Pluimveehouderij

Achtergrond

‘Campinggasten roemen de malsheid van ons vlees’

Vleeskuikenhouder Fijlicia Wessels verzorgt de kuikens op het scharrelvleeskuikenbedrijf van haar oom in Terschuur. Haar oom runt ook een camping.

Naast 13.000 vrije-uitloopscharrelvleeskuikens en een SVR-camping heeft haar oom 0,5 hectare kersen in Terschuur (Gld.). Best bijzonder is dat veel SVR-campinggasten uit heel Europa komen. De campinggasten waarderen de opzet van dit Veluwse pluimveebedrijf enorm, vertelt Wessels.

Vleeskuikenhouder Fijlicia Wessels (27) verzorgt de 13.000 scharrelvleeskuikens op het bedrijf van haar oom in Terschuur (Gld.). - Foto: Dick van Doorn
Vleeskuikenhouder Fijlicia Wessels (27) verzorgt de 13.000 scharrelvleeskuikens op het bedrijf van haar oom in Terschuur (Gld.). - Foto: Dick van Doorn

Waarom scharrelvleeskuikens in plaats van gangbare vleeskuikens?

“Nou, mijn oom en ik houden gewoon niet van standaard. We willen altijd wat anders dan een ander. Vandaar dat mijn oom in 2010 besloot om te beginnen met vrije uitloop scharrelvleeskuikens en dan meteen maar Beter Leven 2-sterren. 5 jaar daarvoor was mijn oom ook al begonnen met kersen. Hij besloot om de vleeskuikens onder de kersenbomen te laten lopen. Dan hadden ze ook meteen beschutting tegen roofvogels en dergelijke. Je zou het haast niet geloven, maar vleeskuikens zijn werkelijk dol op kersen.”

SVR is een organisatie zonder winstoogmerk, die het kampeerders mogelijk maakt op een boerderij te kamperen

Wanneer en waarom werd er gestart met een SVR-camping?

“In 2005 werd het melkvee weggedaan om te specialiseren in scharrelvleeskuikens. De varkens pasten niet bij de SVR-camping die wij in datzelfde jaar begonnen. De camping begon overigens meteen goed te lopen. Dat we de keuze maakten voor een SVR-camping – SVR staat voor Stichting Vrije Recreatie – komt omdat het een organisatie is zonder winstoogmerk die het kampeerders mogelijk maakt om op een boerderij te kamperen.”

De vergunning voor de scharrelvleeskuikentak was zo binnen. Hoe doe je dat?

“Dat komt omdat het adviesbureau dat ons hielp bij de aanvraag bij de gemeente, duidelijk naar voren bracht dat zowel de maatschappij als de consument scharrelvleeskuikens wil. Verder staat de gemeente Barneveld positief tegenover dit soort innovaties c.q. initiatieven. Zelfs de provincie Utrecht, waarvan wij ook toestemming moesten krijgen omdat wij bijna tegen die provinciale grens aan zitten, ging vlot akkoord.”

Wat er beter verdient, de kippen of de kersen? Dat hangt af van het seizoen

Wat is favoriet bij de consument/campinggast?

“Naast een hele haan is vooral de kippenrollade favoriet. En de prijs, ach, het kan altijd beter. Wat er beter verdient, de kippen of de kersen? Dat hangt af van het seizoen. Een deel van de kuikens wordt zelf geslacht en verkocht aan onder andere de campinggasten. Wij verkopen ze voor € 4,75 per kilo geslacht gewicht. De kersen gaan voor € 6,50 per kilo.”

Hoe maken jullie als boerenbedrijf verbinding met de burger?

“Iedere vrijdagavond staat er, speciaal voor onze campinggasten, een gegrild half haantje met gebakken piepertjes en appelmoes op het menu. Onze campinggasten komen daar massaal op af. Ze roemen altijd de malsheid van ons vlees.”

Lees ook: Leerlingen krijgen les op varkensbedrijf

Of registreer je om te kunnen reageren.