Pluimveehouderij

Achtergrond 18 reacties

Zorgen over ontwikkelruimte pluimveesector

Belangenbehartigers LTO Nederland/NOP en NVP maken zich zorgen over de situatie op de markt voor pluimveerechten en de gevolgen daarvan.

“De hoge prijzen van pluimveerechten zijn een blok aan het been van pluimveehouders met ontwikkelplannen.” Dat zegt Eric Hubers, voorzitter LTO Nederland/NOP. Samen met NVP-voorzitter Hennie de Haan maakt Hubers zich bij de overheid sterk voor het aanpassen van het huidige pluimveerechtenstelsel.

Lees ook: NVP: disbalans op markt pluimveerechten aanpakken

“Partijen die geen pluimvee houden, zoals makelaars en stoppers, moeten wat ons betreft na 1 jaar definitief afstand doen van hun pluimveerechten. We zijn daarover in gesprek met de overheid. Ik heb het gevoel dat er naar ons wordt geluisterd. De vraag is echter of het juridisch mogelijk is om dit voor elkaar te krijgen”, aldus Hubers.

Hij weet niet exact hoeveel rechten door niet-pluimveehouders worden verleased. De voorzitter van LTO/NOP wil er vanaf dat partijen zonder pluimvee mogelijk met pluimveerechten speculeren en zo de prijzen opdrijven. “Het staat vast dat de torenhoge prijzen van pluimveerechten funest zijn voor de ontwikkeling van de sector.”
Lees verder onder de foto

Hennie de Haan en Eric Hubers. - Foto: Roel Dijkstra
Hennie de Haan en Eric Hubers. - Foto: Roel Dijkstra

Wegvallen POR-regeling

De vraag naar pluimveerechten enerzijds en het beperkte aanbod anderzijds wordt door intermediairs niet los gezien van recente ontwikkelingen in de sector. Met het wegvallen van de POR-regeling zijn er mogelijk pluimveehouders die nog rechten nodig hebben. “Pluimveehouders die aan de POR-regeling meededen, moeten nu de markt op en worden geconfronteerd met torenhoge prijzen”, aldus Hubers.

Lees ook: POR-houders willen voorziening voor 2018

Doordat er geen heikele kwesties spelen zoals fipronil en vogelgriep zit het gros van de stallen bovendien vol. Dat verklaart mogelijk het beperkte aanbod van (lease)rechten.

Sector onder vergrootglas

De pluimveesector ligt bij inspectiedienst NVWA onder een vergrootglas. Verschillende pluimveehouders zijn dit jaar bestraft voor het feit dat zij de afgelopen jaren meer dieren hielden dan waarvoor zij pluimveerechten hadden. Mogelijk zijn deze pluimveehouders ervan uit gegaan dat het rechtenstelsel zou komen te vervallen, zoals eerder ook werd aangekondigd.

“Pluimveehouders moeten aan de wet- en regelgeving voldoen. Maar dat valt niet altijd mee. De leaseprijzen zijn hoog en minder dieren houden is vanwege financieringsverplichtingen vaak ook geen optie”, aldus Hubers.

Laatste reacties

 • R. B.

  Ze maken zich weer druk over iets wat in hun ogen belangrijk is. Maar over de toren hoge kosten zoals diergezondheidsfonds en IKB hoor je ze niet.

 • scharreleitje

  Goed verwoord R.B.

 • scharreleitje

 • Probe

  Zo is het RB. En anderen de schuld geven. Je kan de rechten herschikken, maar dan blijft er tekort. En pluimveehouders die verleasen kunnen, Hubers waarschijnlijk niet, zullen echt voor de hoogste prijs gaan. Vraag en aanbod.

 • s.hit

  ontwikkelruimte pluimveesector: het meest slechte wat ons ons sector kan overkomen is het de pluimveerechten afgeschaft gaan worden. Vele zuidelijke pluimveehouders hebben enkel blinde groei als ambitie. Het gevolg hiervan zou zijn dat er een lange periode zou komen van zeer lage eierprijzen.
  Is dit nou wat de belangenbehartigers nastreven?
  Nou ik bedank hiervoor! Leve de pluimveerechten!!!

 • Maas1

  Canada heeft voor sommige sectoren een afgeschermde markt ik betwijfel of boeren hier nu na het verdrag USMCA gelukkig van worden is twijfelachtig .Een ding is wel een feit dergelijke bedrijven ( ook hier ) worden onbetaalbaar voor overname of investeringen,het brengt op korte termijn enige bescherming op langere termijn een isolement en een mogelijke sterfhuis constructie. Een markt scherm je niet indivueel af op bedrijven maar in Europees verband.Nederland is geen eiland en kan zo maar te maken hebben met krachten van buiten die bij teveel indivuele bescherming van bedrijven,dergelijke bedrijven doet wankelen.

