Mechanisatie

Foto & video 5760 x bekeken 6 reacties

Precisie zit in de details

Bant (Fl.) - Kramer paste zijn ProSeeder-uienzaaier op tal van punten aan, waaronder het zaaikouter en de toestrijker.

Precisiezaaien is precisiewerk. De naam zegt het al. Kramer levert al langere tijd de ProSeeder voor het zaaien van vrijwel alle vollegrondsgroenten. Vooral uien en wortelen worden veel met de ProSeeder gezaaid. In de basis is het een machine van Gaspardo. Kramer voegt daar naar eigen inzicht nog enkele specialiteiten aan toe.

Foto

 • <p>De machine die Boerderij in de tweede week maart aan het werk zag, was nog splinternieuw. Medewerkers van loonbedrijf Van Dun uit Rutten (Noordoostpolder) hebben daarom even extra tijd nodig om alles goed af te stellen.</p>

  De machine die Boerderij in de tweede week maart aan het werk zag, was nog splinternieuw. Medewerkers van loonbedrijf Van Dun uit Rutten (Noordoostpolder) hebben daarom even extra tijd nodig om alles goed af te stellen.

  Foto: Koos Groenewold
 • <p>Hoe goed de zaaimachine ook is, afstellen vergt aandacht en dus controle. Rechts Willy Dickmann van Dickmann Agro in Dronten, waar Boerderij de machine aan het werk zag. Links Reinoud Tepper van ProSeeder-leverancier Kramer.</p>

  Hoe goed de zaaimachine ook is, afstellen vergt aandacht en dus controle. Rechts Willy Dickmann van Dickmann Agro in Dronten, waar Boerderij de machine aan het werk zag. Links Reinoud Tepper van ProSeeder-leverancier Kramer.

 • <p>In uien kun je de rijen op meerdere manieren verdelen. Deze machine is uitgerust om acht rijen op 2,25 meterbedden te zaaien. Dickmann legde een proef aan waarbij de ruimte tussen twee rijen gelijk is aan de breedte van het spoor tussen de bedden. Daardoor krijgen alle uien een gelijke hoeveelheid licht. Bij deze machine wordt voor de proef een aantal elementen uitgeschakeld om zo'n patroon te krijgen. De hoeveelheid zaaizaad per hectare is gelijk.</p>

  In uien kun je de rijen op meerdere manieren verdelen. Deze machine is uitgerust om acht rijen op 2,25 meterbedden te zaaien. Dickmann legde een proef aan waarbij de ruimte tussen twee rijen gelijk is aan de breedte van het spoor tussen de bedden. Daardoor krijgen alle uien een gelijke hoeveelheid licht. Bij deze machine wordt voor de proef een aantal elementen uitgeschakeld om zo'n patroon te krijgen. De hoeveelheid zaaizaad per hectare is gelijk.

 • <p>Een belangrijke afstelling is die van de afstrijker. Hier de schaalverdeling om makkelijk alle elementen gelijk te zetten. Vooral bij wortelzaaiers wordt nog wel eens een camera gemonteerd waarmee de chauffeur op een beeldscherm daadwerkelijk de missers en de dubbelen kan zien. Dat zou bij een uienzaaier ook kunnen, maar door het grote aantal elementen is het ondoenlijk om steeds alle elementen in de gaten te houden.</p>

  Een belangrijke afstelling is die van de afstrijker. Hier de schaalverdeling om makkelijk alle elementen gelijk te zetten. Vooral bij wortelzaaiers wordt nog wel eens een camera gemonteerd waarmee de chauffeur op een beeldscherm daadwerkelijk de missers en de dubbelen kan zien. Dat zou bij een uienzaaier ook kunnen, maar door het grote aantal elementen is het ondoenlijk om steeds alle elementen in de gaten te houden.

 • <p>Het zwarte deel onderin is het zaaikouter. Dat is een eigen ontwikkeling van Kramer, in dit geval het zogenaamde 3 centimeterkouter. De uienzaadjes vallen dan niet scherp op een rij, maar ietwat in de breedte.</p>

  Het zwarte deel onderin is het zaaikouter. Dat is een eigen ontwikkeling van Kramer, in dit geval het zogenaamde 3 centimeterkouter. De uienzaadjes vallen dan niet scherp op een rij, maar ietwat in de breedte.

 • <p>Kramer past ook de toestrijker aan. Die is niet alleen veerbelast, zoals Gaspardo dat standaard levert, maar ook in breedte instelbaar.</p>

  Kramer past ook de toestrijker aan. Die is niet alleen veerbelast, zoals Gaspardo dat standaard levert, maar ook in breedte instelbaar.

 • <p>In wielen is heel wat leverbaar. De witte kunststof wielen zijn ook eigen fabrikaat van Kramer. Kramer verlengt de zaaikouters, waardoor de losse grond pas op het zaad valt nadat het drukwiel dit zaad heeft aangedrukt. Vanwege het 3 centimeterkouter is het drukwiel hier een vlak wiel. Zou je scherp op de rij zaaien met een V-vormig zaaigeultje, dan monteert Kramer een V-vormig drukwiel.</p>

  In wielen is heel wat leverbaar. De witte kunststof wielen zijn ook eigen fabrikaat van Kramer. Kramer verlengt de zaaikouters, waardoor de losse grond pas op het zaad valt nadat het drukwiel dit zaad heeft aangedrukt. Vanwege het 3 centimeterkouter is het drukwiel hier een vlak wiel. Zou je scherp op de rij zaaien met een V-vormig zaaigeultje, dan monteert Kramer een V-vormig drukwiel.

