Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Streven naar scherpe kostprijs én werkplezier

Legpluimveehouder Klaasjan Salomons in Dronten (Fl.) verlaagt zijn kostprijs door slim grondstoffen in te kopen en zelf voer te mengen. Ook bespaart hij kosten met een zelf ontwikkeld mestdrogingssysteem. Hoewel hij streeft naar een zo scherp mogelijke kostprijs, investeert Salomons daarnaast ook in werkgemak en werkplezier.

Foto

 • Legpluimveehouder Klaasjan Salomons (41) weet exact wat zijn kostprijs per ei is. Alle bedrijfsgegevens houdt hij nauwlettend bij in het zelf ontwikkelde softwareprogramma Trisal Leg. “Alle technische en financiële gegevens worden automatisch in dit systeem ingelezen. Alleen de eieraantallen moet ik zelf invoeren.”

  Legpluimveehouder Klaasjan Salomons (41) weet exact wat zijn kostprijs per ei is. Alle bedrijfsgegevens houdt hij nauwlettend bij in het zelf ontwikkelde softwareprogramma Trisal Leg. “Alle technische en financiële gegevens worden automatisch in dit systeem ingelezen. Alleen de eieraantallen moet ik zelf invoeren.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Salomons houdt op zijn bedrijf in Dronten 110.000 leghennen, waarvan 34.000 Freiland. Hij werkt met twee leeftijden. De legpluimveehouder heeft plannen om het aandeel Freiland te vergroten. “Het is de bedoeling dat de helft Freiland wordt.”

  Salomons houdt op zijn bedrijf in Dronten 110.000 leghennen, waarvan 34.000 Freiland. Hij werkt met twee leeftijden. De legpluimveehouder heeft plannen om het aandeel Freiland te vergroten. “Het is de bedoeling dat de helft Freiland wordt.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Deze twee-etagestal nam Salomons in 2012 in gebruik. De stal biedt plaats aan 65.000 hennen. De onderste stalhelft is voor de Freilandhennen. Salomons heeft zijn bedrijf onlangs een nieuw logo aangemeten en werkt sinds kort met eigen eierdoosjes. Hij houdt ook een Facebookpagina bij (Pluimveebedrijf Salomons), waarop hij foto’s van de kippen en bedrijfsinformatie plaatst. “Ik wil transparant zijn en de betrokkenheid tussen producent en consument vergroten.”

  Deze twee-etagestal nam Salomons in 2012 in gebruik. De stal biedt plaats aan 65.000 hennen. De onderste stalhelft is voor de Freilandhennen. Salomons heeft zijn bedrijf onlangs een nieuw logo aangemeten en werkt sinds kort met eigen eierdoosjes. Hij houdt ook een Facebookpagina bij (Pluimveebedrijf Salomons), waarop hij foto’s van de kippen en bedrijfsinformatie plaatst. “Ik wil transparant zijn en de betrokkenheid tussen producent en consument vergroten.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Impressie van de eigen eierdoosjes van Salomons.

  Impressie van de eigen eierdoosjes van Salomons.

  Foto: Pluimveebedrijf Salomons
 • In de buitenuitloop zijn bomen geplant. De hennen kunnen her en der beschutting zoeken in kleine overkapte huisjes. Hoewel de witte hennen van Salomons meestal dicht bij de stal blijven, zien vossen en buizerds regelmatig hun kans schoon een kip te grijpen.

  In de buitenuitloop zijn bomen geplant. De hennen kunnen her en der beschutting zoeken in kleine overkapte huisjes. Hoewel de witte hennen van Salomons meestal dicht bij de stal blijven, zien vossen en buizerds regelmatig hun kans schoon een kip te grijpen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Voor het laden en lossen van de hennen op de verdiepingsvloer moest Salomons tot voor kort een heftruck huren. Dat is met deze nieuwe ‘kippenlift’ van 6 bij 3 meter niet meer nodig. “Het is in feite een kolombrug, zoals je die in veel werkplaatsen van autogarages ook ziet. Ik heb deze op maat laten maken door Union Hefbruggen, hier in Dronten.”

  Voor het laden en lossen van de hennen op de verdiepingsvloer moest Salomons tot voor kort een heftruck huren. Dat is met deze nieuwe ‘kippenlift’ van 6 bij 3 meter niet meer nodig. “Het is in feite een kolombrug, zoals je die in veel werkplaatsen van autogarages ook ziet. Ik heb deze op maat laten maken door Union Hefbruggen, hier in Dronten.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Het werk in het eierlokaal wordt door één persoon gedaan. Door de investeringen in arbeidsgemak en -plezier kan alle aandacht uitgaan naar eikwaliteit.

  Het werk in het eierlokaal wordt door één persoon gedaan. Door de investeringen in arbeidsgemak en -plezier kan alle aandacht uitgaan naar eikwaliteit.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op camerabeelden is per stal te zien hoe de aanvoer van de eieren verloopt. “De eieren worden in de stal geteld. Met tellers op de leestafel zorgen we ervoor dat de sorteermachine een constante stroom eieren te verwerken krijgt”, legt Salomons uit.

