Mechanisatie

Foto & video 6 reacties

Getrokken maiszaaier maakt opgang

Getrokken maiszaaimachines met de kunstmesttank achterop mogen een kleine trend genoemd worden. Naar schatting worden er in Nederland jaarlijks tussen de 120 en 150 maiszaaimachines verkocht. Zo'n drie tot zes daarvan zijn inmiddels getrokken exemplaren.

Foto

 • 


Getrokken maiszaaimachines met de kunstmesttank achterop mogen een kleine trend genoemd worden. Naar schatting worden er in Nederland jaarlijks tussen de 120 en 150 maiszaaimachines verkocht. Zo'n drie tot zes daarvan zijn inmiddels getrokken exemplaren. Exacte aantallen zijn niet bekend, omdat branche-organisatie Fedecom de verkopen van werktuigen niet openbaar maakt.

  Getrokken maiszaaimachines met de kunstmesttank achterop mogen een kleine trend genoemd worden. Naar schatting worden er in Nederland jaarlijks tussen de 120 en 150 maiszaaimachines verkocht. Zo'n drie tot zes daarvan zijn inmiddels getrokken exemplaren. Exacte aantallen zijn niet bekend, omdat branche-organisatie Fedecom de verkopen van werktuigen niet openbaar maakt.

  Foto: Fotopersbureau Dijkstra
 • 
Voordeel van een getrokken zaaier is dat een relatief lichte trekker voldoet (circa 73 kW (100 pk)) en dat de trekker op 520-banden kan en dus tussen de rijen kan rijden. De mais wordt dan in onbereden grond gezaaid.

  Voordeel van een getrokken zaaier is dat een relatief lichte trekker voldoet (circa 73 kW (100 pk)) en dat de trekker op 520-banden kan en dus tussen de rijen kan rijden. De mais wordt dan in onbereden grond gezaaid.

  Foto: Fotopersbureau Dijkstra
 • 

De getrokken achtrijige Monosem maiszaaier beschikt over de recent ontwikkelde NX2-zaai-elementen met Monoshox-gasdemper. Ten opzichte van de conventionele NG Plus 4-zaaielementen beschikken de NX-2 zaai-elementen over een korter parallellogram met een gasdemper en een veer waarvan de druk instelbaar is via een hendel.

  De getrokken achtrijige Monosem maiszaaier beschikt over de recent ontwikkelde NX2-zaai-elementen met Monoshox-gasdemper. Ten opzichte van de conventionele NG Plus 4-zaaielementen beschikken de NX-2 zaai-elementen over een korter parallellogram met een gasdemper en een veer waarvan de druk instelbaar is via een hendel.

  Foto: Fotopersbureau Dijkstra
 • 
De luchtstroom van de ventilator wordt naar de grond geleid, zodat hij voor bijen schadelijke insecticiden niet wegblaast.

  De luchtstroom van de ventilator wordt naar de grond geleid, zodat hij voor bijen schadelijke insecticiden niet wegblaast.

  Foto: Fotopersbureau Dijkstra
 • 
De kunstmestkouters leggen de kunstmest 5 centimeter naast en onder het zaad.

  De kunstmestkouters leggen de kunstmest 5 centimeter naast en onder het zaad.

  Foto: Fotopersbureau Dijkstra
 • 
Het zaaielement van onderen bekeken. Het stalen aandrukwiel tussen de dieptewielen drukt het zaad in de vochtige ondergrond.

  Het zaaielement van onderen bekeken. Het stalen aandrukwiel tussen de dieptewielen drukt het zaad in de vochtige ondergrond.

  Foto: Fotopersbureau Dijkstra
 • 
Na openkrabben van de grond blijkt dat het zaad goed is vastgedrukt. Het spoor van het stalen aandrukwiel is zichtbaar.

  Na openkrabben van de grond blijkt dat het zaad goed is vastgedrukt. Het spoor van het stalen aandrukwiel is zichtbaar.

