Home

Nieuws 1 reactie

Donderdag oordeel minister over aanpak mestfraude

Donderdag gaat het plan van aanpak tegen mestfraude naar de Tweede Kamer.

Dat maakte minister Carola Schouten van LNV maandagmiddag bekend na overleg met de sectorpartijen over de aanpak van mestfraude. Details over de inhoud zijn niet genoemd. Schouten kreeg op haar ministerie toelichting over het plan van LTO Nederland, POV varkenshouderij, Cumela, de Rabobank en de organisatie van transportondernemers TLN. De deelnemers aan het overleg komen donderdag met hun reactie op de aanpak van mestfraude.

Fraude met mestmonsters

Dat de betrokken partijen met een plan van aanpak komen tegen mestfraude is een direct gevolg van artikelen in NRC Handelsblad begin november. Daarin werd de aandacht gevestigd op fraude met mestmonsters en andere praktijken om de kosten van mestafvoer te drukken. Dat leidde onder meer tot Kamervragen en een duidelijk boze minister Schouten die de sector op het matje riep. Daarbij kreeg de sector opgelegd dat er binnen een maand een plan van aanpak op tafel moest liggen.

Eigen verantwoordelijkheid

Schouten gaat het plan van aanpak nu ‘eerst bestuderen’ en geeft donderdagochtend haar oordeel in een brief aan de Tweede Kamer. Ze herhaalde na afloop van de bijeenkomst dat fraude een ‘no go’ is en dat de sector daarin een belangrijke eigen verantwoordelijkheid heeft. De overheid gaat over het handhaven en daarin ligt een taak om ‘de samenwerking tussen bijvoorbeeld de NVWA, opsporingsdiensten en justitie optimaal te laten zijn’, aldus Schouten.

Derogatie

Volgens de minister staat het plan van aanpak in principe los van onderhandelingen in Brussel over het nieuwe mestbeleid, inclusief de derogatie. Maar met ‘ook in Brussel lezen ze Nederlandse kranten’ maakte Schouten nog eens duidelijk dat de ophef over mestfraude bij de Europese Commissie niet onopgemerkt kan blijven.

Zesde actieprogramma nitraatrichtlijn

Eind dit jaar stuurt minister Schouten de hoofdlijnen voor het Nederlandse mestbeleid in de jaren 2018-’21 naar Brussel. In dat zogenoemde zesde actieprogramma nitraatrichtlijn worden onder meer de gebruiksnormen voor stikstof en fosfaat uit dierlijke mest en kunstmest vastgelegd.

Het probleem met mestfraude is op te lossen. Dit zegt Carola Schouten in een interview met Boerderij.

Eén reactie

  • koestal

    mestmonsters gemanipuleerd ,heb ik meegemaakt,kreeg varkensmest met hele hoge gehaltes,daar klopt geen donder van,echte maffiastreken

Of registreer je om te kunnen reageren.