Home

Nieuws

Corbion boekt meer winst

Corbion, het vroegere CSM, heeft in 2016 meer winst en minder omzet geboekt.

Corbion verkocht minder voedingsingrediënten, maar maakte op dit kleinere volume wel meer marge, blijkt uit de publicatie van de resultaten over 2016. Het bedrijf verkocht meer, op met name melkzuur gebaseerde producten aan de elektronica en medische industrie en minder aan producenten van gewasbeschermingsmiddelen.

Ruim € 20 miljoen meer winst

Het bedrijf kwam uit op € 103,6 miljoen winst na belastingen; € 20,3 miljoen meer dan een jaar eerder. De omzet daalde met een klein procent tot € 911,3 miljoen. Het grootste deel van de omzet, € 676,6 miljoen, zit bij producten voor de voedingsmiddelenindustrie – zoals emulgatoren en enzymen. De meeste groei, zowel qua volume als in harde euro’s, zit in de biochemie.

Topman Tjerk de Ruiter

Volgens topman Tjerk de Ruiter ligt Corbion goed op schema om de doelen voor de periode 2015-2018 te halen. “In het afgelopen jaar hebben we strategische keuzen gemaakt met betrekking tot onze klant- en productportfolio‘s. Deze keuzen resulteerden in een significante margeverbetering, maar hadden tegelijkertijd een ongunstig, zij het tijdelijk, effect op onze omzetgroei in het jaar.”

Joint venture met Total

De Ruiter denkt dat de omzetgroei weer zal uitkomen op een ‘normaal’ niveau. De Ruiter meldt verder dat een belangrijke joint venture met energiemaatschappij Total vanaf 2 maart is opgericht. Het gaat om een nieuwe fabriek waar PLA wordt gemaakt. PLA is een grondstof voor bioplastics. De fabriek verschijnt in Thailand waar met name product uit de suiker- en maisteelt kan worden betrokken.

Dividend van € 0,56 per aandeel

De onderneming stelt voor een regulier dividend van € 0,56 per aandeel uit te keren en daarnaast een extra dividend in contanten van € 0,44 per aandeel en wil voor € 25 miljoen aandelen inkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.