  Foto: Fotopersbureau Dijkstra
 • 
De zaaier staat op vier BKT-banden, maat 10,5 x 18. Deze zijn er door importeur Farmstore opgezet. De bandenkeuze af fabriek is beperkt, vooral kleine harde diagnonaalbanden. Nederlandse telers eisen soepelere banden die goed afplatten, maar Monosem biedt die niet aan. Vandaar dat banden vaak een dealeroplossing zijn.

  De zaaier staat op vier BKT-banden, maat 10,5 x 18. Deze zijn er door importeur Farmstore opgezet. De bandenkeuze af fabriek is beperkt, vooral kleine harde diagnonaalbanden. Nederlandse telers eisen soepelere banden die goed afplatten, maar Monosem biedt die niet aan. Vandaar dat banden vaak een dealeroplossing zijn.

  Foto: Fotopersbureau Dijkstra

Laatste reacties

 • ed12345

  Hier in noord amerika is de getrokken maiszaaimachine de standaard ook de geimporteerde zoals de Monosem is hier uitsluitend getrokken verkrijgbaar .Direct toegegeven dat netjes de hoeken meenemen is gemakelijker met een 3punt hef machine aan de andere kant een b.v. een bochtige beek of boskant volgen is gemakkelijker met een getrokken.De kopeinden zullen breeder moeten zijn ,voor een 8rijer zoals op de foto is 24 rijen een absoluut minimum Wat het trekker vermogen betreft ik heb een John Deere 8rijer met droge kunstmest (ong 2 ,5 ton) maar met wielgedreven distriebutie zonder ventilator zoals op de foto's en die trok ik met een Ford 5600 2WD 60pk als je maar niet boven de 6,5km wilde rijden kon die dat makkelijk trekken ,nu hebben we een 6610 2wd met 70pk deze gaat ook heuveltje op met gemak,maar ik weet niet hoeveel pk's de ventilator nodig heeft

 • Noordam2

  ik lees nergens dat de machines te sturen zijn, besturing is in ieder geval heel gemakkelijk

 • Jan-Zonderland

  @Noordam2, hier in Canada draaien alleen maar getrokken maiszaaiers, heb er nog nooit een gezien met gestruurde wielen. Is ook niet nodig. Met zo'n lange dissel kan de trekker haaks om draaien en sta je zonder terug te hoeven steken weer in een keer recht voor de volgende gang.

 • pietjeeigenwijs

  Lijkt een goed alternatief zeker als je er het dubbele aantal elementen aan hangt i.v.m. het gewicht. Kan iedereen mais op 37,5 cm zaaien! Betere opname van mest en sneller de bodem bedekt, minder onkruid.

 • ed12345

  Pietjeeigenwijs hier in noord America zijn2 zaaibreedtes ,de meest gangbare 30 duim =75cm en 36duim dus 90 cm waarvan de 30 duim verreweg de meerderheid er is ook met 20duim 50cm geexperimenteerd maar de opbrengst verschillen waren te klein omdat echt opgang te doen geven.
  Jan er zijn wel 3punt hef maiszaaimachines in gebruik geweest dat waren de 2 rijers oa MF heeft die hier verkocht het waren de zogenaamde plateplanters dus voor elke zaadgrote moest er passende distriebutie plaat in ,en de maiszaden kocht je toen van verschillende grotes die waren dan uniform in een zak ,dat werd verkregen door de maiskolf in verschillende schijven te snijden ,ieder maisschijf grote werd apart verwerkt en verpakt ,voor die verdeelschijven luisterde dat erg nauw Toen John Deere met de vingerplaat kwam die dus verschillende grotes aankon kreeg je op gemengd zaad een behoorlijkr korting

 • GEOFARM

  Als je met een getrokken maisplanter hebt gewerkt wil je nooit meer anders.
  Wij trekken met een John Deere 5425(81 motor pk's) een 12-rijige maisplanter, met (1100 ltr. vloeibare) kunstmest, zonder enig probleem. Probeer dat maar eens met een driepunts machine.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.