Home

Nieuws laatste update:8 mrt 2017

Boeren en tuinders hebben opnieuw vertrouwen in bedrijf

De Agro Vertrouwensindex is in het vierde kwartaal van 2016 voor de tweede keer op rij gestegen.

De stemming over de huidige bedrijfssituatie in de land- en tuinbouw is sterk verbeterd, maar de toekomstige verwachting daalde licht. Dat meldt Wageningen UR.

Het gemiddelde vertrouwen van boeren en tuinders in hun onderneming neemt in alle sectoren toe. De stijging is voor ondernemers in de opengrondstuinbouw veruit het grootst. Ook akkerbouwers en varkenshouders hebben meer vertrouwen in de eigen bedrijfssituatie in het vierde kwartaal van 2016. Bij andere sectoren is de stijging beperkt.

De huidige situatie op het bedrijf, uitgedrukt in de stemmingsindex, is sterk gestegen. In de sectoren opengrondstuinbouw, melkveehouderij en de varkenshouderij zijn ondernemers een stuk positiever. In andere sectoren stijgt de stemmingsindex ook, alleen is hier de toename beperkt. Pluimveehouders zijn juist een stuk minder tevreden over de huidige situatie op het bedrijf.

Boer en tuinder minder positief over toekomst

Nederlandse boeren en tuinders zijn over de toekomstige situatie van hun bedrijf over twee à drie jaar iets minder positief. De index daalde met 2 punten op een schaal van -100 tot +100 punten. Per sector zijn de ontwikkelingen verschillend. In vergelijking met de vorige meting hebben meer melkveehouders negatieve verwachtingen. Deze index daalt maar liefst met 14 punten, maar blijft nog wel positief. Een positieve index betekent dat er meer ondernemers zijn die positieve verwachtingen hebben over hun bedrijfsvoering dan negatieve.

De stemmingsindex en de toekomstverwachting over twee tot drie jaar vormen samen de Agro Vertrouwensindex van de land- en tuinbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.