  Op camerabeelden is per stal te zien hoe de aanvoer van de eieren verloopt. “De eieren worden in de stal geteld. Met tellers op de leestafel zorgen we ervoor dat de sorteermachine een constante stroom eieren te verwerken krijgt”, legt Salomons uit.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het eierlokaal is ingericht met een palletiseerrobot van Vlastuin.

  Het eierlokaal is ingericht met een palletiseerrobot van Vlastuin.

  Foto: Ronald Hissink
 • Ook lege trays worden automatisch aangevuld, zodat het handmatige werk tot een minimum wordt beperkt.

  Ook lege trays worden automatisch aangevuld, zodat het handmatige werk tot een minimum wordt beperkt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Doordat Salomons exact weet wat zijn kostprijs is, weet hij welke afspraken hij kan maken. Het maakt hem bewust van zijn positie. “Maar ik doe en laat niet alles omwille van mijn kostprijs. Werkplezier vind ik zeer belangrijk.”

  Doordat Salomons exact weet wat zijn kostprijs is, weet hij welke afspraken hij kan maken. Het maakt hem bewust van zijn positie. “Maar ik doe en laat niet alles omwille van mijn kostprijs. Werkplezier vind ik zeer belangrijk.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Het rantsoen van de kippen bestaat voor iets meer dan 33 procent uit kernvoer van ABZ Diervoeding. Salomons vult het kernvoer aan met mais, tarwe en kalksteen.

  Het rantsoen van de kippen bestaat voor iets meer dan 33 procent uit kernvoer van ABZ Diervoeding. Salomons vult het kernvoer aan met mais, tarwe en kalksteen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het zelf mengen van voer werkt voor Salomons kostenbesparend. Op jaarbasis scheelt het hem zeker 5 tot 10 procent aan voerkosten. Zeker in de huidige marktsituatie is dat een zeer welkome kostenbesparing.

  Het zelf mengen van voer werkt voor Salomons kostenbesparend. Op jaarbasis scheelt het hem zeker 5 tot 10 procent aan voerkosten. Zeker in de huidige marktsituatie is dat een zeer welkome kostenbesparing.

  Foto: Ronald Hissink
 • Met eigen transport haalt Salomons de mais op uit Kampen, waar het wordt geladen. Ook de tarwe uit de regio haalt hij zelf op.

  Met eigen transport haalt Salomons de mais op uit Kampen, waar het wordt geladen. Ook de tarwe uit de regio haalt hij zelf op.

  Foto: Ronald Hissink
 • Bij het laden van de voergrondstoffen kan Salomons met een druk op de knop het zeil van de vrachtauto wegschuiven om de bak te openen. Een mooi voorbeeld van een investering in arbeidsgemak.

  Bij het laden van de voergrondstoffen kan Salomons met een druk op de knop het zeil van de vrachtauto wegschuiven om de bak te openen. Een mooi voorbeeld van een investering in arbeidsgemak.

  Foto: Ronald Hissink
 • Naast het besparen op voerkosten is Salomons ook bezig zijn mestafzetkosten te beperken. Dat lukt hem met een zelf ontwikkeld systeem. Via buizen in de mestloods blaast Salomons een bepaalde hoeveelheid lucht en zuurstof door de mest. Op basis van compostering vermindert het volume in 6 tot 8 weken met 25 tot 30 procent. Het lukt Salomons de mest in te drogen tot 75 procent droge stof. “Het resultaat is dat je minder mest overhoudt en meer afzetmogelijkheden creëert.”

  Naast het besparen op voerkosten is Salomons ook bezig zijn mestafzetkosten te beperken. Dat lukt hem met een zelf ontwikkeld systeem. Via buizen in de mestloods blaast Salomons een bepaalde hoeveelheid lucht en zuurstof door de mest. Op basis van compostering vermindert het volume in 6 tot 8 weken met 25 tot 30 procent. Het lukt Salomons de mest in te drogen tot 75 procent droge stof. “Het resultaat is dat je minder mest overhoudt en meer afzetmogelijkheden creëert.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Een goede balans tussen de hoeveelheid lucht en zuurstof die in de mest wordt geblazen is bepalend voor het succes van het systeem. Salomons vermarkt zijn zelf ontwikkelde mestdrogingssysteem. De kosten ervan zijn tien keer lager dan van een droogtunnel of een platendroger. Kijk op www.salomonsagro.nl voor meer info. Lees in Pluimveehouderij binnenkort een uitgebreide reportage over de kostenbesparingen van Salomons.

  Een goede balans tussen de hoeveelheid lucht en zuurstof die in de mest wordt geblazen is bepalend voor het succes van het systeem. Salomons vermarkt zijn zelf ontwikkelde mestdrogingssysteem. De kosten ervan zijn tien keer lager dan van een droogtunnel of een platendroger. Kijk op www.salomonsagro.nl voor meer info. Lees in Pluimveehouderij binnenkort een uitgebreide reportage over de kostenbesparingen van Salomons.

  Foto: Ronald Hissink

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.