Home

Nieuws

Aangifte tegen geitenhouder voor dood door schuld

De moeder van een 16-jarige jongen die volgens haar is overleden door Q-koorts, heeft een geitenhouder aangeklaagd voor dood door schuld.

De jongen werd ziek nadat hij met een schoolklas het bedrijf van de geitenhouder, Ronny G., bezocht. Op dat moment wist G. volgens tv-programma Zembla al dat zijn geiten besmet waren. Dat meldt NRC Handelsblad. De jongen, Joep van der Linden, bezocht het bedrijf van G. in Voerendaal in 2009. Dokters stelden 3 maanden na het bezoek aan het bedrijf epileptische Q-koorts vast. Onder meer een darmontsteking en ontsteking aan de hartkleppen volgden, waarna het slachtoffer in 2013 overleed.
De advocaat van de moeder verwijt Ronny G. nalatig te zijn geweest. Van der Linden was verstandelijk beperkt.

Ook 49 anderen werden ziek

Ook 49 andere ‘hulpboeren’ en begeleiding werden ziek. De moeder van Van der Linden is niet de enige die aangifte heeft gedaan tegen Ronny G. De 31-jarige Chris Scuric doet aangifte van zware mishandeling. Scuric zegt besmet geraakt te zijn met Q-koorts toen hij zijn zus, klasgenoot van Van der Linden, ophaalde bij Ronny G.

Q-koorst-epidemie van 2007 tot 2010

De Q-koorts-epidemie duurde van 2007 tot 2010. In 2008 stelde de Gezondheidsdienst voor Dieren richtlijnen op die boeren opriep voorzichtig te zijn bij het toelaten van bezoekers.

Of registreer je om te kunnen reageren.