Home

Nieuws 2 reacties

LTO en Aedes: maak vaart met asbestregeling

LTO en de vereniging voor woningcorporaties Aedes willen dat de regels voor asbestsanering op korte termijn aangepast worden.

Er is behoefte aan een asbeststelsel dat betaalbaar, realistisch en risicoreducerend is. Dat stellen LTO en Aedes in een brief aan de Tweede kamer. Aanleiding voor de oproep van LTO en Aedes zijn de Algemene Overleggen over de leefomgeving en gezond & veilig werken die donderdag 20 februari plaatsvinden.

Onnodige voorzichtigheid werkt prijsopdrijvend

Onnodige voorzichtigheid bij het verwijderen van asbest is prijsopdrijvend, vinden LTO en Aedes. Goede bescherming moet wel voorop staan, maar het moet niet overdreven worden. Een lager ingeschaalde risicoklasse brengt een lagere kostprijs met zich mee. Wet- en regelgeving moeten in verhouding staan met de mogelijke risico‘s, moeten zorgen voor betaalbaarheid en moeten innovatieve werkmethode stimuleren.

Missers in voorgestelde aanpak

Volgens LTO en Aedes missen in de voorgestelde aanpak de risicogerichte benadering en de ruimte voor innovatie. Belangrijker is de ontbrekende regie vanuit de overheid om het opruimen van asbest veilig, betaalbaar en sneller uit te laten voeren. Daarom ondertekenen beide partijen de samenwerkingsverklaring voor versnelde asbestverwijdering niet.

Subsidiepot is leeg

Boeren en woningcorporaties krijgen nu geen subsidie omdat de subsidiepot leeg is. LTO en Aedes pleiten voor een vergoeding voor eigenaren die al voorbereidingen getroffen hebben voor asbestverwijdering.

Laatste reacties

 • Schrauwen Landbouw

  @LTO, graag ook lobby voor een vergoeding degenen die afgelopen jaar gesaneerd hebben en net buiten de subsidieboot zijn gevallen.

 • No_mercy

  Ik heb 12 jaar in Denemarken geboerd daar halen aannemers zonder ook maar enige bescherming het asbest van de daken het word in een container gegooid zonder plastic of afzet linten .
  Het is typisch Nederlands om hier een wet voor te maken en sinds de jaren 90 het te laten ruimen door gespecificeerde bedrijven.
  Nu ze het misschien wel terug willen draaien zijn ze bang voor schadeclaims .
  Ook de verzekeraars speelden hier op in door de daken met asbest ieder jaar met 20 % te korten maar de premie bleef hetzelfde.
  Nu de asbestdaken niet meer voor 2024 verwijderd hoeven te worden hoor je niet van de verzekeringsmaatschappijen dat de premie weer word bijgesteld.
  Het word tijd dat de asbestverwijdering weer word bijgesteld zodat het in Nederland ook weer mogelijk word dat een ieder weer baas is over zijn eigen dak.

Of registreer je om te kunnen reageren.