Home

Nieuws 26 reacties

Schouten komt niet met droogte-steunmaatregelen

Carola Schouten. minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, komt niet met nieuwe tegemoetkomingen voor boeren die getroffen zijn door de droogte.

Op steunmaatregelen zoals die in Duitsland, Polen en Zweden van kracht zijn, hoeven gedupeerde Nederlandse boeren niet te rekenen. Dat werd dinsdagmorgen duidelijk tijdens het bedrijfsbezoek dat de minister bracht aan het akkerbouwbedrijf van Dirk Jan en Tanja Beuling in Eerste Exloërmond.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit brengt een bezoek aan een boer in Eerste Exloërmond die getroffen is door de droogte. - Foto's: ANP
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit brengt een bezoek aan een boer in Eerste Exloërmond die getroffen is door de droogte. - Foto's: ANP

Impact inventariseren

Schouten had deze afspraak gemaakt om met eigen ogen de droogteschade in ogenschouw te nemen. De kritiek dat ze zich de afgelopen droge maanden zo weinig heeft laten zien op boerenbedrijven die het moeilijk hebben, wuift de minister weg. Schouten: “Iedereen die mij kent, weet dat ik bovenop dit dossier zit. Ik word constant op de hoogte gehouden en voel me zeer betrokken met de sector.”

Aan de koffietafel werd minister Schouten – zonder pers – bijgepraat over de situatie op het bedrijf van Beuling. “Ik wil eerst even in alle rust horen welke impact de droogte hier heeft gehad”, aldus Schouten. Hierna volgde een rit per auto tussen verschillende percelen van de Drentse akkerbouwer met een stop naast een bietenveld.

Schouten komt niet met droogte-steunmaatregelen

Akkerbouwer Beuling heeft in de afgelopen periode van zijn 200 hectare ruim een kwart goed kunnen beregenen. De opbrengstverschillen zijn enorm. “Van de beregende percelen haal ik 30 ton Festien- en 45 ton Aveka-aardappelen van het land. Waar beregen niet mogelijk was, kom ik niet verder dan respectievelijk 17 ton en 30 ton.” Ook de suikerbieten laten grote verschillen zien. Op percelen waar beregend is, zijn de bieten zeker een keer zo groot.

Bekijk de video van RTV Drenthe: Minister Schouten bezoekt 1e Exloërmond

Er zijn al maatregelen getroffen

Op de vraag hoe ze de situatie van door droogte getroffen boerenbedrijven inschat, zegt de minister dat daar nu nog geen eenduidig beeld van te geven is. “We zijn aan het inventariseren, de verschillen door het land heen zijn groot.”

Schouten komt niet met droogte-steunmaatregelen

Staande in een bietenveld van Beuling laat Schouten wel weten geen grootschalige steunmaatregelen te overwegen. “Voor Duitse steunmaatregelen gelden strenge voorwaarden, het is echt niet zo dat iedere Duitse boer daarvoor in aanmerking komt. Daartegenover kennen wij de mogelijkheid een brede weerverzekering af te sluiten. Daarnaast hebben we andere maatregelen getroffen, zoals uitstel van belasting voor boeren die in de problemen zitten. Voor boeren die door de droogte in financiële problemen komen hebben we bijvoorbeeld het verkrijgen van overbruggingskredieten vergemakkelijkt.”

Nadenken over aanpak in de toekomst

Schouten wil binnenkort met alle partijen gaan evalueren en zoeken naar een structurele aanpak voor de toekomst. “Hoe gaan we met dergelijke omstandigheden om, we hebben te maken met klimaatverandering en wat is daarbij de beste oplossing? Daar moeten we met z’n allen over nadenken.” Ook wil ze de werking van de brede weerverzekering onderzoeken. “Daar doen nu relatief weinig boeren aan mee. We moeten eens kijken naar de kosten daarvan, zoals de hoogte van het eigen risico.”

Op de vraag of de assurantiebelasting ook bij die evaluatie hoort antwoordde de minister: “Die nemen we mee in de discussie.”

Laatste reacties

 • mariapeel

  brussel hoort schouten aansprakelijk te stellen ivm valse concurentie met t buitenland

 • landboer

  Zal niet weten hoe je eventuele steun moet verdelen,vind het eigenlijk ook ondernemersrisico....

 • Uitstel van belasting, als het zo blijft hoeven we geen belasting te betalen omdat er niks verdient word. En een overbrugging kost ook gewoon rente, zij geeft alleen een briefje waarop staat wat je aan het eind van het jaar aan subsidie zou ontvangen.

 • kleine boer

  Griekenland heeft ondertussen toch wel wat terug betaald nou geef iedereen iedere meetellende ha grond die je opgeeft in mei gewoon 100 euro per ha om te beginnen. Is in ieder geval een gebaar en iedereen heeft wat simpel toch.... stukje ondernemers risico en stukje voedsel zekerheid voordat er geen boeren meer zijn.... De scheepvaart ook een bepaald bedrag per ton vervoerd product maar die hebben vast zelf iets om het te verdelen op een of andere manier. Maar nee hier geven we het aan het buitenland....

