Home

Nieuws

Blauwtongvaccin met lage dosering voor schapen

Wageningen Bioveterinary Research (voorheen CVI) heeft een nieuw blauwtongvaccin ontwikkeld voor schapen.

Dit Disabled Infectious Single Animal (DISA) vaccin is gemaakt op basis van het blauwtongvirus, waar een bepaald eiwit uit verwijderd is. Dit vaccin beschermt schapen tegen een blauwtonginfectie met lagere doses dan de huidige vaccins. Het vaccin vermeerdert in het dier, maar veroorzaakt geen ziekte en maakt onderscheid tussen gevaccineerde en met veldvirus geïnfecteerde dieren mogelijk. DISA-vaccins kunnen zich niet vermeerderen in insecten en zich op die manier verspreiden. Het DISA-vaccin kan worden aangepast voor diverse serotypes van blauwtong en kan ook gebruikt worden in combinatie-vaccins tegen meerdere serotypes.

Of registreer je om te kunnen reageren.