Home

Nieuws

Kruidaardvlo bestrijdt giftig Jakobskruiskruid

De kruidaardvlo kan helpen het voor vee giftige Jakobskruiskruid te bestrijden. Dat zegt onderzoeker Boki Luske van het Louis Bolkinstituut.

Luske vertelde bij het radioprogramma Vroege Vogels dat een proef met de vlo positieve resultaten heeft.

Jakobskruiskruid is giftig voor koeien en paarden. In de wei levert dat geen problemen op, omdat het vee de plant niet lust. Gemaaid en gedroogd verliest het kruid zijn bittere smaak, maar niet zijn giftige werking. Als koeien of paarden te veel van het kruid binnenkrijgen kan de lever zo beschadigd raken, dat het dier uiteindelijk overlijdt.

30 kevers uitgezet

Onderzoeker agrobiodiversiteit Luske zette in 2010 30 kevers uit van de kruidaardvlo bij biologisch veehouder Sjaak Sprangers in de Loonse en Drunense duinen.

De proef liep af in 2013, zonder resultaat. De kevers werden niet meer aangetroffen en het Jakobskruiskruid tierde welig. Tot vorig jaar. Steeds meer planten stierven er op het proefterrein. Deze zomer werd het bevestigd: de kruidaardvlo heeft alle winters overleefd. De larven die de kever onder het Jakobskruiskruid legt, tasten de plant dusdanig aan dat hij sterft.

Of registreer je om te kunnen reageren.