoenmakers1

  minder bezetting in het begin, dit betekend minder lichaamswarmte dus meer stookkosten, hoezo goed bezig

 • l coumans

  schoenmakers voor de kippen die er niet zijn hoef je niet te ventileren , trouwens dmv ventilatie gaat de meeste warmte verloren

 • mazzel1

  Mij is altijd verteld dat je alleen scharrel kon houden met vanaf de 1e dag daglicht in de stal. Zijn die kuikens dan wel als scharrel verkocht?

 • Wiegehts

  ook eenuitloop etc mis ik

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.