Pluimveehouderij

Achtergrond 3 reactieslaatste update:9 aug 2017

‘Onzeker of vleeskuikens geslacht mogen worden’

Pluimveehouder Van de Kruijs deed vorig jaar zaken met ChickFriend voor zijn leghennenlocatie. Maar ál zijn locaties kregen het fipronil-stempel. Met grote gevolgen.

Antoine van de Kruijs in Weert (Limburg) heeft een pluimveebedrijf met 3 gescheiden locaties: leghennen, opfokhennen en vleeskuikens. De eerste in Nederweert, de laatste 2 in Weert. In december 2016 deed de pluimveehouder zaken met het nu verdachte ChickFriend voor zijn leghennenlocatie. Afgelopen weekend meldde hij dat bij de NVWA. Sinds maandagochtend zijn al zijn locaties geblokkeerd.

Waarom meldde u zich pas dit weekend?

“Omdat het eerder niet aan de orde was. De NVWA hanteerde in eerste instantie het criterium dat bedrijven na 1 januari 2017 niet in contact mochten zijn geweest met ChickFriend. Wij vielen er niet onder. We hebben het wel gemeld bij ons eierpakstation. Daar zeiden ze dat we geen actie hoefden te ondernemen. Maar toen de NVWA liet weten dat ze ook de 2016-administriatie van ChickFriend onder de loep zouden nemen, hebben we de NVWA uiteraard ingelicht.”

Antoine van de Kruijs - Foto: Bert Jansen
Antoine van de Kruijs - Foto: Bert Jansen

Hoe is de situatie nu?

“Op het leghennenbedrijf worden sinds zaterdag geen eieren meer opgehaald. Normaal rapen we 57.000 eieren per dag. Als het fipronilgehalte – in de eieren die nu onderzocht worden – te hoog is, leidt dit tot kosten. Met een eierprijs van 7 cent is dat een kostenpost van € 4.000 per dag. Daar komen de destructiekosten nog bij. Maar dat is nog niet het enige probleem.”

Wat nog meer?

“Onze vleeskuikenlocatie is ook geblokkeerd en die dieren zouden uitgerekend dinsdag geslacht worden. Dat is een groot probleem, want de dieren blijven nu in de stallen en groeien door. Als we ze vrijdag niet mogen laten slachten, komen ze qua gewicht al boven 3 kilo. Met die gewichten moet je al specialistische slachthuizen zoeken. We hebben de kuikens om die reden al noodgedwongen op rantsoen gezet. NVWA geeft hopelijk snel groen licht, want ik wil er niet eens aan denken dat we niet zouden kunnen slachten. We hebben nu 62.000 slachtrijpe vleeskuikens. Zo’n kuiken brengt gemiddeld € 2,50 op. En deze blokkade is nog onterecht ook.”

Want?

“ChickFriend is nooit op onze vleeskuikenlocatie geweest. Alleen bij de leghennen, 6 kilometer verder. Daarbij komt dat bloedluis geen rol speelt bij vleeskuikens. Een ronde duurt gemiddeld zeven tot acht weken. In die tijd kan bloedluis zich helemaal niet ontwikkelen.”

‘Deze blokkade is nog onterecht ook. [...] ChickFriend is nooit op onze vleeskuikenlocatie geweest. Alleen bij de leghennen, 6 kilometer verder’

En de gevolgen voor de eendagskuikens?

“Ook die zijn groot. De broederij moet de kuikens wel bij ons kwijt kunnen. Bovendien moeten we de stal op tijd kunnen inregelen. Dan gaat het om zaken als schoonmaken, inrichten en verwarmen. En de kosten voor eendagskuikens komen gemiddeld neer op € 0,35. Met 88.000 kuikens is dat ook voor ons een grote verliespost.”

En nu?

“We hebben inmiddels rechtsbijstand ingeschakeld. Want de NVWA-blokkade moet van onze locaties voor vleeskuikens en opfokhennen af. We hopen dat we woensdag groen licht krijgen van de NVWA. Want ze hebben maandag eieren en mestmonsters meegenomen voor onderzoek. Dinsdag hebben ze ook nog vleeskuikens – tien dieren uit elke stal – opgehaald om het vlees op fipronil te onderzoeken. Hopelijk daalt er snel realiteitszin in.”

Laatste reacties

  • opladen die kippen!!, dit is waanzin wat hier gebeurt. ff nuchter na denken en door...
    ander ubn nummer, ander kip nummer aparte boekhouding. geen contact gehad met die fripodealers... verstand gebruiken!

  • Het enige wat het volk van het NVWA doet is zich indekken, verder nadenken kennen ze niet, ze zwaaien met het batch wat ze wel allemaal niet mogen doen , maar enig verstand van zaken hebben ze niet, ze waren 2 jaar geleden al op de hoogte van chickfriends en zoals gewoonlijk hebben ze wederom niet de juiste actie ondernomen, totale onkunde,

  • info48

    Schakel via de stands organisatie de politiek en de media in alleen via publieke opinie en politiek zijn de theoretische Bureaucraten van de NVWA te dwingen verantwoord en practisch na te denken en te handelen!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.