Home

Nieuws

Ruim 5.000 SDE+-aanvragen in voorjaarsronde

In de voorjaarsronde van de SDE+-regeling zijn in totaal 5.376 aanvragen ingediend met een gezamenlijke budgetclaim van € 4,8 miljard.

De aanvragen zijn gezamenlijk goed voor een jaarproductie van 22,5 PJ. De meeste aanvragen hebben betrekking op zonne-energie, zowel in aangevraagd budget als in aantallen aanvragen. Dit beeld is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Voor de productie van duurzame energie via vergistingsinstallaties werden 11 aanvragen ingediend, waarvan er tot nu toe 3 gehonoreerd en 7 nog in behandeling zijn.

Niet alles behandeld

Nog lang niet alle aanvragen zijn behandeld. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken dat er op 1 juli er 3.095 projecten beschikt waren met een waarde van € 1,5 miljard. Dit betreft voor driekwart Zon-PV projecten. Er zijn inmiddels 236 projecten afgewezen of ingetrokken met een totaal verplichtingenbudget van circa € 345 miljoen. 2.045 projecten worden nog beoordeeld, deze hebben betrekking op een totaal aangevraagd budget van € 3 miljard. Naar verwachting zal de beoordeling van alle aanvragen in september worden afgerond.

SDE++-regeling

Komend najaar, van 29 oktober tot en met 14 november gaat de SDE+-regeling opnieuw open, in 3 fases van een week. Voor deze ronde stelt Wiebes een verplichtingenbudget van € 5 miljard beschikbaar. Vanaf volgend jaar zal de SDE+ worden beëindigd en wordt de SDE++-regeling ingesteld. Daarbij wordt ook subsidie verstrekt om zoveel mogelijk CO2-reductie te realiseren bij duurzame energie. Omdat er dan minder hoge subsidiebedragen beschikbaar zijn dan in de huidige regeling, zal de SDE++-regeling naar verwachting maar 1 keer per jaar open gaan, in de zomerperiode.

Of registreer je om te kunnen reageren.