Home

Nieuws

EU-parlement wil meer controle op voeding

Strengere controle op voedingsmiddelen moet fraude tegengaan, consumentenvertrouwen herstellen en meer duidelijkheid geven over de herkomst van voedsel.

Het Europees Parlement is woensdag akkoord gegaan met de aanscherping van de regels.

Aanleiding voor de besluitvorming in Straatsburg is het paardenvleesschandaal, waarbij paardenvlees werd verkocht met rundvleesetiketten.

Sociaaldemocraat Karin Kadenbach (Oostenrijks), die namens het parlement met de lidstaten en de Europese Commisise heeft onderhandeld, zegt dat voedselschandalen laten zien dat de consument betere bescherming verdient. Met de nieuwe regels zal de traceerbeaarheid van voedsel verbeteren en zal het consumentenvertrouwen worden hersteld, aldus Kadenbach.

Ketenbrede controle

Het parlement, de lidstaten en de Europese Commissie zijn het na anderhalf jaar onderhandelen eens over een ketenbrede controle in de gehele voedselketen, van boer tot bord. “De uitkomst is goed voor de consument, voor de boer en voor de betrokken autoriteiten”, aldus Kadenbach. De stemming in het Europees Parlement is een volgende stap in de aanpassing van regelgeving.

Bij de aanpassing van de regelgeving hoort ook openheid over de opbouw van de tarieven, zegt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA). “De openheid is hard nodig. Niemand begrijpt waarom de tarieven zo torenhoog zijn. Zijn ze bezig met boeren pesten, of zijn de kosten echt zo hoog?”, zegt Schreijer-Pierik.

De nieuwe regelgeving is onder andere gericht op onaangekondigde risicogebaseerde controles in alle sectoren, een betere aanpak van fraude en bedrog en extra voorwaarden aan de invoer van dieren van buiten de Europese Unie.

Of registreer je om te kunnen reageren.