 • <p>De machine is 'gewoon' mechanisch met een ketting aangedreven. Door de ketting op de tandwielen te verleggen, stel je het aantal zaden per meter in. Een elektronische snelheidssensor op het wiel dient onder andere voor de hectareteller. Met de komst van moderne boordcomputers op de trekker is informatie als rijsnelheid en bewerkte oppervlakte vaak ook al op andere manieren beschikbaar.</p>

  De machine is 'gewoon' mechanisch met een ketting aangedreven. Door de ketting op de tandwielen te verleggen, stel je het aantal zaden per meter in. Een elektronische snelheidssensor op het wiel dient onder andere voor de hectareteller. Met de komst van moderne boordcomputers op de trekker is informatie als rijsnelheid en bewerkte oppervlakte vaak ook al op andere manieren beschikbaar.

 • <p>Typisch voor een groentenzaaier zijn de kleine zaadbakjes. Die zijn ook goed leeg te zaaien. Voor speciale toepassingen levert Kramer ook wel zaaihuizen met een coating op de binnenkant, om nog gladder te zijn en bij kleine hoeveelheden nog beter leeg te kunnen zaaien.</p>

  Typisch voor een groentenzaaier zijn de kleine zaadbakjes. Die zijn ook goed leeg te zaaien. Voor speciale toepassingen levert Kramer ook wel zaaihuizen met een coating op de binnenkant, om nog gladder te zijn en bij kleine hoeveelheden nog beter leeg te kunnen zaaien.

 • <p>Onderin hebben de zaadbakjes een kijkglas. Zo zie je snel of ze nog voldoende vol zitten.</p>

  Onderin hebben de zaadbakjes een kijkglas. Zo zie je snel of ze nog voldoende vol zitten.

 • <p>De ProSeeder is ook te leveren met granulaatstrooiers. Een optie die de laatste tijd bij de uientelers heel actueel is.</p>

  De ProSeeder is ook te leveren met granulaatstrooiers. Een optie die de laatste tijd bij de uientelers heel actueel is.

 • <p>De trekker rijdt op gps. Bij deze machine is dat ook noodzakelijk omdat je naast de trekkerwielen aan beide kanten maar een half bed zaait. Markeurs zijn daarom niet per se noodzakelijk. Toch besloot Van Dun ze wel te monteren (in dit geval gebruikte markeurs van Monosem) om de chauffeur steeds goed controle te bieden op de juiste koers van de trekker, en ook om niet meteen in de problemen te komen als het gps-signaal bijvoorbeeld langs bomen onbetrouwbaar is.</p>

  De trekker rijdt op gps. Bij deze machine is dat ook noodzakelijk omdat je naast de trekkerwielen aan beide kanten maar een half bed zaait. Markeurs zijn daarom niet per se noodzakelijk. Toch besloot Van Dun ze wel te monteren (in dit geval gebruikte markeurs van Monosem) om de chauffeur steeds goed controle te bieden op de juiste koers van de trekker, en ook om niet meteen in de problemen te komen als het gps-signaal bijvoorbeeld langs bomen onbetrouwbaar is.

 • <p>Een spoor van de trekker op de kopakker (gereden met de zaaimachine volledig in de hef). Met 4,50 meter werkbreedte is de zaaimachine nog niet eens lomp zwaar. Driemaal 2,25 meter is ook leverbaar, en is behalve evenredig duurder ook evenredig zwaarder. Hoewel de kleigrond mooi was om te zaaien, was het onderin nog niet al te droog. Dan blijft het tenenkrommend om te zien hoe cultuurbanden dan toch insporen.</p>

  Een spoor van de trekker op de kopakker (gereden met de zaaimachine volledig in de hef). Met 4,50 meter werkbreedte is de zaaimachine nog niet eens lomp zwaar. Driemaal 2,25 meter is ook leverbaar, en is behalve evenredig duurder ook evenredig zwaarder. Hoewel de kleigrond mooi was om te zaaien, was het onderin nog niet al te droog. Dan blijft het tenenkrommend om te zien hoe cultuurbanden dan toch insporen.

 • <p>Prijs voor twaalf rijen met 4,50 meter frame vanaf €38.500; meerprijs hydraulisch opklapbaar €8.500 (exlusief granulaatstrooier).</p>

  Prijs voor twaalf rijen met 4,50 meter frame vanaf €38.500; meerprijs hydraulisch opklapbaar €8.500 (exlusief granulaatstrooier).

Laatste reacties

 • k.bouter

  mooie reportage.
  Denk dat dit jaar de resultaten zeke tot uiting komen onder deze lastige omstandigheden. Wens alle collega's veel succes met zaaien

 • pinkeltje


  Lastige omstandigheden?

 • k.bouter

  moet nog veel geploegd worden, wachten op mest. dus waar leg je het zaadje neer en hoe diep??? bij scherp drogend weer veel kluiten...

 • pinkeltje


  Tjonge jonge, dat is nogal wat.

 • ed12345


  Ik ben niet voor ploegen op klei in het voorjaar .Als het droog wordt is alle contact met het diepere vocht weg.

 • k.bouter

  Het buitje van vandaag waarschijnlijk ook weer net te kort. Worden inmiddels al veel uien beregend, ook zonder korst

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.