Mechanisatie

Nieuws 6 reactieslaatste update:3 dec 2014

Eerste Kamer akkoord met trekkerrijbewijs

Den Haag - De Eerste Kamer is dinsdag zonder te stemmen akkoord gegaan met de invoering van het trekkerrijbewijs.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft tijdens de behandeling toegezegd met de agrarische onderwijscentra in overleg te gaan over de uitvoering van de wet.

Alleen de VVD in de senaat plaatste nog kanttekeningen bij de invoering van het trekkerrijbewijs, waarbij onder andere werd aangevoerd dat er allerlei praktische bezwaren kleven aan de invoering. Senator Sybe Schaap illustreerde dat aan de hand van iemand die een akker aan het land aan het ploegen is en na afloop daarvan de openbare weg moet oversteken om naar een ander perceel te gaan. Zo iemand zou - uitsluitend voor het kruisen van de openbare weg - een trekkerrijbewijs nodig hebben. Schaap overtuigde de minister dat het nodig is in overleg te gaan met de AOC-raad omdat daar onzekerheid bestaat over de manier waarop de opleiding voor het trekkerrijbewijs moet worden vorm gegeven en wie opdraait voor de financiële gevolgen daarvan. De minister ziet in dergelijke praktische bezwaren geen belemmering de wet door te voeren.

De minister voerde ter onderbouwing van het wetsvoorstel aan dat trekker per gereden kilometer anderhalf keer zoveel dodelijke ongevallen veroorzaken als vrachtwagens. Slachtoffers zijn met name fietsers, bromfietsers en scooterrijders. In het merendeel van de ongevallen ligt de verantwoordelijkheid daarvoor bij de trekkerbestuurder en jonge bestuurders hebben een groter aandeel in de verkeersongevallen dan oudere bestuurders.

Laatste reacties

 • Rijschool ARGUS

  Rijschool Argus uit Broeksterwoude is er klaar voor.
  rijschool-argus.nl

 • boerke brabant

  logisch dat het aantal ongevallen per gereden kilometer bij een trekker hoger is dan bij een vrachtwagen. Zoveel fietsers en voetgangers heb je niet op een snelweg...

 • hortensia

  waar zijn die cijfers dan op gebaseerd wel toevallig dat als ze iets willen aanpakken zij dan pas met zulke cijfers komen ik hoor zelden een dodelijk ongeval met een trekker op de weg wel vaak met vrachtwagens en hen dode hoek!!!!!!!!!!!!!!

 • vandenbrand

  Er is weinig te vinden over overgangsrecht certificaten en B(E) rijbewijzen etc.

 • overheid

  @ Boerke Brabant
  Trucks rijden in drukken binnensteden, met alle fietsers en voetgangers om hen heen te zwermen. Daar zijn geen trekkers. Ik schat in dat het aantal fietsers om trucks heen groter is dan bij trekkers.

  @hortensia:
  Kijk hier bv. eens naar:
  https://www.google.nl/?gws_rd=ssl#q=dode+trekker

 • Rijschool ARGUS

  Op de site van rijschool Argus staat van alles over de overgangsregelingen en hoe straks aan het rijbewijs T is te komen.

  www.rijschool-argus.nl

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.