Home

Nieuws 24 reacties

Fosfaatplan breed gedragen, milieuorganisaties zijn tegen

Het fosfaatreductieplan heeft de steun van de belangrijkste partijen in de sector: LTO, NAJK, NMV, NZO, Nevedi en Rabobank. Zij spreken van ingrijpende, maar noodzakelijke maatregelen. Netwerk Grondig en de natuur- en milieuorganisaties zijn tegen.

Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij en een van de architecten van het plan, spreekt van een ‘zeer ingrijpend pakket’. “We vragen nogal wat van de melkveehouders. Dit is echter nodig om derogatie veilig te stellen.’

Een van de pijnlijke punten die er opdoemen is de bijdrage van de boeren. In het plan draagt de zuivel €25 miljoen bij aan een veeverminderingsplan. Uit de LTO-reactie valt op te maken dat dit gecollecteerd moet worden bij boeren via ZuivelNL. Romijn toont zich blij dat de staatssecretaris die heeft toegezegd.

NMV noemt het akkoord hard maar noodzakelijk. Het NAJK, dat zich eveneens achter het plan schaart, benadrukt dat het akkoord ‘niet betekent dat we er al zijn’, en wijst onder meer op de Brusselse goedkeuring die nog nodig is.

Rabobank: Fors aantal bedrijven krijgt het moeilijk

Directeur food & agri Ruud Huirne vindt het een “overtuigend pakket” en heeft er vertrouwen in dat het voldoende zal zijn de derogatie verlengd te krijgen. Het is volgens hem bovendien een goede start om vanaf 2018 de fosfaatrechten in te voeren. De pakket betekent wel een enorme opgave voor melkveehouders, aldus Huirne. De bedrijven die snel zijn gegroeid nog het meest. “Het is te vroeg voor getallen maar ik verwacht dat een fors aantal bedrijven het moeilijk gaan krijgen en een deel het uiteindelijk niet redt. Rabobank stelt zich hierop in en zal bedrijven zo goed mogelijk helpen.”

De maatregelen vertalen zich voor boeren onder meer in duurder voer en een aanzienlijke melkreductie. Wie meer dan een bepaald volume produceert, krijgt een fikse korting op de melkprijs. Naarmate je minder koeien houdt, daalt de korting. Tegelijk weten stoppers nu waar ze aan toe zijn, aldus Huirne. Rabobank zal ook financieel geraakt worden. Om te stimuleren dat bedrijven die overwegen te stoppen al in 2017 de melkveestapel afvoeren, wordt een liquiditeitsvoorziening in het leven geroepen. Rabobank onderzoekt hoe het financiële risico van deze voorziening kan worden gedragen. Bij voorkeur doen alle grootbanken mee, aldus Huirne. “Hierover vindt maandag overleg plaats bij de Nederlandse Vereniging van Banken. Het is in ieders belang dat de derogatie blijft.”

Een van de pijnlijke punten die opdoemen is de bijdrage van boeren via ZuivelNL

Voerbedrijven: beperkte prijsstijging voer

Volgens directeur Henk Flipsen van veevoerkoepel Nevedi zal de maximering van de hoeveelheid bruto fosfor in mengvoer een “beperkte prijsstijging” opleveren. “Dat is onvermijdelijk als je aan de gewone eisen voor een gezond rantsoen een nieuwe eis toevoegt.” De precieze prijsstijging laat zich volgens Flipsen niet voorspellen en kan per bedrijf verschillen. Omdat het gehele voerrantsoen van invloed is op melkkoeien, wordt onderzocht welke mogelijkheden bestaan voor fosfaatreductie via alle voedermiddelen. Het was voor mengvoerbedrijven vooral een technisch vraagstuk, aldus Flipsen. De uiteindelijk gekozen normen zijn volgens Flipsen verantwoord en bieden een garantie voor een optimaal rantsoen met gezonde dieren.

