Home

Nieuws 2 reacties

‘Oog voor schrijnende gevallen noodweer’

Alle partijen in de werkgroep water- en supercelschade Zuidoost-Nederland hebben oog voor bedrijven die in een zeer lastige situatie zijn gekomen door het extreme weer in Oost-Brabant en Noord-Limburg.

Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken). "Ze zullen hierbij passend handelen", aldus Van Dam in reactie op Kamervragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven. Hij wilde weten of Van Dam iets voor de schrijnende gevallen kan en wil betekenen.

In de werkgroep zitten vertegenwoordigers van diverse ministeries en betrokken provincies, gemeenten, waterschappen, banken en verzekeraars. "We proberen de getroffen ondernemers zoveel mogelijk te helpen", laat een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken weten.

Manieren om boeren te helpen

Eerder gaf het ministerie al aan om te kijken naar een borgstellingsfaciliteit voor werkkapitaal naast de bestaande garantstellingsregelingen. De werkgroep kijkt op welke manieren de getroffen bedrijven kunnen worden geholpen. Aandachtspunten voor de werkgroep zijn financiering, Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, werktijdverkorting, bemesting, bijstand, asbest, regionaal waterbeheer, verzekeringen, gewasbescherming en psychosociale aspecten.

Laatste reacties

  • jop.

    in plaats van dat Van Dam gewoon zegt: 'stik er maar in, ik doe niets' wordt de sector nu weer iets 'geweldigs' voorgehouden waarbij alle partijen (en Van Dam voorop) naar elkaar wijzen. Gevolg: er gebeurt niets. Ook met garantstelling los je niets op. Bij elke beoordeling van partijen zal naar levensvatbaarheid van het bedrijf worden gekeken. Dit wordt een beetje lastig als je dit jaar maar 20 procent van je normale omzet draait met ca 80 procent van de normale kosten. Deze last krijg je gewoon extra op je schouders. Dus zal het nog wel eens voorkomen dat alleen al hierdoor de levensvatbaarheid weg is. Ga maar eens naar je financier voor de nodige tonnen extra werkkapitaal voor de voorfinanciering van je volgende oogst. Succes niet gegarandeerd. Elke financier dan naar levensvatbaarheid/zekerheden en rentabiliteit.

  • diele

    piet ik vind het terecht dat van dam niets doet. ik betaal aljaren premie voor hagel en waterschade. als van dam wat gaat betalen dan vraag ik mijn premie terug van al die jaren

Of registreer je om te kunnen reageren.