Home

Nieuws 4 reacties

Ventilatie speelt hoofdrol bij coronabesmettingen

De luchtcirculatie in slachterijen draagt er sterk aan bij dat zoveel medewerkers besmet raken met corona.

De ventilatie in slachterijen speelt een grote rol bij de verspreiding van het coronavirus. Dat is de belangrijkste, eerste conclusie uit onderzoek naar de massale corona-uitbraak bij Tönnies Fleisch. De werking van de klimaatinstallatie van de slachterij in Rheda-Wiedenbrück is gebaseerd op luchtcirculatie. Samen met de lage temperaturen, hoge luchtvochtigheid en veel mensen die hard werken en dus flink ademen, zorgt de klimaatinstallatie ervoor dat het virus zich massaal verspreidt.

Vooraanstaande onderzoekers

Het bestuur van het district Gütersloh laat onderzoek doen naar de corona-uitbraak in de slachterij van Tönnies Fleisch. Ze hebben vooraanstaande onderzoekers en virologen gevraagd het onderzoek te leiden, dat in nauwe afstemming met het Robort Koch Instituut wordt uitgevoerd.

Ventilatie was minder in beeld

Nieuw in het onderzoek is de grote rol van de ventilatie in de verspreiding van het virus. Dit sluit aan bij resultaten uit een eerdere studie. Professor Martin Exner is specialist op gebied van hygiëne en leidt dit onderzoek: “We leren steeds nieuwe dingen die voorheen geen aandacht vroegen”.

Onmiddellijk onderzoek

Direct nadat aan het licht kwam dat bij de slachterij van Tönnies Fleisch in Rheda-Wiedenbrück veel medewerkers besmet waren, heeft de regionale overheid besloten de oorzaak te laten onderzoeken. Omdat de besmetting een combinatie van factoren betreft, is de hulp van externen deskundigen ingeroepen. Het onderzoek loopt nog door.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • Kelholt

  Even bij Boeing en Airbus informeren wat voor ventilatiesysteem zij in hun vliegtuigen gebruiken. Als je dit vervolgens ook in de slachterij installeert dan kan iedereen weer zij-aan-zij aan het werk.

 • boerderij12

  goeie opmerking kelholt, en volgens de rivm spelen aerosollen geen rol maar die zitten er altijd naast dus...

 • @123

  je kunt beter Maurice de Hond vragen om advies dan het RIVM, Maurice heeft het een tijd terug al gezegd dat de ventilatie of liever gezegd slechte ventilatie een van de hoofdoorzaken is vd verspreiding van het virus.

 • agratax(1)

  Ventilatie bij slachthuizen zou dus mede verantwoordelijk zijn voor verbreiding Covid-19. Laten we de ventilatie in huizen, verzorgingshuizen en andere ruimtes ook maar een sonde de loep nemen. Vooral Nederland is goed in het "dichtsmeren" van zijn openbare gebouwen en huizen, om energie te sparen en daarmee is de frisse lucht in bv. scholen in het gedrang gekomen met als gevolg kinderen presteren begin middag niet of nauwelijks meer wegens slechte / ongezonde lucht in de lokalen. Ik ben dan ook van mening dat Maurice de Hondt het bij het rechte eind had met zijn opmerkingen in dezen. Zowel RIVM als de overheid heeft hier tot nu toe niets mee gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.