Home

Nieuws 5 reacties

Van Dam: akkoord over camera’s in slachthuizen

Grote slachterijen in Nederland hebben camerasystemen geïnstalleerd of gaan dat op korte termijn doen voor het eigen toezicht op het slachtproces. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kan de camerabeelden zien als daar aanleiding voor is.

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft daarover afspraken gemaakt met de organisaties van slachterijen in Nederland, de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV) en de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi). De staatssecretaris gaat met kleinere en niet-aangesloten slachterijen in gesprek om ook daarmee afspraken te maken over cameratoezicht.

Bedrijfscamera’s in slachterijen

In zeven van de acht grote Nederlandse varkensslachterijen zijn camera’s geïnstalleerd. In vijf van die slachterijen bekijkt de NVWA geregeld de beelden, in onderling overleg en op vrijwillige basis. De NVWA maakt zelf geen gebruik van de camera‘s. Ook in slachterijen waar runderen, kalveren, schapen, geiten of pluimvee worden geslacht, hangen bedrijfscamera‘s. De staatssecretaris weet niet bij hoeveel bedrijven dat het geval is.

Staatssecretaris Van Dam kondigde in maart van dit jaar aan dat hij met de slachterijen in overleg zou gaan over vrijwillig cameratoezicht. Aanleiding waren opnamen van diermishandeling in een slachterij in België.

Normaal toezicht door NVWA

In de afspraken tussen de slachterijen en de staatssecretaris is vastgelegd dat de camerabeelden niet continu via internet zijn te zien (live streaming) en dat ze niet automatisch aan de NVWA of anderen worden doorgegeven. De NVWA kan de beelden wel zien in het kader van het normale toezicht. Daarover worden nog nader afspraken gemaakt. De camerabeelden worden na verloop van tijd (maximaal 4 weken) gewist.

Van Dam meldt aan de Tweede kamer dat in het buitenland (nog) nergens sprake is van wettelijk geregeld cameratoezicht bij de slacht. In Vlaanderen en Frankrijk zijn daartoe wel de eerste plannen gemaakt, maar de besluitvorming daarover is niet afgerond. In Denemarken, Duitsland en Zweden maken grotere slachterijen voor de eigen kwaliteitscontrole wel gebruik van cameratoezicht.

Laatste reacties

 • alco1

  Vinden die zgn "undercover" filmers dat wel goed ivm. hun zgn privacy, die nalatigheid van hen blootstelt.

 • farmerbn

  Er is ook veel mis op scholen. Komen er ook camera's in de klaslokalen? Daarnaast moeten slachthuizen de mogelijkheid eisen om bij misbruik van de beelden (anders dan de NVWA) de camera's uit te zetten

 • Marco22

  Vanmorgen op de radio vlak na dit item ging het ook over camera's in treinen. Bodycams voor treinpersoneel om hufterig gedrag van reizigers vast te leggen. Maar het moest niet zo zijn dat beeldmateriaal tegen het personeel zelf wordt gebruikt wtb hun eigen handelen.
  Zie hier het verschil, personeel in slachthuizen wel en elders niet. Want dat is minder volk of zo iets??
  Ik voorspel dat dit nog veel verder gaat cams in de stal, veewagens drones boven het erf enz.

 • farmerbn

  Boeren en de mensen daaromheen worden als tweede rangs burgers behandelt.

 • JKr

  In China worden honden gegeten, wordt nu hier bij elke burger ook een camera gehangen ter controle van de burger dat die niet zijn hond opeet?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.