Geen steun van natuur- en milieuorganisaties voor ‘boterzacht plan’

De natuurorganisaties steunen het plan niet. Ze vinden het een ‘boterzacht plan’. “Dit plan biedt geen garantie op 200.000 minder koeien en dus ook niet minder mest in Nederland. De afspraken bieden geen enkele zekerheid dat we aan de milieuregels van de Europese Unie tegemoet komen. Die regels beschermen tegen milieuvervuiling en schade aan de natuur”, aldus Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu namens de natuur- en milieuorganisaties, in een gezamenlijke verklaring.

Netwerk Grondig: Grondgebonden boer de dupe

Het Netwerk Grondig, evenals de natuur- en milieuorganisaties wel aanwezig bij het overleg, distantieert zich ook van het plan. Grondgebonden boeren zijn de dupe, verklaart voorzitter Diana Saaman. Ook vindt zij dat de zuivelbedrijven een te dikke vinger in de pap krijgen. Tot slot vindt Netwerk Grondig dat de crisisgelden bestemd moeten worden voor de toekomst, en niet om ‘problemen van gister’ op te lossen.

Volgens Netwerk Grondig en de natuur- en milieuorganisaties betalen biologische en andere grondgebonden boeren de prijs voor een probleem dat ze niet zelf hebben veroorzaakt.

Laatste reacties

 • Kletskoe

  Hoezo derogatie behouden? Dit is niets meer dan het behouden van omzet van de partijen die geld verdienen aan de boeren en die schade lijden als de grondloze groeiers hun dure stallen niet meer kunnen betalen. Met name dat risico willen de banken afdekken: ze kunnen niets met grote nieuwe stallen zonder grond. En dat risoco wentelen ze af op de conservatief gefinancierde grondgebonden bedrijven. En Van Dam laat zich hiervoor lenen. Schande voor de rechtsstaat. Duimen dat er ergens een kink in de kabel komt!

 • Mtswie

  Vraag me af hoe het voelt voor stoppende boeren. Jarenlang met passie en liefde je veestapel opgebouwd zie je ze allemaal het slachthuis in wandelen.
  Vraag me ook af wat die milieuclubs bij het overleg te zoeken hadden.

 • a.loonen1

  Ik weet dat het achteraf is en dat terugkijken niet zoveel zin heeft. Maar hoe is het mogelijk dat niemand dit heeft zien aankomen. Het fosfaat plafond is al 15 jaar oud en we wisten dat dit een voorwaarde was voor de derogatie. We hebben twee jaar geleden de derogatie voor de poorten van de hel moeten wegslepen. En niemand kon dit zien aankomen??? Hoe kan het dat FCDF altijd geroepen heeft dat ze alle melk zouden verwerken en nu gaan "verplichten" om minder te produceren. Terwijl iedereen kon weten dat er een flinke uitbreiding aan zat te komen in de wetenschap dat dit in feite niet kon!?!? Blijkbaar is vooruitzien een gave die toch maar voor weinigen is weg gelegd want dit alles had voorkomen kunnen worden als er wat verder doorgedacht was. Cosun (suiker) heeft dit blijkbaar beter begrepen en heeft al voor de afschaffing van het suikerquotum maatregelen genomen om de productie te reguleren.

 • alco1

  Het wordt één grote lachwekkende vertoning.
  Het is net als die KNVB er die in voetbal inside steeds zegt: Van nu af moeten we winnen. Zo zegt de top ook: Er is een akkoord.
  Beste mensen. Het gaat om hoe je dat wilt doen.
  En je dan ook nog eens fosfaatrechten aan laten smeren.
  Een vooropgezet plannetje van de anti veehouderij clubs is het en ze trappen er allemaal in.

 • eg wel

  LTO en NZO hebben voor het plafond getekend in 2002 en wisten dus heel goed wat de ruimte was na het afschaffen van het quotum. Ze hebben bewust de melkveehouders in onwetendheid gelaten. Met name Kees Romijn had het in het nrc handelsblad over D-Day,en alle melk dompen we China.
  (https://www.nrc.nl/nieuws/2015/03/31/de-melkplas-lozen-we-in-china-1480374-a836419)
  Nu speelt Kees brave Hendrik, en heeft hij het geregeld voor de intensive boer over de rug van de grondgebonden collega`s. LTO met z`n naive leden bedankt.

