Foto: ANP AlgemeenNieuws

Excretieforfaits diverse sectoren ongewijzigd

De excretieforfaits voor vleesvee, melkveehouders met hoogproductieve koeien, zelfzuivelaars en biologische veebedrijven worden vooralsnog niet gewijzigd. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer na de internetconsultatie over de actualisatie van de mestnormen.

Op de voorgenomen actualisatie van de normen kwamen bijzonder veel reacties: 416. De reacties kwamen vooral van vleesveehouders, melkveehouders met hoogproductieve koeien, zelfzuivelaars en biologische veehouders. De nieuwe normen en nieuwe indelingen van diercategorieën zouden voor deze categorieën de grootste negatieve gevolgen hebben, omdat de excretienormen in veel gevallen omhoog gaan ten opzichte van de huidige normen.

Dit betreft een relatief klein en duidelijk te onderscheiden deel van de totale Nederlandse veehouderij

Klein deel veehouderij

“Op basis van de uitkomst van de consultatie heb ik besloten om voor deze groepen de forfaits vooralsnog ongewijzigd laten. Dit betreft een relatief klein en duidelijk te onderscheiden deel van de totale Nederlandse veehouderij”, schrijft Schouten in haar brief aan de Tweede Kamer.

Overgangsregelingen

Schouten gaat met verschillende sectoren in gesprek over het verkrijgen van betere data om zo normen vast te kunnen stellen die beter bij de praktijk aansluiten. Ook wordt gekeken of er overgangsregelingen nodig zijn.

Beheer
WP Admin