Home

Nieuws 5 reacties

Wellink: kamikazepiloten ECB gaan te ver

De Europese Centrale Bank (ECB) gedraagt zich als een kamikazepiloot en gaat veel te ver in zijn strijd tegen deflatie. Dat zei oud-centralebankpresident Nout Wellink donderdag in het tv-programma Nieuwsuur.

Wellink reageerde op de stappen die de ECB eerder op de dag zette in een poging de matige groei en inflatie in de eurolanden aan te jagen. Volgens de voormalige topman van De Nederlandsche Bank (DNB) stelt de ECB de verkeerde diagnose voor de situatie in de eurozone en wordt daardoor het verkeerde medicijn toegediend.

'Geen sprake van deflatie'

"De ECB gaat echt te ver", stelde Wellink. "Ze vechten tegen deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen. Maar daarvan is geen sprake." Hij vergeleek de centrale bank onder leiding van Mario Draghi met een kamikazepiloot. "Die gaat ook recht op zijn doel af, zonder rekening te houden met de neveneffecten."

Wellink wees op de spaarrente, die bijzonder laag is door het ruime monetaire beleid van de ECB. "Spaarders worden onzeker, terwijl het beleid juist vertrouwenwekkend zou moeten zijn. Bovendien worden de verdienmodellen van pensioenfondsen en verzekeraars onderuit gehaald."

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Ik kan mij niet voorstellen dat wanneer de hypotheekrente is gedaald naar 3% deze nog de beperkende factor in de economie kan zijn. Een verdere verlaging zal dan ook geen effect hebben.

 • Jan Cees Bron

  Wellicht is het ECB-beleid op Zuid-Europa gericht. Zwakke banken worden door de obligatie-aankopen geholpen en de super lage rentes pakt goed uit voor landen/bedrijven met hoge schulden en slecht voor spaarders.
  De boer of tuinder profiteert als hij of zij leent ook van een lage rente, maar voor Nederland als geheel lijkt het beleid weinig positief.

 • jhp

  De wal gaat het schip een keer keren.
  NL heeft een hoge staatsschuld ruim boven de EU grens van 60% van het bbp met daar bovenop de hoge individuele schuld scoort NL slecht.
  Daarbij in het achterhoofd houden dat we al zo'n 70 jaar inflatie hebben lijkt het allemaal niet zo best, what goes up, must come down.
  Het boek 'Deflatie in aantocht' is een aanrader, maar je wordt er niet echt vrolijk van.

 • alco1

  Het geld in Nederland is op, allang.
  De uitkomst was de Eurobor, maar dat raakte ook op.
  Geld was er nog in vooral de olie staten wat binnen gehaald kan worden met de Libor.
  Nu de olie opbrengsten opdrogen staat er een ramp op ons af te komen.

 • Farmer4life2

  ECB hanteert de zuidelijke manier van leven. Een hoog welvaart creëren op een ongezonde economie.

  Snel alles inzetten om de munt te devalueren en huppa we zijn weer concurrerend. Op korte termijn een oplossing, voor de lange termijn desastreus.

  Door dit beleid is juist de schulden enorm gestegen. Er is geen land in Europa die zijn begroting sluitend heeft weten te maken. Uiteindelijk zijn we onszelf aan het verzwakken met lucht geld.

  China koopt al lange tijd al het goud op. Als ze in Europa en VS eens door krijgen dat we alleen vals lucht geld hebben, grijpt iedereen weer terug naar goud en land.

  Het zijn rare tijden in de financiële wereld. Stinkende wonden helen niet.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.