Home

Nieuws 5 reacties

Europees verdrag met Kosovo in werking getreden

Terwijl Nederland zich opmaakt voor het referendum over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne is vrijwel geruisloos een verdrag met Kosovo in werking getreden. Per 1 april is een stabilisatie en associatie overeenkomst (SAO) verdrag ingegaan dat de weg inluidt naar vrije handel met dit Balkanland. Dat meldt Agra Europe.

Het verdrag is in november vorig jaar getekend door beide partijen. Met overgangstermijnen tot tien jaar leidt het tot vrije handel, onder meer op agrarisch gebied. Volgens vice-president Federica Mogherini van de Europese Commissie zal het belangrijk bijdragen tot vrede, veiligheid en welvaart in Kosovo en de hele regio eromheen. Gelijksoortige overeenkomsten werden al eerder van kracht met Macedonië, Kroatië (nu lid van de EU), Albanië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina en Servië. Het grote verschil met het associatieverdrag met Oekraïne is dat hier wél sprake is van mogelijke toetreding op termijn. Voor Kosovo is dat nog wel onzeker, in verband met de onduidelijke status van het landje.

Agrarische handel

Op agrarisch gebied zijn onmiddellijk alle importtarieven en -quota opgeheven, met uitzondering van die voor rundvlees, suiker en wijn. Voor rundvlees krijgt Kosovo een quotum van 475 ton kalfsvlees met verlaagde heffingen. Kosovo gaat haar 10% importheffing op agrarische producten uit de EU opheffen. Het zal ook het EU-systeem voor producten met een erkende geografische herkomst erkennen.

De agrarische export van de EU naar Kosovo bedroeg vorig jaar €182 miljoen. Belangrijkste producten zijn tabak, zuivel en dranken. Kosovo exporteerde voor €8 miljoen naar de EU, vooral fruit en drank.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  In het handelsverdrag met Kosovo wél toezegging tot een toekomstig lidmaatschap en bij Oekraïne niet. Toch hebben de nee-stemmers hysterische emoties over het verdrag met Oekraïne en over Kosovo niet.
  Weer een bewijs dat het referendum over Oekraïne in het geheel niet serieus is te nemen.

 • Marco22

  Met verschil dat Oekraine tot op het bot verdeeld is om onder invloedsfeer van EU danwel Rusland te horen. Verdrag met Oekraine staan ook militaire paragraven in. Dat gestook van de EU in Oekraine schaad ook de handel met Rusland. Daar hebben de ambtelijke elite die zo voor zijn geen hinder van maar wij boeren des te meer.
  Komt ook nog bij de ongelijke product(ie) eisen die ten nadele is van de EU boer. Denk maar aan de batterij-ei. In EU verboden maar kan nu zonder tegenwind hier in de schappen liggen.
  Brusselse elite vind uitbereiding EU belangrijker dan de bestaansrecht van haar eigen boeren.
  Tis niet alleen handelsverdrag en komt nog bij dat de bestuurders van Oekraine bestaat uit een corrupte boeven nest. Dat gaat de EU-burger nog heel wat geld kosten. Ook iets wat Brussel voor lief neemt. Al gehoord van EU tax?
  STEM DUS TEGEN.

 • hermanvansetten@12move.nl

  boer harm

  Goed bekeken Marco22

 • mtseshuis

  @Marco: 100 punten, zo denk ik er ook over... Het brengt ons niks anders dan nog meer ellende! Wordt het er beter van? Nee, dus waarom een verdrag wat niks brengt?

 • Bennie Stevelink

  Men heeft niet alleen een handelsverdrag met Kosovo maar met alle landen in de Balkan. Allemaal mét toezegging tot een toekomstig lidmaatschap. Zijn de landen in de Balkan minder corrupt dan Oekraïne? Leveren deze landen ons wel wat op? Is Kosovo geen boevennest?
  Waarom wordt men hier niet koud of warm van terwijl men hysterisch doet over Oekraïne?

  Ik kan niet anders dan er van uitgaan dat de hysterie over Oekraïne een uitlaatklep is voor emoties die niets met het handelsverdrag te maken hebben.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.