Home

Nieuws 1 reactie

Onafhankelijke monstername dikke fractie verloopt prima

De onafhankelijke monstername van dikke fractie die vanaf 1 oktober verplicht is, verloopt prima.

Dat is de indruk van Cumela Nederland op basis van de signalen uit de praktijk. Volgens Hans Verkerk, secretaris van de sectie Meststoffendistributie, is het niet heel druk, maar zijn meer dan 100 monsternames verricht.

Verkerk heeft wel signalen dat het ‘logistiek lastig is’. Loonwerkers en verwerkers moeten eerder dan normaal plannen, de planning van vrachten moet een dag van te voren uiterlijk om 13.00 uur zijn gemeld. En dat is lastig, omdat monsternames worden ingepland in tijdvakken van twee uur en er doorgaans ook retourvrachten worden meegenomen worden.

Goed geregeld

Directeur van Mestverwerking Friesland Jan Scherff is uitgesproken positief. “De overheid heeft dit goed geregeld en dat mag ook wel eens gezegd worden”, aldus Scherff. Hij is tevreden over het aanmelden van tijden en de terugkoppeling van de monsternemers. Volgens Scherff zijn er wel kleine verbeterpunten zoals het relatief vroege aanmeldtijdstip, maar daar wordt al aan gewerkt.

Minder fraude en handhaving versterken

Boeren die dikke fractie van hun bedrijf afvoeren zijn zelf verantwoordelijk voor het laten nemen van monsters, maar kunnen dit eventueel door hun vervoerder laten regelen.

Met de nieuwe regeling willen de overheid en het bedrijfsleven de fraude met vaste mest verminderen en de handhaving versterken, aldus RVO.nl.

Lees meer informatie over onafhankelijke monstername op RVO.nl.

Eén reactie

  • John*

    misschien moet de keuring van vee ook maar door 2 of 3 private partijen gedaan worden. zo gek is dat nog niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.