 • info36

  Overproductie doet alle bedrijven wankelen.

 • Maas1

  Ik zeg niet dat je niets moet doen maar overregulering met kostprijs stijgingen welke zelfs binnen Europa geen gelijk speelveld bewerkstellen is de doodsteek.

 • duinhoven

  Kippetje.
  Laat ze zich maar eens over andere zaken druk maken.als men de pluimveerechten afschaft,moet je maar eens kijken wat er gebeurd.wordt er door veel pluimveehouders uitgebreid.klapt de prijs van eieren en pluimveevlees helemaal in elkaar.

 • kuiken007

  de hoge kosten van dgf en ikb die hangen als een blok aan ons been, daar hoor je ze niet over, volgens mij hebben lto en nvp de ikb naar zich toegetrokken ze maken er en klere zooi van
  lang leve de nieuwe extra controles die weer op ons afkomen

 • Maas1

  Duinhoven ik ben blij met jou visie dat je pluimveerechten als enigste sturingsmiddel ziet voor een gezonde pluimveesector.Als ik puur voor eigen portomonnee praat dan hoop ik dat de rechten eens zo duur worden en de schotten tussen de rundvee sector en de pluimvee sector worden geligd.En of de sector dan naar de gallemieze gaat zal me dan ook een rot zorg zijn,toch!

 • hoevedako

  Het zou voor de sector beter zijn als de rechten die verleast worden door de overheid worden ingenomen, zodat er ook geen uitbreiding komt van het aantal pluimvee. Wordt er weer geproduceert tegen voor een vragende markt. Tevrens komen wij dan tegenmoet aan de wens om minder dieren te houden.
  Doen wij het zelf niet dan doet de overheid wel.

 • Maas1

  @hoevedako zoals je bij de grotere heffing bij de IKB als reactie weer gaf,weer een instantie die het geld uit de sector wringt! Sorry we hebben gelukkig in Nederland een ruk naar rechts gemaakt ik zie liever Groenrechts en zeker geen Groenlinks in het laatste geval kan de vlag voor ondernemend Nederland half stok en het gele hesje uit de kast! Maar dat is mijn persoonlijke mening.

 • varken23

  Stoppers die hun rechten verleasen als pensioen, niks mis mee.
  Stromannen die werken voor grote inversteerders die zich in de media voordoen als hoofd van een gezinsbedrijf om zo sympathie te creëren voor gunstigere situatie voor de investeerder, krijg ik buikpijn van.

 • Maas1

  @varken23 ja gezinsbedrijven of +++ daar moeten we zuinig op zijn niemand zit toch te wachten op grote investeerders die de gezinsbedrijven om zeep helpen, en industrie achtige park landschappen creëeren waar dieren gehouden worden.In een veranderende wereld moeten ze wellicht de gezinsbedrijven beschermen om "staatsbedrijven" te voorkomen.

 • s.hit

  @varken23 helemaal mee eens
  alle pluimveebedrijven die te koop zijn gekomen het afgelopen jaar zijn opgekocht door pakstations of sanwichpanelenfabrikanten.
  Er wordt helemaal geen industrie achtig park landschap gecreerd. Er vindt gewoon een verdringing plaats ten koste van gezinsbedrijven. De bedrijven wisselen gewoon van eigenaar.
  misschien een kwestie van vraag en aanbod, maar toch zorgelijk!
  Daarom leve de pluimveerechten, dat is tenminste nog een rem op de ambities van investeerders naar groei en dus grote bedrijven.

 • Maas1

  @s.hit de rijksadviseurs adviseren de (intensieve) veehouderij naar industrie terreinen,dit zet de deur open tot.In Australie en Afrika enz, worden grootschalig landbouw gronden opgekocht ook door pensioenfondsen en bepaalde landen buiten jou gezichtsveld, de wereld grond honger en voedsel zijn groot. Sluit je ogen hier niet voor het is dichterbij dan jij denkt!

 • mr X

  @s.hit
  Je hebt wel een punt; pakstations, kuikenbroeder, sandwichpanelenfabrikanten, enz. Ze kopen maar op. Gaat ten koste van de gezinsbedrijven.
  Dus de overblijvende pluimveehouders geen zaken meer doen met de voornoemde bedrijven................ Laat ze het maar uitzoeken. Ze verpesten de Nederlandse vrije prijzen. Doe zaken met bedrijven die geen eigen kippen hebben.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.