Pluimveehouderij

Achtergrond

Schaalvergroting in Franse kippenwereld gaat door

Aan de schaalvergroting in de Franse kippenwereld lijkt voorlopig nog geen eind te komen. Na de overname van Groupe Doux, heeft de kleinere groepering van kippenfokkers UKL-Arré nu haar heil gezocht bij Triskalia.

De inlijving van Groupe Doux door Terrena heeft onlangs het groene licht gekregen van de Franse concurrentiedienst l'Autorité de la Concurrence. Dat was nodig, omdat de veelzijdige coöperatie met Doux er controleert bij bijna een derde van de Franse kippenmarkt. Terrena heeft immers zelf al een grote pluimveedivisie, Gastronome, die in 2014 rond de 200.000 ton produceerde en een omzet draaide van een goede €875 miljoen. Gastronome is daarmee de tweede leverancier van kip en kalkoen op de Franse markt, na marktleider LDC.

Bewogen paar jaar

Dat de karteldienst de overname van Groupe Doux goedkeurt, komt mede doordat dat bedrijf zich minder op de binnenlandse markt richt. Doux is van huis uit meer gespecialiseerd in de levering van diepvrieskip aan buitenlandse afnemers en is op dat gebied zelfs de derde ter wereld. De Bretonse onderneming heeft daarmee een bewogen paar jaar achter de rug. Doux was een van de grootste 'profiteurs' van de Europese subsidie op de export van kip naar derde landen. Jaarlijks kon het bedrijf meer dan 60 miljoen aan Brusselse subsidies opstrijken. Doux werd dan ook zwaar getroffen toen datzelfde Brussel in 2012 besloot die steun definitief te stoppen. Doux, dat voor een miljard in de schulden zat, moest faillissement aanvragen en kwam er pas weer bovenop toen de rijke investeerder Calmels een doorstart organiseerde.

Samenvoeging

Inmiddels weet het 'opgestane' Doux weer een omzet van meer dan een half miljard te realiseren en zijn er ook weer enkele honderden arbeidskrachten aangetrokken. Nu heeft Calmels zijn investering ten gelde gemaakt door zijn pakket over te doen aan Terrena. Terrena gaat Doux samenvoegen met Gastronome en is daarmee in één klap tot de top vijf van Europese kippenbedrijven doorgedrongen.

Inmiddels heeft de net als Doux in Bretagne gevestigde coöperatie van pluimveehouders UKL-Arré besloten eveneens haar heil te zoeken bij een grote broer: Triskalia. Het verband tussen beide transacties is dat UKL-Arré een van de grootste leveranciers van kip aan Groupe Doux is. Het faillissement van die grote klant heeft de co-op ook €16 miljoen gekost. "Natuurlijk willen we zo'n grote afnemer graag behouden, maar daarnaast hopen we via Triskalia ook nieuwe afnemers binnen te halen", zegt directeur Mickael Legay.

Met de overstap willen de kippenboeren van UKL-Arré daarnaast hun voerleverantie veilig stellen. Hun nieuwe eigenaar is de grootste leverancier van kippenvoer in Bretagne.

Ruud Peys

Of registreer je om te kunnen reageren.