Pluimveehouderij

Achtergrond 10 reactieslaatste update:1 dec 2014

Vleeskuikensector voelt zich dupe van problemen legsector

De vleeskuikenssector voelt de problemen van de compartimentering. De sector hoopt op versoepeling van de maatregelen deze week.

Met de invoering van de compartimentering past Staatssecretaris Sharon Dijksma rigoureuze maatregelen toe om de vogelgriep te bestrijden. Vooral voor de vleeskuikensector en de broederij- en vermeerderingssector heeft de maatregel enorme impact. Maar vervelend is ook dat de compartimentering niet wordt begrepen in andere EU-lidstaten. Het feit dat Nederland geen transport van het ene naar het andere compartiment toestaat, zet België aan geen producten uit Nederland te importeren. Het argument: jullie leggen zelf beperkingen op aan het vrije verkeer binnen het eigen land, waarom zouden wij dan jullie dieren moeten accepteren.

Volgens voorzitter Jan Odink van de Nepluvi had Nederland kunnen volstaan met de instelling van de 3- en 10-kilometerzones om besmette en verdachte bedrijven. "De compartimentering die Nederland ingevoerde, is volgens de Europese wetgeving overbodig." Odink betreurt het de resultaten van de screening van de 34 bedrijven in de omgeving van het besmette bedrijf in Kamperveen niet tijdig bekend waren. Als de uitslagen er eerder waren, was dat een argument geweest tegen compartimentering.

Volgens directeur Peter Poortinga van vleesverwerker Plukon heeft het ministerie een 'monster' gecreëerd en is het lastig om er op een goede manier vanaf te komen. De dierenwelzijnsproblemen in de zuidelijke C-regio zijn groot. Poortinga vindt dat het ministerie er beter aan had gedaan om een groot buffergebied in te stellen, van West-Nederland tot aan de Veluwe, de Noord-Veluwe en de Gelderse Vallei. Zeeland, Limburg, Zuidoost-Brabant, Zeeland en de noordelijke provincies hadden in de ogen van Poortinga vrij kunnen blijven. "Iedereen had dat begrepen en het was in lijn geweest met de maatregelen die in Duitsland en Engeland zijn doorgevoerd na de vondst van H5N8 op enkele bedrijven." Ook vindt de Plukon-directeur dat de zuidelijke gebieden en Noord-Nederland snel vrijgegeven kunnen worden, nu het ernaar uitziet dat er geen verdenkingen zijn.

De vleeskuikensector voelt zich bovendien slachtoffer van problemen die spelen in de legsector. Vleeskuikenbedrijven kennen een hoge omloopsnelheid. Vleeskuikens zijn in zes weken tijd slachtrijp en gaan naar de slachterij. Stallen komen leeg en worden gereinigd en ontsmet. Er is dan ook nog nooit een vogelgriepbesmetting aangetoond op een vleeskuikenbedrijf, zo stelt zowel Odink als Poortinga. Ook dat is een argument om bepaalde regio's eerder vrij te geven, omdat er vooral vleeskuikenbedrijven zitten. Bovendien is het transport vooral één op één naar slachterijen. Voor het Gelderse Valleigebied met vooral legbedrijven kan een ander regiem gelden.

Laatste reacties

 • red

  Voordat u opzet eerst vragen aan de slager wat ze opbrengen als ze geslacht worden. Dan kan je voorkomen dat je schade van de slagers ook nog eens bij de mesters op het bord komen. Richt prijs minimaal € 0,98 /kg levend gewicht.

 • Tonnis

  Er is maar 1 sector die garen spint bij deze malaise en dat zijn de bio legkippenhouders en de vrije uitloopkippenhouders. De dieren houden op een scharrel manier en wel de vrije uitloop toeslag beuren. Ik vind dat dit buiten proportioneel is en zij die toeslag moeten inleveren.

 • zon

  Met #2 eens,ondanks dat het nu speelt bij niet buitenlopende kippen is de kans op ziektes bij uitloop groter.
  En ze proberen ook nog minder te betalen aan het fonds,de aantallen zijn wel vaak kleiner dan binnengehouden kippen maar de afdracht is evenredig ook kleiner.
  Suggesties alsof de afdracht minder kan is niet redelijk.

 • Ishtar

  Gewoon kosten verhalen bij de legsector dat zijn protocollen schijnbaar niet zijn nagekomen en zo besmet zijn.

 • Koen Franken

  Mensen , gewoon niet meer reageren op die Ishtar , is gewoon een gefrustreerd ventje .

 • Momfer

  Ik wil het risico zelf wel dragen als ik niet hoef mee te betalen en als ik zonder problemen te krijgen kan vaccineren.

 • l coumans

  Cookie heb jij dan in 2006 je kippen tegen AI geent toen dat mogelijk was

 • Momfer

  nee omdat je dan een probleem had coumans.

 • Khalid en zijn maten

  Wat ik mij afvraag: Waarom duurt het onderzoeken van de genomen monsters zo lang, is er maar 1 laboratorium in Nederland?

 • red

  Als het maar niet zo gaat als met de salmonella schoentjes soms heb je dat terwijl je nooit weer ziet. Dit komt omdat het lopende band werk is en je kruisbesmetting op het lab zo klaar hebt.
  Mischien entstoffen controleren?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.