Mechanisatie

Nieuws

Väderstad Seedeye zaait nauwkeurig

Hannover (D.) - Väderstads Seedeye mag je als een doorbraak zien bij het zaaien van granen, bonen en koolzaad. Een afdraaiproef is niet nodig, het aanpassen van machine-instellingen evenmin.

Je geeft in de (iPad-)terminal in hoeveel zaadjes je per vierkante meter wenst, de elektronica doet de rest. Väderstad haalt deze precisie door toepassing van een slimme zaadteller, die met led-/ultrasoonlichtstralen in staat is om zaden – iedere grootte – te tellen in de zaaipijp. Elke teller heeft zes optische transistors. De theoretische capaciteit is 10.000 zaadjes per seconde per teller. Afwijkingen of verstoppingen worden gedetecteerd. Dickey-John en Müller tonen een vergelijkbaar sys­teem. Leverbaar vanaf najaar 2016.

Lees ook over de aankomende agritechnica

Of registreer je om te kunnen reageren.