 • John*

  in t hele proces vooraf is een grote fout gemaakt en dat is de erkenning van mestverwerking. De gedachtegang van dat varkensmest de verwerking in zou gaan omdat deze goed te verwerken is, hartstikke prima. Maar dit had eerst erkend moeten zijn zodat deze hoeveelheid fosfaat niet meer mee telt in het fosfaatplafond. Voor de grondgebonden bedrijven geld net zo goed dat t nationaal plafond bereikt was en dat ondanks dat ze misschien voldoende grond in bezit hebben er toch eerst extra ruimte moet zijn op nationaal niveau om mest te mogen produceren.

  Als het lukt om bij de volgende derogatie onderhandelingen alle verwerkte mest uit t plafond te trekken kan iedereen de stallen weer vol zetten. alle dierrechten overboord en gaat de economie zijn werk doen.

  eigenlijk zouden we gewoon stug door moeten boeren en laten zien dat alle overschots mest verantwoord afgezet is en we nitraatrichtlijn halen.

 • eenvoudige boer

  Jammer dat er zo ontzettend veel fout gegaan is, sinds de afschaffing van het melkquotum. Dit heeft echt iedereen bakken met geld gekost. Dadelijk staan er legio nieuwe stallen die lang niet vol komen. En nu is het ook nog maar afwachten of de derogatie wel veilig gesteld is, anders is het drama helemaal compleet.

 • Peerke1

  Hoe ze de koek ook gaan verdelen, er zal nooit iedere boer achter gaan staan. Heel veel boeren hebben niet hetzelfde uitgangspunt. De grond boeren worden eg wel tekort gedaan.

 • .....

  Wat een wanvertoning

 • hkooistra

  Misschien moet het wel op deze manier. Toch een gemiste kans (men blijft maar kansen missen ) dat er niet onmiddellijk aan vast wordt geknoopt waar we in de toekomst naar toe willen. Het plan van 'Grondig' is, in tegenstelling tot deze walgelijke ophoping van regels, wel toekomstbestendig, nl 2,4 GVE/ha=100kg P.
  Laten we afspreken, dat we daar in 15 jaar naar toewerken. Dat zal ook in Brussel een goede indruk maken.

 • alco1

  Nee Kooistra het hoeft niet op deze manier.
  Er zijn genoeg argumenten waarop derogatie toegekend kan worden.
  We worden belazerd door onze eigen landgenoten.

 • Marcel v

  milieuclubs zijn tegen, ook fnv en eigen huis en tuin hebben nog geen goedkeuring gegeven . Wat hebben die er mee te maken dan ???

 • Bloemestein

  Juist, Marcel V.,deze subsidievreters dragen niks bij aan het " probleem", nog minder aan de economie, dus gewoon Moel dicht houden.

 • wmeulemanjr1

  Zeker waar! Zuivelindustrie en de RABO(ruimt alle boeren op) krijgen wel een hele dikke vinger in de pap, moet niet kunnen!

 • gershwin74

  @ alco1 en john* jullie zijn de weinigen die het juist zien. Verlenging van derogatie onder huidige voorwaarden gaat alleen maar over begrenzen ned. veestapel uit concurrentie overwegingen. Level playing field, laat me niet lachen! Gewoon doormelken en de melk die hier gekort gaat worden, nou die brengen we niet eens naar de fabrieken, die kan rechtstreeks naar ........ Dat gebeurt nu ook al! Fosfaatrechten is kostprijsverhogend en dat in het land met misschien wel de hoogste kostprijs in de wereld. Dat moet je toch niet willen! Als de Ieren nog een keer gas geven en Trump de melkproduktie in USA gaat stimuleren, dan kun je hier de tent sluiten met je fosfaatrechtenkostprijs. En het gat in melkproduktie gaat moeiteloos opgevuld worden op de wereldmarkt.. Wat wij niet melken gaan anderen melken om daarmee hun kostprijs per liter te verlagen. Komen we nog verder op achterstand... De melk die wij teveel melken aldus sommigen, gaat naar duitsland: zie hier de markt doet zijn werk. Het wordt tijd dat onze inspanningen op gebied van mestverwerking en efficient omgaan met mineralen eindelijk eens erkend worden door Brussel!

