Home

Nieuws

RvS: mestverwerker Mace hoeft geen MER-onderzoek uit te voeren

Minerale Afzet Coöperatie Elsendorp (Mace) hoeft uiteindelijk toch geen milieueffectrapport (MER) te laten opstellen voordat de eventuele vestiging van een mestverwerkingsinstallatie mogelijk is in Landhorst.

Tot die uitspraak komt de Raad van State (RvS) deze week. Mace had plannen om op jaarbasis 500.000 ton ruwe drijfmest te gaan verwerken in Landhorst, gemeente Sint Anthonis. Momenteel heeft Mace echter zijn pijlen gericht op een vestiging van de mestverwerkingsinstallatie op een industrieterrein in Oss en niet in Landhorst.

Mace kan vergunning aanvragen

In november vorig jaar had de RvS al geconstateerd dat de provincie Noord-Brabant niet voldoende gemotiveerd had waarom het noodzakelijk is dat Mace een MER moet laten opstellen. De provincie kreeg vervolgens acht weken de tijd om alsnog met een goede motivatie te komen of te beslissen dat Mace geen milieueffectrapport nodig heeft. Voor dat laatste heeft de provincie nu gekozen. Mace is dus in het gelijk gesteld en kan een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente Sint Anthonis.

Vergunning Landhorst

Mace zal voorlopig geen omgevingsvergunning aanvragen voor Landhorst. “Met gedeputeerde Anne-Marie Spierings hebben we de afspraak dat als de vestiging op een industrieterrein in Oss doorgaat, de vergunning in Landhorst vervalt ”, zegt initiatiefnemer Frans Meulenmeester van Mace. Op dit moment heeft Mace al een omgevingsvergunning voor Oss, maar lopen er nog bezwaren tegen die vergunning. “Er zijn zelfs bezwaarmakers die willen dat we een MER laten uitvoeren voor het industrieterrein, terwijl we daar volgens het bestemmingsplan gewoon terecht kunnen. Op 11 juli dient deze rechtszaak.”

Meulenmeesters heeft goed hoop dat ergens rond augustus de vergunning in Oss definitief rond is. Ondertussen houdt hij de optie nadrukkelijk open eventueel toch in Landhorst een omgevingsvergunning aan te vragen mochten er onoverkomelijke problemen optreden met de vergunning in Oss.

Of registreer je om te kunnen reageren.