Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reactieslaatste update:9 aug 2017

Doorpakken bij fipronil om exportbelangen zeker te stellen

De Nederlandse pluimveesector vaart wel bij zijn export. Het zeker stellen van deze exportbelangen én het vertrouwen van de binnenlandse consument behouden vraagt om een doortastende aanpak van de huidige fipronilcrisis.

Direct na het uitbreken van de fipronilcrisis was er nog hoop. Hoop op de mogelijkheid dat slechts een klein deel van de 180 bedrijven uit de administratie van Chickfriend positief zou testen op het gebruik van het insecticide en dientengevolge residuen in eieren.

Eerste kritiek op NVWA: blokkades waren wel zwaar middel

Terwijl de uitslagen binnendruppelden, klonk de eerste kritiek op het handelen van de NVWA. Blokkades, gevolgd door terughaalacties, waren toch wel een heel zwaar middel voor een geringe overschrijding van de minimumresidunorm. Een norm die ook nog eens betwist wordt en door de Belgen bijvoorbeeld op 0,72 mg/kg in plaats van 0,005 mg/kg in Nederland wordt gehandhaafd.

Nu is de kritiek dat NVWA niet meteen doorpakte

Inmiddels is er wederom kritiek op de NVWA, vanuit de sector en vanuit de politiek, dat de instantie niet hard genoeg heeft doorgepakt. Ja, alle bedrijven zijn geblokkeerd, maar dat gebeurde pas vanaf 22 juli. Echter, uit een brief van Van Dam aan de Tweede Kamer blijkt dat al op 19 juni bekend was dat sprake was van besmette eieren. Begin juni kwam het bericht uit België dat Dega-16- en fipronil-leverancier Poultry Vision aan Chickfriend had geleverd. Daar is toen nauwelijks op geacteerd, waardoor nog ten minste een maand besmette eieren richting retail zijn gegaan en er nog bedrijven zaken hebben gedaan met Chickfriend. Hierdoor liep de schade op, zowel financieel als qua imago.

Terwijl de NVWA al meer wist, gingen nog ten minste een maand besmette eieren richting retail en deden bedrijven nog zaken met Chickfriend. Hierdoor liep de schade op, zowel financieel als qua imago.

‘En ondertussen doet België alsof neus bloedt’

Toch kan het nog altijd erger. Terwijl de Nederlandse eieren in binnen- en buitenland en masse terug worden gehaald, uit voorzorg zelfs de smetteloze eieren, doet men in België alsof de neus bloedt. ‘Onze eieren zijn veilig’, klinkt het daar tot en met maandag 7 augustus. Er wordt weliswaar onderzoek gedaan en ook fipronil aangetroffen, maar dat leidt niet tot grote actie. Pas op maandag 7 augustus barst daar de spreekwoordelijke bom. Een kwart van alle legbedrijven blijkt verdacht en wordt daar dan alsnog geblokkeerd. De testresultaten van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) laten dan nog een week op zich wachten. ‘Geen enkel gevaar voor de volksgezondheid’, is nog steeds de gevleugelde uitspraak.

De testresultaten van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) laten dan nog een week op zich wachten. ‘Geen enkel gevaar voor de volksgezondheid’, is nog steeds de gevleugelde uitspraak.

Belgische eieren konden veel langer richting de markt

Voor de betrokken pluimveehouders is dit wellicht een aangenamere aanpak. Hun eieren konden nog lang richting de markt, en zullen wellicht ook snel weer worden vrijgegeven. Zo niet in Nederland, en dat is begrijpelijk. De Nederlandse pluimveesector vaart wel bij zijn export. Het zeker stellen van deze exportbelangen, alsmede het vertrouwen van de binnenlandse consument houden, vraagt om een doortastende aanpak. Dat uiteindelijk nagenoeg alle eieren, ook de niet verdachte, uit de supermarkten zijn gehaald, is een waardevolle stap om dat vertrouwen in stand te houden of in ieder geval te repareren. Een dure stap, maar wel een waardevolle.

Namelders

Daarom is het van het grootste belang dat de sector nu met de billen bloot gaat. Dat er na het bericht dat de supermarkten weer worden voorzien met ‘gegarandeerd schone eieren’ toch nog weer na-melders komen die wellicht zaken gedaan hebben met Chickfriend, is funest. Zeker nu blijkt dat er onder die na-melders meer dan de helft positief testen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Dat er na het bericht dat de supermarkten weer worden voorzien met ‘gegarandeerd schone eieren’ toch nog weer na-melders komen die wellicht zaken gedaan hebben met Chickfriend, is funest.

Fabian Brockotter

Laatste reacties

  • Espresso

    Waarom gaat het binnen de sector alleen om geld, zie de kop van dit artikel. Had moeten zijn: doorpakken om consument belang veilig te stellen.

  • Bennie Stevelink

    @Espresso, omdat de veiligheid van de consument niet in gevaar is.

Of registreer je om te kunnen reageren.