 • c.ferdinands

  hierbij worden sommige boeren levend gevild pak die organisatie, s toch gezamenlijk aan met eengroep boeren met behulp van een gespecialiseerde mededingsadvocaat

 • boergert

  Voorlopig begrijp ik de angst van Grondig en N&M niet, boeren met voldoende eigen grond voor de ruwvoerproductie worden het hardst getroffen wanneer de derogatie niet wordt toegekend. Zonder Derogatie meer kunstmestgebruik en meer grasland wat omgploegd tot maisland wordt omgevormd Het milieu profiteert als eerste van toekenning derogatie.

 • JesseW

  Juist Alco .
  In België hebben ze een bedrijfsspecifieke grondwater richtlijn van 50 mg per ml,
  heel makkelijk een keer in de 5 jaar prikken samen met de grondmonsters en klaar is de klus. Wie te hoog zit moet er wat aan doen en wie goed zit niks aan de hand.
  Niks fosfaat, zomaar uit de lucht gegrepen waarschijnlijk omdat de Nederlandse bossen en steden allemaal te hoog zitten in de nitraat dat probleem durven ze niet aan te pakken .Komt Frieland Campina wel heel goed uit nu ze een ruimere mandaat hebben gekregen over het beheersen van het melkvolume,de laatste miljard kg melk brengt al jaren te weinig op zeg maar kost geld, verwerkt in duur gehuurde verwerkingslocaties . Alleen ik waarschuw Roelof Joosten bij het in grijpen in een vraag gestuurde markt dat wanneer hij 200.000 koeien gaat ruimen van de 1.6 miljoen koeien ( dat is meer dan 10%) de garantieprijs wel eens door het dak kan gaan. Zou mij niet verbazen dat hij op korte termijn richting 50 eurocent kan gaan, dan komt er niet veel terecht van de koeien reductie bij de stoppers en door melkers. Het had veel beter geweest dat er een korting kwam over alle geproduceerde kg melk, dan hadden de groeiers naar ratio het meest betaald aan geld wat vervolgens weer te goede kwam aan de stoppers.Dan werd er niet ingegrepen in de melkmarkt en dan kon je de hoogte van de korting afstemmen op de hoeveel stoppers, een soort communicerende vaten.

 • haj146

  Ik schaar mij achter Alco en John. 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 het is en schande van onze zogenaamde belangenbehartigers. Ik hoop dat ook dit plan afgeketst wordt. Blijkbaar is het verstand helemaal op bij deze heren of zijn ze gehersenspoeld door links. Ik weet t niet meer. Misschien moet ik wel medelijden hebben met deze stakkers...

 • vandenbrandcv1

  Als de grondgebonden landbouw gaat lobbyen in Brussel voor wijziging van het plafond is het opgelost. Er zijn immers voldoende argumenten dat derogatiebedrijven wel goed scoren op milieu.

 • vandenbrandcv1

  Ook bio boeren hebben kunnen groeien dankzij voorkeursbeleid TBO s en provincies op grond waar gangbaar moest wijken. Als alle bio veehouderijen 100% zelfvoorzienend in grond waren, hadden we in NL geen biologische akkerbouw. Fosfaatplafond is optelsom van nationale veestapel. Iedereen de dupe maar geen schuld.

 • vd m. • vd m.

  Tik in op www.google.nl Haal kunstmest van een voetstuk

  Zie ook voorbeeld https://www.prikkebord.nl/topic/99353/

 • Duurzaamagro

  Dit is dan een fosfaatakkoord voor de Nitraatrichtlijn. Krijgen we straks ook een akkoord om aan de Kaderrichtlijn Water te voldoen? Wat gaat dat betekenen voor de landbouw? En dan misschien nóg een akkoord? En nog één?

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.