 • koestal

  Haha,dit had ik wel verwacht,reken maar niet op Schouten,een linkse minister,in Den Haag is schraalhans kok.alleen gul met regels en boetes.

 • koestal

  Ze heeft nog genoeg te eten.

 • xw

  vragen jullie je niet af of dat grote baas Rutte misschien een aandeel in deze beslissing heeft geleverd? zou zo maar kunnen.

 • Zuperboer

  Schouten heeft niks te vertellen op LNV. Vraag me af hoe ze daar in korte tijd een nieuw ambtenarenkorps hebben geformeerd na de afsplitsing van EZ. Het lijkt er op dat de meest linkse kliek naar de boeren is geschoven. Het bedrijfsleven kon dan met de ietwat gematigde/meer realistische jongens verder.

 • oeleboele

  Nergens om, hoe erg het ook zal zijn voor sommige boeren. Vorig jaar hebben ze de fipronil pluimveehouders ook laten zakken als een baksteen. En wat betreft het vogelgriep virus wordt ook op het bordje van de pluimveehouder gegooid, terwijl dit merendeels komt door overheids beleid. Pluimveehouders moeten nu 5 x zoveel betalen!! Het nieuwe beleid in Den Haag is;
  Laat maar vliegen, laat maar waaien, dan laten we de boeren er voor opdraaien!

 • info36

  De waardering voor de sector is vanuit de overheid 0. Maar dat wisten we al lang.

 • GerritLozeman

  wel 2miljard voor afschaffen van de dividendbelasting ,maar geen cent voor onze hardwerkende boeren ronduit belachgelijk

 • bankivahoen

  Een sector die men zo snel mogelijk wil decimeren gaat men echt geen steun geven, reken er maar niet op. Er kunnen rampen komen zoveel het wil, steun komt er alleen in andere landen welke WEL begaan zijn met hun levensbehoefte nummer 1 producerende mensen.

 • diele

  laat ze ook eens komen kijken in zeeland naar boeren die niet kunnen beregenen. kan ze echte schade zien in uien en aardappelen tot 80 % opbrengstderving

 • deB.


  Niet te geloven, wat doet ze daar.....kijken kijken en....niets!!!!

  Zet ze gelijk terug in die dikke bmw. Wegwezen bah

 • mariapeel

  Dat wij en lto dit accepteren ?

 • Gat

  Daar zakt je broek toch van af, zo'n figuur.

 • Attie

  Beetje raar lopen doen, in de kleine bietjes van Beuling...

 • .....

  Grondprijs is nu nog hoog mensen, vertrek zo snel mogelijk uit dit klote land naar een land waar je nog wel gewaardeerd wordt

 • melkveehouder .

  Die brede weerverzekering lijkt toch een hoofdpijndossier te worden in Den Haag. Die zal en moet er komen lijkt het wel. Wie wordt daar eigenlijk beter van? Met deze gedachte in het achterhoofd is het toch hoogst opmerkelijk dat de overheid zich druk maakt over het feit dat de agrarische sector niet warm loopt voor deze verzekering.

  @Jan Vullings. In navolging op een eerdere reactie op een column hieromtrent, vraag ik je nogmaals hieraan een artikel te wijden.

 • Marco22

  Waarom gaat zij Uberhaupt naar die bieten in Drenthe kijken als je toch niks te bieden hebt. Of zowiezo de hele landbouwsector zo snel mogelijk wil opheffen.
  Met je I&R fraude en zwaar overtrokken fripronil crisis.
  Ministerie van meer wetten en regels en strenger straffen.

 • gjh

  schandalig wat een links zooitje. LTO waar ben je.????

 • kleine boer

  Lto is blij en tevreden....

 • piet p

  In het traject van boer tot consument zitten veel te veel graaiers die de marges voor de boer decimeren . DAT moet anders. Het is toch van de zotte dat boeren na een paar maandjes droogte al financieel aan de grond zitten?!!
  Bij een gezond verdienmodel moet een bedrijf dat makkelijk kunnen hebben.

 • deB.


  Terwijl de graaiers er tussen een riant leven lijden met 40 werk uurtjes!!

 • boerbenning

  Helemaal mee eens tussen boer en consument graaien ze alles weg voor de boeren kijk maar naar de boter prijs!!! Zien de boeren niks van!!! Alleen nu er droogte is wordt de veevoederprijs veel duurder. De Tussenhandel speelt daar mooi weer van.
  De boer is de eerste van de keten en wordt het zwaarst belast.

 • koestal

  Beregeningsverbod ,daar schieten de boeren wat mee op,waterschapsbestuurders hebben ook al niet meer een gezond verstand,de boeren in het waterschapsbestuur hebben ook niets meer te zeggen,de natuurorganisaties hebben de meerderheid en de macht.De boerenbestuursleden mogen alleen nog maar presentiegeld in ontvangst nemen.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.